Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
криміналістика екз.docx
Скачиваний:
67
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
4.15 Mб
Скачать

53. Поняття й сутність криміналістичної ідентифікації.

Криміналістична ідентифікація (ототожнення) є одним із засобів встановлення істини в кримінальному судочинстві. Ця обставина визначає її відмінність від ідентифікації, яку використовують в інших науках, у техніці тощо. Криміналістична ідентифікація має на меті встановлення індивідуальної тотожності, тобто ідентифікацію конкретно-визначеного об'єкта із самим собою.

Криміналістична ідентифікація - це процес встановлення тотожності конкретного матеріального об'єкту шляхом його виділення із певної сукупності об'єктів за неповторним комплексом ознак, які були відображені при обставинах, що пов'язані з кримінальним правопорушенням.

Завданням криміналістичної ідентифікації є встановлення факту наявності або відсутності тотожності конкретного, індивідуально визначеного матеріального об'єкта (людини, предмета). Явища природи, час, логічні поняття, юридичні категорії (умисел або ознаки складу злочину) та інші нематеріальні об'єкти до предмета криміналістичної ідентифікації не входять.

Істотними ознаками криміналістичної ідентифікації можуть вважатися такі:

  • а) об'єкти криміналістичної ідентифікації індивідуально визначені й мають стійку зовнішню будову;

  • б) криміналістична ідентифікація здійснюється за відображеннями стійких властивостей ідентифікованих об'єктів;

  • в) криміналістична ідентифікація реалізується в процесі досудового розслідування і судового розгляду кримінального правопорушення.

Сутність криміналістичної ідентифікації полягає в зіставленні об'єкта і його відображень. Сам процес відображення обумовлений у кожному випадку взаємодією відбиваного об'єкта чи явища з навколишнім середовищем, в якому відбувається його відображення. Цей взаємозв'язок визначає як форму відображення властивостей об'єкта, так і повноту їх відображення. У теорії і практиці криміналістичної ідентифікації розрізняють дві форми відображення - матеріально-фіксовану і психофізіологічну.

Перша означає об'єктивну фіксацію ознак у матеріальних об'єктах. До них належать сліди (рук, ніг, зброї, транспортних засобів тощо); фотознімки (живих облич, трупів, речовинних доказів, ділянок місцевості, будівель тощо); опис (у тому числі картотеки обліку) тощо.

Психофізіологічна форма - відображення уявного образа предмета в пам'яті конкретної особи, що має суб'єктивний характер. Тому суб'єктом ототожнення (особою, що здійснює ідентифікацію) тут може бути лише людина, у свідомості якої відбитий даний образ.

54. Поняття й сутність криміналістичної методики.

Криміналістична методика є самостійним заключним розділом криміналістики, присвяченим питанням організації розкриття, розслідування та попередження злочинів.

Криміналістична методика грунтується на наукових положеннях попередніх розділів криміналістичної науки, у ній акумулюються наукові положення та практичні рекомендації, розроблені криміналістичною технікою та тактикою.

Криміналістична методика як розділ криміналістики – це система наукових положень та розроблених на їх основі практичних рекомендацій, що забезпечують оптимальну організацію розслідування, розкриття та попередження окремих видів злочинів.

Криміналістична методика розглядається у 3 значеннях:

  • Як розділ науки криміналістики

  • Як методика розслідування певної групи (виду) злочинів ( методика розслідування вбивств тощо)

  • Як методика розслідування конкретного злочину.