Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
криміналістика екз.docx
Скачиваний:
67
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
4.15 Mб
Скачать

40. Особливості початкового етапу розслідування згвалтувань.

Після прийому заяви слідчому необхідно невідкладно розпочати кримінальне провадження, оскільки зволікання може спричинити зникнення ряду слідів злочину та втрати інших обставин, які в подальшому не зможуть використовуватись як докази. На початковому етапі розслідування обов’язково приймаються заходи, що забезпечують збереження одягу і білизни потерпілої особи, вказаної нею підозрюваної особи з усіма наявними на них слідами, терміново проводиться судово-медична експертиза обох цих осіб з метою фіксації слідів статевого акту (насильницьких дій сексуального характеру) і тілесних ушкоджень, що свідчать про боротьбу і самооборону.

При розслідуванні зґвалтувань необхідно встановити наступний типовий перелік обставин події:

  • потерпіла особа від зґвалтування;

  • в якому стані знаходилася потерпіла особа;

  • чим був обумовлений безпорадний стан потерпілої особи, у чому це конкретно виявилось (фізичні вади, розлад нервової системи, інший хворобливий або непритомний стан);

  • чи не має потерпіла особа ознаки, наявність яких є кваліфікуючими обставинами;

  • де і коли вчинений злочин;

  • яке насильство було застосовано відносно потерпілої особи;

  • які причини та умови сприяли вчиненню зґвалтування.

Початок розслідування ситуаційно залежить від фактору попередніх стосунків між потерпілою та ґвалтівником. Типовими слідчими ситуаціями у кримінальних провадженнях розслідування злочинів цього виду є такі:

1. Злочинець знайомий заявнику або встановлений слідством на початковому етапі розслідування, тобто особа, про яку йдеться в заяві потерпілої особи, знайома їй або є інформація про ґвалтівника з інших джерел. У такій ситуації слід виділити два основні напрями розслідування: перевірка правдивості заяви потерпілої особи (повідомлення) про зґвалтування і доведення вини, у разі обмови невинуватості певної особи. Діяльність слідчого в цих ситуаціях спрямована на збирання і процесуальне закріплення доказів причетності особи до вчиненого злочину: встановлення конкретних обставин події, їх дослідження, оцінка і використання з метою одержання нових даних.

2. Зґвалтування вчинено невідомим злочинцем, потерпіла особа не знайома з насильником. Для таких ситуацій характерний високий ступінь інформаційної невизначеності — відсутність даних про особу, а коло інших джерел для пошуку злочинця вкрай обмежене. Тому першочерговим завданням є встановлення особи злочинця, його розшук, затримання та викриття. У розглянутих ситуаціях діяльність слідчого має бути спрямована на виявлення і систематизацію максимальної кількості доказової та орієнтуючої інформації, що характеризує особу злочинця і подію злочину.

3. Зґвалтування вчинено відомим злочинцем, проте він зник з місця події. Основним напрямом розслідування в таких ситуаціях є дослідження матеріальної обстановки на місці події, виявлення, збирання і фіксація доказової та орієнтуючої інформації про подію злочину і особу злочинця, який зник. Дії працівників дізнання та досудового слідства в цій ситуації повинні бути спрямовані на негайне переслідування злочинця по «гарячих слідах» і його затримання, а також на збирання даних, що характеризують особу розшукуваного, виявлення його зв’язків, встановлення можливого місцезнаходження або появи злочинця, вжиття заходів щодо затримання особи, яка зникла з місця події, і доставлення її в органи слідства.

Інша група типових слідчих ситуацій відноситься до вчинення зґвалтування групою осіб:

  • у разі зґвалтування групою осіб потерпіла особа знає одного з учасників злочину, а інших – ні;

  • один з учасників зґвалтування, вчиненого групою осіб, залишившись віч-на-віч з потерпілою особою, відмовився від вчинення злочину, виявив почуття жалю, турботи, намагався надати допомогу;

  • потерпіла особа добровільно погодилась на статеву близькість зі знайомим, але він, скориставшись цим, привів її туди, де чекала група осіб, які й вчинили групове зґвалтування.

У системі першочергових слідчих (розшукових) дій та інших заходів слід виділити наступні:

  • допит потерпілої особи;

  • огляд місця події;

  • тимчасове вилучення та огляд одягу потерпілої особи і підозрюваного;

  • проведення судово-медичної експертизи потерпілої особи;

  • проведення судово-медичної експертизи підозрюваної особи;

Загальними типовими версіями при розслідуванні кримінальних проваджень про зґвалтування є:

1) мало місце зґвалтування з використанням фізичного або психічного насильства або погрози його використання; 2) статевий акт відбувся при добровільній згоді заявниці; 3) заява про зґвалтування є неправдивим повідомленням про вчинення злочину; 4) мало місце задоволення статевої пристрасті неприродним способом; 5) злочин не був закінчений (потерпіла зуміла захиститися), була лише спроба зґвалтування.

Основні версії, які повинні бути старанно перевірені щодо особи злочинця:

  • 1) зґвалтування вчинено особою, на яку вказала потерпіла;

  • 2) потерпіла помиляється щодо особи, яка вчинила зґвалтування;

  • 3) потерпіла умисно вказує на іншу особу;

  • 4) потерпіла обмовляє конкретну особу.