Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
криміналістика екз.docx
Скачиваний:
67
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
4.15 Mб
Скачать
  1. Особливості початкового етапу розслідування квартирних крадіжок.

Розслідування квартирних крадіжок починається, як правило, при відсутності будь-яких даних про осіб, які вчинили злочин.

Найважливіші початкові слідчі дії: огляд місця події, допит потерпілого та свідків-очевидців. Основне завдання: збирання даних, необхідних для побудови версій про осіб, що скоїли крадіжку, і для розшуку викраденого майна.

До числа таких даних відносяться насамперед відомості про знайомство злочинця з потерпілим і місцем крадіжки. Орієнтування злочинця на місці крадіжки позначається у швидкості та цілеспрямованості дій, виборі зламаних сховищ і викрадених цінностей, тривалості перебування на місці злочину. Особливу увагу слід звернути на час вчинення крадіжки і вибір викрадених цінностей. Знання злочинцями часу відсутність мешканців квартири, часу отримання ними майна, грошей або інших цінностей, місць їх зберігання і т.д. може вказати на певне коло осіб, які могли скоїти крадіжку.

Дані про професію і рід занять злочинця нерідко вдається отримати шляхом вивчення способу проникнення в приміщення, подолання перешкод, розкриття запорів, використання тих або інших технічних засобів. Професію і рід занять злочинців можна визначити за залишених ними предметів, частинкам речовини та іншим слідах.

Відомості про ознаки зовнішності та фізичних властивостях злочинців вдається отримати шляхом вивчення залишених ними слідів рук, ніг, зубів і виконаних дій. Так, злом сховищ, переміщення меблів, діставання предметів, що знаходяться на певній висоті, та інші дії можуть вказувати на фізичну силу і високий зріст злочинця. Шляхом вивчення виконаних дій на місці крадіжки можна встановити кількість злочинців, які сліди з місця крадіжки могли залишитися на тілі, одязі і знаряддях злочинців, наприклад, пил і сажа від зруйнованої пічної труби, сліди масла і інших харчових речовин, частинки фарби на знаряддях злому і т.д.

В ході допиту потерпілого необхідно з'ясувати обставини, при яких він виявив крадіжку, і зібрати відомості про викрадене майно і підозрюваних. Крім з'ясування того, де і коли потерпілий помітив крадіжку або дізнався про її вчинення, слід детально розпитати його про зміни, які він виявив в обстановці квартири після крадіжки і які можуть вказувати на ті чи інші дії злочинців.

У кримінальному провадженні про квартирну крадіжку слід виявляти свідків насамперед серед мешканців будинку, де вчинена крадіжка (з числа пенсіонерів, домашніх господарок, учнів), а також серед працівників житлово-експлуатаційних контор (двірників, слюсарів, електриків тощо).

Для розслідування крадіжок особистого майна громадян, які вчинено з квартир, будинків, дач, характерні такі типові версії:

а) щодо події злочину:

  • крадіжка дійсно мала місце;

  • крадіжки фактично не було, а заявник помиляється стосовно події злочину;

  • крадіжка інсценована заявником з метою приховання факту загублення чи розтрати довірених на зберігання документів, коштовностей, зброї тощо;

б) щодо осіб, причетних до вчинення крадіжки, то вона вчинена:

  • однією особою чи злочинною групою;

  • особою з числа родичів потерпілого;

  • особою, обізнаною про місця знаходження викраденого;

  • особою, яка володіє певними навичками;

  • особою, яка раніше проводила певні роботи у потерпілого або побувала в його квартирі з іншого приводу.