Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філософія- екзамен.rtf
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
834.39 Кб
Скачать

48. Сутність і явище. Суперечка навколо проблеми сутності

"Якщо б форма прояву і сутність речей конкретно збігалися, то всяка наука була б зайвою "(К. Маркс). Складність завдання проникнення в сутність часто породжує у філософії спокуса відмовитися від неї. "М'який" варіант відмови від сутності показує І. Кант: об'єктивна сутність у речей є, але наша свідомість принципово не в змозі проникнути в цей світ речей самих по собі. "Твердий" варіант відмови від сутності характерний для позитивізму. Так, Б. Рассел вважає, що сутність - це поняття, позбавлене наукового сенсу і значення: "ціна" - це всього лише загальне ім'я для ряду різнорідних явищ, "матерія", "елементарна частинка" і т. д. - просто вдалий метод пов'язувати дії воєдино.

Як вже було сказано, будь-які суперечки з такою скептичною гносеологічної позицією безперспективні без залучення до цієї суперечки людської практики. Знання внутрішньої будови речі, її функції і ролі в конкретній системі явищ дозволяє нам і створювати цю річ і ефективно управляти нею. А це і є критерій того, що ми оволоділи сутністю даної речі. може бути, заперечення сутності деякими філософами викликано тим, що вони просто не розуміють, що це таке. Сутність - це не щось таємниче, що знаходиться десь в недоступній глибині предмета і не якесь абстрактне загальне. Сутність - це метод формування предмета, його внутрішня взаємозв'язок і його місце в складі тієї або іншої системи, що розвивається.

49. Категорія „протиріччя” як всезагальне абсолютне визначення сутності пізнаванного об’єкту

Сутність не можна представити по іншому, якщо як у вигляді тотожності взаємовідштовхуванні і взаємопритягання протилежностей. Особливо велика нагорода у розвитку даної ідеї належить Гегелю, визначав істину як конкретне, а конкретне - як єдність протилежних визначень. Суперечність, за Гегелем, є корінь будь-якої життєвості. Протиріччя є внутрішнє джерело всякого розвитку, а етапи вирішення протиріччя - це головні етапи самого процесу розвитку. Ні в якому разі не можна представляти суть протиріччя лише у вигляді зіштовхування промов і позицій сторін, що сперечаються між собою вчених. Основне - зрозуміти протиріччя як "протівовещіе" (тут нам знову прігождаются розщеплення значення слова "мови" в російській і українській мовах). Вихід-70 ная протилежність речей, їх параметрів і відносин, т. Е. Об'єктивне протиріччя, ось що лежить в базі сутності.

50. Зміст і форма. Залежність їх співвідношення від рівня розвитку об’єкта пізнання

Зміст взагалі є єдність матерії і форми, а форма - це організація, метод руху матерії, визначеність, що надає матерії щоразу дане специфічне неповторне зміст. Щоправда, кажучи таким чином, необхідно тримати в голові про те, що поняття матерія не зводиться до поняття "річ". Матерія - це не лише матерія-субстрат, але і матерія-субстанція, що породжує із власних надр всі свої форми. Форма буває внутрішня і зовнішня, причому внутрішня форма - це форма, що збігається зі змістом розвиненої системи. З вимовленого випливає, що характер співвідношення форми і змісту як принциповий аспект визначення сутності залежить від того, в якій стадії - виникнення, становлення або розвиненого стану - ми розглядаємо свій предмет.

Прослушать

На латинице

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]