Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філософія- екзамен.rtf
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
834.39 Кб
Скачать

61. Предмет соціальної філософії. Місце соціальної філософії в структурі філософії

Предметом соціальної філософії є суспільство, взяте у взаємодії всіх його сторін, тобто як цілісна соціальна система, а також закони функціонування і розвитку суспільства. Це означає, що соціальна філософія розглядає і пояснює різні суспільні явища та процеси на макрорівні, тобто на рівні всього суспільства як саморозвивається і самовідтворюється соціальної системи. Її в першу чергу цікавлять не стільки специфічні особливості, скажімо, економічних, політичних або ж духовних явищ - це головним чином предмет інших наук, скільки їх місце в цілісній структурі суспільства та роль, яку вони відіграють у його існування і розвитку.

Соціальна філософія розглядає також взаємодії між собою різних товариств. У поле її зору знаходяться і ті явища і процеси суспільного життя, які характеризують розвиток усього людства. У цьому випадку предметом соціальної філософії виступає історичний процес у його цілому, взаємодія його об'єктивних і суб'єктивних сторін, закономірності його розвитку.

Отже, оскільки предметом соціальної філософії є суспільство, яке складається з окремо взятих індивідів, то її місце в структурі філософії є дуже важливим. Тому що без існування людини було б неможливе існування філософії як такої. Отже соціальна філософія розглядає особливості розвитку і співіснування між собою так би мовити першооснови виникнення філософії взагалі, тобто людини.

62.Природні передумови, причини та умови становлення і розвитку соціуму

Карл Поппер: Історична закономірність не існує. Історицизм-це уявлення про існування історичної необхідності. Розвиток суспільства як естественноісторіческій процес. Природний процес - це процес під-чинение об'єктивним законам. Історичний процес-процес, коли передумови-розсилання знімає сама себе в своєму іншому, зберігає себе в ньому як необхідна ус-ловие подальшого розвитку.

Розвиток суспільства - це зміна його структури в часі. Його структура: виробничі, економічні, політичні, соціальні відносини, духів-ва сфера життя суспільства.

Основою суспільного розвитку є матеріальне виробництво, його харак-тер в значній мірі визначає структуру суспільства, і його існування обов'язково. Товариство конфліктно, різнорідно (тривале існування ідеї про єдність всіх людей у суспільстві).

Розвиток суспільства відбувається завдяки його конфліктності, внутрішньої проти-воречівості - це не обов'язково прогрес, може бути і регрес. За існуючої організації суспільного життя багато проблем (еколо-ня, демографічні) не можуть бути дозволені і можуть бути тільки усу-гублю, для їх вирішення потрібен новий порядок, організація суспільного жит-ні. Зміна таких порядків і є суспільний розвиток.

Суспільство (від лат. Societas - соціум, соціальність, соціальне) - у шірокм сенсі: сукупність всіх способів взаємодії та форм об'єднання людей, в кіт. Виражається їх всебічна залежність один від одного; у вузькому сенсі: генетично та \ або структурно певний тип - рід, вид, підвид і т. п. Загально-ня, постає як історично певна цілісність або як відноси-тельно самостійний елемент подібної цілісності.

63. Суспільство як об'єкт філософського пізнання. Соціальна форма руху, її відмінність від процесів живої та неживої природи

філософія мислення світогляд кант

Спільність визначається як форма спільного буття плі взаємодії людей, пов'язаних спільним походженням, мовою, долею і поглядом. Такі сім'я і народ. Суспільство розуміється як продукт цілеспрямованої і розумно організованої спільної діяльності великих груп людей, об'єднаних не на основі спільності, а спільних інтересів н договорі

Поняття "товариством-слід відрізняти від поняття" народ "," нація "і" держава ". Народ-це форма спільності людей, пов'язаних, перш за все, мовою і культурою (звідси давньослов'янське "язици"), а також походженням. Нація-це форма організації життя одного народу (чи кількох близьких), пов'язана з державністю, економічними, політичними н духовними відносинами людей. Держава-засноване на праві і законі, форма організації життя народів і націй.

Сучасна філософія розглядає людське суспільство як сукупність безлічі різних частин та елементів. Вони не ізольовані, а тісно пов'язані, постійно взаємодіють і суспільство існує як єдиний цілісний організм, єдина система. Подання про системність у суспільстві і природі виникло ще в античності (упорядкованість, цілісність буття), далі в 19-20 ст. над цією проблемою працювали Спенсер, Маркс, Вебер, Сорокін. Вони визначили основні положення і категорії:

Елемент, частина-дрібна частка системи або їх сукупність (соціальні об'єкти, відносини, інститути)

Відносини-зв'язок, залежність між суб'єктами суспільства.l

Структура-форма стійких зв'язків, відносин.l

Суб'єкт-носій активності, спрямованої на інше явище.l

Об'єкт-явище, на яке спрямована активність.l

«Соціальна система»-сукупність соціальних об'єктів і суб'єктів, їх властивостей і відношень, що утворюють цілісний соціальний організм. Її ознаки:

множинність (елементів, підсистем, функцій)l

різноякісність (соціальних елементів)l

унікальність основного елемента-людини.l

Складність і різноманіття явищ суспільного життя є різновиди спільної діяльності людей і сукупність окремих соціальних груп та їх організацій. Структура соціальних Спільнота: сім'я, рід, плем'я, нація, клас, стани, касти і т.д.

Виділяють 4 типи суспільної діяльності:

матеріальна-створення певних речей для задоволення потреб людейl

духовна-створення ідей, образів, наукових і художніх цінностейl

регулятивна (управлінська)-підтримка зв'язків між людьми, регулювання їх діяльностіl

гуманітарна (соціальна)-діяльність з обслуговування людей (єдність і взаємозв'язок)l

Основні властивості суспільства як цілого:

самодіяльністьl

самоорганізаціїl

l самодостатність (головна відмінність суспільства від його складових частин)-здатність своєю діяльністю створювати і відтворювати всі необхідні умови сучасного існування.

Суспільні форми руху матерії включають в себе різноманітні прояви свідомої діяльності людей, всі вищі форми відображення і цілеспрямованого перетворення дійсності. Вищі форми руху матерії історично виникають на основі щодо нижчих і включають їх у себе в перетвореному вигляді відповідно до структури і законами розвитку більш складної системи. Між ними існує єдність і взаємний вплив. Але вищі форми руху матерії якісно відмінні від нижчих і несвідомих до них.

Прослушать

На латинице

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]