Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЮР псих_питання дороблені до 44.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.07.2019
Размер:
226.3 Кб
Скачать

49. Психологія особи, яка проводить обшук

Аналізуючи можливі мислені процеси обшукуваного при виборі ним місця і способу укриття об'єкту, слідчий повинен враховувати не лише його психічні особливості, інтереси, але й знати про дії, вчинені до проведення обшуку. З цією метою з'ясовується, які місця він найчастіше відвідував, які предмети здавав у ремонт і т. п. Це вимагає не лише констатуючого підходу, а вивчення психології вчинків — від намірів до наслідків [7].

Вказівки для подальших пошуків слідчий виявляє і в таких знахідках, які важливі не самі по собі, а відіграють проміжну роль. 1) поведінка заінтересованих осіб щодо певного предмету (спроби заховати або знищити його, відволікти від нього увагу, особливе нервування обшукуваного, пов'язане з цим предметом);

2) сумнівність пояснень з приводу того чи іншого предмета. В таких випадках рекомендується спеціально опитати обшукуваних про предмети, які оглядаються, причому питання слід ставити так, щоб не показати заінтересованим особам, що від їх пояснень залежить рішення слідчого про вилучення даного предмету;

3) підозріле поєднання предметів, виявлених при обшуку. Так, повинно привертати увагу слідчого надмірна кількість однорідних предметів, що перевищують нормальні потреби сім'ї. Іноді окремі речі самі по собі не можуть мати значення для справи, але, знаходячись в розпорядженні конкретної особи, породжують серйозні сумніви (наприклад, зв'язка ключів, знайдена в особи, яка підозрюється у квартирній крадіжці);

4) невідповідність характеру знайдених предметів особі обшукуваного (наприклад, виявлення при обшуку в квартирі старого холостяка різноманітних дитячих речей, одягу, іграшок, солодощів);

5) сумніви про те, що знайдені предмети належать обшукуваному;

6) підозрілий спосіб зберігання виявлених предметів (наприклад, парасолі під матрацом ліжка у спальні);

7) незвичні властивості окремих предметів.

Обмірковуючи проміжні результати обшуку, необхідно контролювати обґрунтованість своїх рішень та висновків.

Залежно від характеру мотивації поведінки обшукуваного, слідчий визначає тактику взаємодії з ним. В одних випадках акцентується увага на вигодах, пов'язаних із добровільною видачею, в інших — підкреслюється правило нерозголошення результатів обшуку. У такий спосіб слідчий спростовує мотиви поведінки обшукуваного, висунуті ним для виправдання своєї поведінки.

50. Психологія пошукових дій

Крім шуканих об'єктів, спостереження може охоплювати поведінку тварин і птахів, які нерідко вказують на присутність людини, яка ховається або місцезнаходження схованих речей чи трупа. Відомо, що багато домашніх тварин виявляють неспокій у близькому сусідстві з трупом, собаки збуджено ведуть себе, коли на їх території знаходиться стороння особа і т. п.

Також важливішим об'єктом спостереження є поведінка учасників обшуку. Спостерігати при цьому рекомендується за мікрорухами рук та ніг, мімікою, змінами голосу, за кольором обличчя, потовиділенням людини, яка піддається обшуку.

У психологічному плані таке спостереження виконує два завдання: по-перше, контроль за діями осіб, що проводять пошуки, за повнотою та ретельністю обшуку; по-друге, виявлення в поведінці заінтересованих осіб ознак, які вказують на місцезнаходження шуканих предметів.

Недопустимо відмовлятись від дослідження відштовхуючих, тяжких, тривалих робіт, важкодоступних, незручних місць, оскільки дуже часто предмети ховають саме там, намагаючись важкістю пошуків підірвати рішучість слідчого.

Не можна відмовлятись від перевірки будь-яких предметів. Звичайно, при цьому необхідно зберігати належний такт.

У випадку виникнення в ході обшуку гостроконфліктних ситуацій може застосовуватись і такий метод впливу як навіювання у формі наказу, що дає можливість різко змінити поведінку обшукуваного, вивести відносини зі стану різкого конфлікту [13].

У той же час, особи, які проводять обшук, повинні уникати дій, що можуть викликати справедливе незадоволення, наприклад, давати які-небудь оцінки щодо способу життя обшукуваного. Хвилювання здочинця посилюється, якщо він знаходиться в кімнаті, де ведеться відеозапис, в момент наближення до можливого сховища .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]