Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЮР псих_питання дороблені до 44.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.07.2019
Размер:
226.3 Кб
Скачать

68. Поняття та форми використання спеціальних психологічних знань у судочинстві.

Спеціальні психологічні знання - це психологічні теоретичні та методологічні знання про закономірності, механізми, структуру і особливості протікання психічної діяльності людини, що мають юридичне значення, одержані в результаті спеціальної професійної психологічної підготовки, які використовуються при розслідуванні та судовому розгляді справ з метою сприяння встановленню істини у справі.

Основною формою використання спеціальних психологічних знань є судово-психологічна експертиза та комплексні з нею види судових експертиз.

Наступною формою залучення спеціальних психологічних знань у судочинстві є участь у ньому спеціаліста-психолога. Останній може брати участь в усіх слідчих та судових діях залежно від волі слідчого та суду. Консультативна діяльність психолога у судочинстві полягає в інформуванні слідчого та суду про: основні напрями та досягнення психологічної науки та її галузей; наявність психологічних відмінностей та особливостей, типології особистості, специфічних проявів поведінки і діяльності окремих психологічних типів; вікові особливості психічного розвитку особистості, зміни в динаміці та темпі пізнавальних, емоційно-вольових процесів на різних етапах становлення особистості; і т. п.

Процесуальна консультація можлива на будь-якій стадії судочинства, дається у письмовій формі на вимогу державних органів та посадових осіб, що ведуть процес. Непроцесуальна консультація надається суб'єктам процесуальної діяльності і зводиться до роз'яснень положень психологічної науки та практики. Видається, що психологічна консультація в юрисдикційній діяльності неможлива поза рамками судочинства, а тому завжди є процесуальною. При іншому підході вона вважатиметься протиправною, а практика слідчо-судових органів такою, що суперечить закону.

70. Методи судово-психологічної експертизи.

1) всезагальний діалектичний метод пронизує усі інші методи, будучи базою для їх розвитку. Він передбачає такі широко використовувані в експертній практиці формально-логічні операції пізнання, як: аналіз, синтез, порівняння, узагальнення, індукція, дедукція, абстрагування, ідеалізація та формалізація.

2) загальнопсихологічні методи дослідження в експертній реалізації - психологічна діагностика, прогнозування, моделювання, методи впливу. Крім основних методів виділяють окремі групи методів психодіагностики, кожна з яких має свої особливості

3) До основних методів діагностики належать тестування та опитування Методи експертної діагностики включають: організаційні методи судово-психологічної експертизи (планування, підготовку та побудову провадження експертизи); емпіричні методи (психологічний аналіз документів, спостереження, бесіда, інтерв'ювання, метод незалежних характеристик, структурний та анкетний методи); психодіагностичні методи, праксиметричні методи; метод обробки даних та їх інтерпретації.

4) спеціальні експертні методи - розробляються або на підставі пристосовування існуючих методів в інших галузях науки, або спеціально створюються експертами на підставі практики дослідження конкретних, одиничних об'єктів.

71. Місце судово-психологічної експертизи у системі судових експертиз та її класифікація

У науковій літературі поділяють судові експертизи на дванадцять класів: криміналістичні; медичні та психофізіологічні; інженерно-технічні; інженерно-транспортні; інженерно-технологічні; економічні; біологічні; ґрунтознавчі; сільськогосподарські; харчових продуктів; екологічні; мистецтвознавчі.

Судово-медична та судово-психіатрична експертизи розвиваються в рамках медицини.

Судово-психологічна експертиза розвивається в рамках юридичної психології.

Класифікація судово-психологічної експертизи.

Залежно від процесуального статусу підекспертного: с/п експертиза підозрюваного, обвинув., підсудного, свідка та потерпілого;

Залежно від особливостей особистості підекспертного: с/п експертиза неповнолітніх, повнолітніх; осіб з фізичними або психічним вадами.

За кількістю підекспертних: с/п експертиза окремих осіб; 2-3 осіб; групи.

За статевою ознакою: с/п експертиза чоловіків, жінок,

Залежно від предмету дослідження: с/п експертиза емоційних та інших станів особистості; регуляторних, когнітивних, комунікативних здібностей особистості, характеристики мотиву тощо

За предметно-змістовною ознакою: с/п експертиза психічних процесів, емоційних станів; індивідуально-психологічних властивостей особистості тощо

Залежно від об'єкта дослідження: с/п експертиза живих осіб; за матеріалами справи

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]