Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЮР псих_питання дороблені до 44.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.07.2019
Размер:
226.3 Кб
Скачать

51. Психологічна характеристика стадій допиту

Підготовка до допиту  - створення його інформаційної бази. Ознайомлюючись з матеріалами справи, слідчий, насамперед, визначає, кого та з яких питань необхідно допитати. З цією метою використовуються результати раніше проведених слідчих дій та дані, одержані шляхом проведення оперативно-розшукової діяльності.

Плануючи подолання можливої протидії, необхідно враховувати такі особливості особистості допитуваного, як рефлексивність, гнучкість або ригідність (застій) його мислення, а також характерологічні якості — агресивність, конфліктність поведінки, стійкість або нестійкість до стресу, до обставин, що раптово виникли .

Підготовка до допиту завершується складанням його плану.

На початковій стадії допиту діагностується психічний стан допитуваного, його емоційно-вольові настанови, прогнозується можливий розвиток взаємодії, відшукується можливість встановлення комунікативного контакту.

Встановлення комунікативного контакту — вихідна умова проведення допиту. Особливо важливе значення мають перші фрази слідчого, їх лексична побудова та емоційна тональність. Коректність, справедливість, уважність, ситуативна гнучкість та чуйність, емоційна стійкість — основні якості слідчого. Грубість, імпульсивність, нестриманість, пиха свідчать про професіональну деформацію.

Особливу чуйність та співчуття повинен проявити слідчий при допиті потерпілого, що зазнав психічної травми від насильницьких дій злочинця.

Деталізуюча стадія допиту - заповнення прогалин вільної розповіді, уточнення деяких висловлювань, усунення суперечностей; діагностика та викриття завідомо неправдивих показань; правомірний психологічний вплив на допитувану особу з метою одержання правдивих показань.

На заключній стадії допиту  КПК України вимагає фіксації у протоколі допиту всіх одержаних показань «по можливості дослівно».

У процесі допиту слідчий повинен спрямовувати мовну діяльність допитуваного, просити викладати факти точніше та чіткіше. Різноманітні інтонаційні виокремлення, жести, міміку слід по можливості переводити у мовні вирази.

Особливо ретельно необхідно уточнювати показання неповнолітніх, для яких притаманна мовна неадекватність.

52. Психологічні особливості допиту в безконфліктній ситуації

При допиті особи, яка намагається правдиво викласти обставини справи, особливу увагу слід звернути на з'ясування особливостей сприйняття нею різних об'єктів навколишнього світу умови, в яких вона сприймала подію, вплив сторонніх факторів на її рецептори, взаємодію різних почуттів, закономірності сприйняття, вплив життєвого, професійного досвіду допитуваного на процеси сприйняття, пам'яті, можливість спотворення сприйнятих явищ, щоб можна було найоб'єктивніше оцінити достовірність її показань. Згодом, використовуючи ці дані, потрібно відповідним чином формулювати запитання.

За обсягом запитання, які ставляться допитуваному, можуть бути основними (спрямовані на з'ясування основних відомостей у справі) та доповнюючими (спрямовані за з'ясування фактів, упущених допитуваним у вільній розповіді).

Залежно від мети, запитання поділяються на: уточнюючі або конкретизуючи (спрямовані на найповніше і найточніше з'ясування обставин, що мають значення для справи), нагадуючи (спрямовані на оживлення пам'яті допитуваного, викликання у нього асоціацій) та контрольні (спрямовані на перевірку даних, що були повідомлені допитуваним).

Виходячи із способу навіювання, запитання поділяються на нейтральні (формулювання відповіді на ці запитання цілком залежить від волі допитуваного) та розділювальні (або-або).

Забороняється ставити також неправдиві запитання, у яких формулюється думка, завідомо відома слідчому як неправдива.

Законодавець забороняє ставити й навідні питання, у яких міститься відповідь, частина відповіді або підказка до неї. Недопустимість навідних запитань визначається їх негативним навіювальним впливом на допитуваного, так звана негативна конструкція запитання. Особливістю характеризується комунікативна ситуація, зумовлена байдужим ставленням допитуваного до діяльності правоохоронних органів. Такі особи, не бажаючи говорити неправду, вводити слідство в оману неправдивими показаннями, у той же час не хочуть надавати їм допомогу, по суті, займають позицію стороннього спостерігача. Пасивна поведінка цих осіб на допиті пояснюється небажанням бути втягнутим у сферу кримінального судочинства, низьким рівнем правосвідомості, побоюванням за свою безпеку, за безпеку своїх близьких.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]