Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3Крижко Менедж. в освіті.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
6.51 Mб
Скачать

Модель Портера-Лоулера

Досягнуті результати залежать від докладених співробітником зусиль, його здібностей, характерних рис, усвідомлення ним своєї ролі. Рівень докладених зусиль визначається цінністю винагороди та впевненістю в тому, що ці зусилля дійсно забезпечать визначений рівень винагороди. У теорії Портера-Лоулера встановлюється взаємозалежність між винагородою та результатами, тобто людина задовольняє свої потреби через винагороди за досягнуті результати. Головний висновок Портера-Лоулера – результативна праця веде до задоволення.

Малюнок 3

Теорія Девіда МакКлеланда

Людям властиві три основні потреби: влади, успіху та причетності.

Потреба влади – бажання впливати на інших людей.

Потреба успіху задовольняється процесом доведення роботи до успішного завершення.

Потреба причетності – людей приваблює така робота, яка дає їм необмежені можливості соціального спілкування.

Вчені А. Ерелі та Ж. Моно розробили теорію "біологічного підходу". Вони спробували довести, що установи старіють так само, як і живі істоти. Виробнича система, яка неспроможна інтегрувати нову інформацію, поступово стає закритою, відгородженою. Закритість системи, у свою чергу, веде до її "смерті". Виживання й ефективність діяльності установи залежить від періодичності зміни цілей, кадрового складу та керівництва організації.

Оскільки менеджмент від управління відрізняється посиленим поведінковим аспектом, слід пам’ятати, що необхідною, визначальною умовою ефективного менеджменту – є наявність розвинутого конституційного та галузевого правового поля.

Функціонально менеджмент підрозділяється на декілька рівнів:

Стратегічний менеджмент. Це конституційно-правова гарантія цивілізованих соціально-економічних умов для прийняття розумних, гуманних та безпечних рішень різними гілками влади держави.

Вищий рівень менеджменту верхівка управлінської піраміди галузі, підприємства, установи, організації або фірми.

Середній рівень менеджменту відповідає за розвиток та реалізацію оперативних планів, розробку процедур запровадження тих рішень, які прийняті вищим керівництвом.

Операційний менеджмент найнижчий рівень управління. Сюди входять управлінці, які безпосередньо відповідають за керівництво роботою службовців та робітників.

Менеджмент не дає уніфікованих рецептів. Він вчить тому, як, знаючи прийоми, засоби та шляхи вирішення тих чи інших управлінських завдань*, домогтися успіху для конкретного підприємств або установи, незалежно від форми власності.

Існують загальновизнані школи менеджменту, це - американська та японська. Японський підхід до менеджменту за своєю сутністю концептуально відрізняється від американського, що пояснюється різною природою соціокультурного середовища.

З 80-х років ХХ ст. лідерство в розвитку наукового менеджменту однозначно належить Японії. Тут народилася нова управлінська концепція "організаційної культури"*, відповідно до якої культура спілкування за силою впливу на людей не має альтернативи.

Американські (США) учені Р. Паскаль та А. Атос відзначають: "Японці надзвичайно чутливо реагують на взаємодії та взаємовідносини в групі. Їх ставлення до груп дуже нагадує ставлення до шлюбу в західних країнах. І, що особливо цікаво, японці виділяють ті ж проблеми та занепокоєння в трудових взаємовідносинах, що ми бачимо в шлюбі: вони стосуються довіри, взаємодопомоги та відданості. На Заході лідери робочих груп схильні до актуалізації виробничої діяльності та ігнорують соціальні аспекти, у той час як в Японії підтримка стану задоволеності кожного члена трудового колективу йде пліч-о-пліч із досягненням мети всієї групи".

Малюнок 4