Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПСЕКРВР - 2012 (проект).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
2.9 Mб
Скачать

4.1.9. Енергозабезпечення та енергозбереження

Забезпечення потреб споживачів енергоресурсами та їх ефективне використання суттєво впливає на розвиток економіки, отже енергозбереження повинно стати свого роду суспільною ідеологією.

Уже зараз йде прискорена глобалізація енергетичних процесів, яка вже майже повністю охопила всю сферу паливних ресурсів. На черзі об'єднання електроенергетики в масштабах євразійського континенту. Природним є також збільшення до планетарного масштабу екологічних проблем, пов'язаних з діяльністю паливно-енергетичного комплексу. Нам необхідно максимально скористатися перевагами глобалізації і водночас запобігти її можливим негативним наслідкам, врахувати бурхливий розвиток транснаціонального енергетичного простору і передбачити в ньому належне місце енергетики нашої країни, області, району.

Очікується, що у 2011 році споживачами району буде використано 100,8 млн.куб.м природного газу, що у порівнянні з 2010 роком менше на 0,8 млн.куб.м, або на 1,1 відсотка.

За прогнозними розрахунками, у 2012 році споживачами району буде використано 105,8 млн.куб.м природного газу, що на 5,0 млн.куб.м, або на 4,9 відсотків більше ніж у 2011 році.

Споживачами району протягом 2011 року очікується використати 537,4 млн. кВт/год електричної енергії, що у порівнянні з показниками 2010 року менше на 3,7 млн.кВт/год, або майже на 1 відсоток.

За прогнозними розрахунками споживачами району протягом 2012 року буде використано 543,6 млн. кВт/год електричної енергії, що на 6,2 млн. кВт/год, або на 1,1 % більше очікуваних показників 2010 року.

Очікується використати протягом 2011 року 77,1 тис.Гкал теплової енергії, що у порівнянні з показниками 2010 року більше на 3,1 тис.Гкал, або на 4,2 відсотка.

За прогнозними розрахунками, споживачами району протягом 2012 року буде використано 76,4 тис.Гкал теплової енергії, що менше очікуваних показників 2011 року на 0,5 тис.Гкал, або на 0,1 відсотка.

Деяке зменшення у 2011-2012 роках показників використання енергії при введенні в експлуатацію житлових будинків пояснюється впровадженням енергозберігаючих заходів.

Серед організаційно-технічних заходів, направлених на підвищення ефективності використання паливно-енергетичних ресурсів можна виділити наступні:

  • виконано режимну наладку котла ДКВР 10/13 на котельні № 1 у місті Вишгороді, чим зекономлено 38 т.у.п. (тонн умовного палива) та досягнуто економічного ефекту на 42,8 тис.грн.;

  • проведено заміну електричних котлів в ЗОШ с. Любимівка на більш економічні електродні котли. Економія від реалізації енергозберігаючих заходів склала 21780 т.у.п. на суму 19,8 тис.грн.;

  • здійснена реконструкція теплової мережі по проспекту Шевченка у місті Вишгороді, що дозволить зекономити 98,7 т.у.п. та досягти економічного ефекту в розмірі 111,4 тис.грн.;

  • в рамках підготовки до нового опалювального сезону 2011-2012 проведена заміна на свердловинах застарілих насосів на сучасні з електродвинугом меншої потужності, що дасть можливість досягти економії ПЕР в розмірі 10000 кВт год. з економічним ефектом що скласти 9,1тис.грн.

З метою скорочення споживання енергоносіїв бюджетними установами району здійснюються заходи з енергозбереження, зокрема:

  • за рахунок коштів районного бюджету проведена реконструкція системи опалення з застосуванням енергозберігаючих технологій у Литвинівській ЗОШ на суму 294,8 тис.грн.;

  • продовжуються роботи по заміні вікон у Вишгородській районній гімназії “Інтелект” на суму 465 тис.грн. та Новопетрівській ЗОШ №1 на суму 420 тис.грн., за кошти з інших джерел фінансування, не заборонених чинним законодавством;

  • здійснена реконструкція котельні Руднє-Димерської ЗОШ на суму 590,2 тис.грн.;

  • виготовлена проектно-кошторисна документація на реконструкцію покрівлі та вентиляції Литвинівської ЗОШ на загальну суму 119,2 тис.грн.;

  • у Новопетрівській школі мистецтв встановлено додатковий котел для опалення на дровах та замінено батареї, за рахунок з інших джерел фінансування, не заборонених чинним законодавством, використано 7 тис. гривень.

Основними напрямами енергозбереження у 2012 році є:

  • запровадження енергозберігаючих технологій в усіх галузях господарювання;

  • реконструкція газових та електричних комунікаційних мереж і устаткування;

  • модернізація технологічних процесів отримання, розподілення та використання енергоресурсів на підприємствах та організаціях району;

  • розробка та впровадження енергетичних паспортів бюджетних установ;

  • забезпечення скорочення показників енергоспоживання у бюджетній сфері за рахунок вжиття енергозберігаючих заходів.