Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПСЕКРВР - 2012 (проект).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
2.9 Mб
Скачать

4.1.6. Соціальний захист населення

В основу пріоритетів соціальної політики покладено вирішення проблем соціально незахищених верств населення: пенсіонерів, інвалідів, одиноких непрацездатних громадян, а також малозабезпечених сімей та сімей з дітьми.

У 2011 році особлива увага приділялась розв’язанню проблем соціально-побутової, медичної, натуральної і грошової допомоги малозабезпеченим одиноким громадянам похилого віку та інвалідам. Постійно проводилися обстеження умов проживання інвалідів, виявлення їх потреб у наданні соціальної допомоги на дому, соціально-побутової та медико-соціальної реабілітації.

Протягом року щомісячно в районі нараховувалися та виплачувалися компенсації, пільги та допомоги більше як 48 тис. осіб, що на 3 тис. осіб більше ніж у 2010 році. Обсяг коштів на виплату державної допомоги в 2011 році збільшився на 38,2% в порівнянні з минулим роком і становить 53,9 млн. гривень.

Відповідно Закону України “Про державну допомогу сім’ям з дітьми”, в 2011 році державну допомогу отримують 29 тис. сімей з дітьми, це на 500 осіб більше, ніж у 2010 році.

На виконання вимог Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” та дотримання вимог Закону України “Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, безкоштовними путівками на санаторно-курортне лікування в 2011 році забезпечені ветерани війни (25 путівок), інваліди загального захворювання (8 путівок) та потерпілі внаслідок Чорнобильської катастрофи (475 путівок). Всього в 2011 році путівки отримали 508 громадян.

Продовжується робота по формуванню центрального банку даних з проблем інвалідності. Всі інваліди, які перебувають на обліку для забезпечення автотранспортом, засобами реабілітації та пересування внесені до Централізованої бази інвалідів.

В районі створені умови для функціонування територіального центру соціального обслуговування інвалідів та одиноких громадян, який охоплює усі населені пункти району. До складу територіального центру входить стаціонарне відділення для постійного проживання одиноких громадян. На обслуговуванні відділення соціальної допомоги за місцем проживання територіального центру соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких громадян перебуває 625 осіб, що більше в порівнянні з 2010 роком на 85 осіб, в стаціонарному відділенні постійного проживання в смт. Димер перебуває 22 пенсіонери.

Соціальні служби можна ще назвати службами швидкої соціальної допомоги. Їх особливість у тому, що вони максимально наближені до людей конкретної території, добре знають мешканців району, і мешканці добре знають їх, завдяки чому створюється доступність влади до населення. Тут щоденно вирішують питання, пов’язані з соціально-побутовими проблемами. Соціальні робітники постійно допомагають підопічним – оформляють документи на отримання субсидій, допомагають в обробці присадибних ділянок, ремонті та прибиранні приміщень, носять дрова та воду, білять хати, забезпечують доставку продуктів та ліків.

На вирішення соціальних проблем мешканців району направлена районна комплексна програма ”Турбота”. Актуальною статтею витрат програми є адресна матеріальна допомога. Станом на 01.10.2011 року одноразову матеріальну допомогу отримали 261 чоловік на суму 93,2 тис. гривень.

Проблемними залишаються наступні питання: удосконалення єдиної технології прийому громадян та відпрацювання усіх видів соціальної допомоги за єдиною заявою, а також забезпечення безкоштовними санаторно-курортними путівками ветеранів праці. Гострим є питання зростання кількості звернень малозахищених громадян щодо соціального захисту і виділення їм матеріальної допомоги для вирішення різноманітних проблем.

Одним з найбільш поширених та масових за обсягом видів адресної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям є житлові субсидії на відшкодування витрат на оплату житла, комунальних послуг, природного газу, електроенергії та придбання твердого палива і скрапленого газу. Створена та працює інформаційна система Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги.

Кількість призначених субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, твердого палива та скрапленого газу у 2011 році зменшилась на 27,7% від показника 2010 року і становить 2203 сімей. Серед населення проводиться роз‘яснювальна робота з питань призначення та виплати субсидій за спрощеним порядком. Надаються консультації та проводиться висвітлення чинного законодавства у засобах масової інформації.

Проблемні питання, що потребують вирішення у 2012 році:

  • зростання кількості звернень малозахищених громадян щодо соціального захисту і виділення їм матеріальної допомоги для вирішення різноманітних проблем;

  • організація комплексного надання якісних соціальних послуг громадянам похилого віку та інвалідам за місцем проживання;

  • зростання добробуту та підвищення життєвого рівня населення Вишгородщини, створення умов для зростання заробітної плати, прискорення погашення заборгованості з виплати заробітної плати, пом'якшення ситуації на ринку праці, охоплення соціальною підтримкою незаможних верств населення району.

Головні цілі на 2012 рік:

  • організація роботи по наданню соціальної допомоги пенсіонерам, інвалідам, малозабезпеченим сім’ям, сім’ям з дітьми, одиноким непрацездатним громадянам;

  • легалізація заробітної плати.

Основні завдання та заходи на 2012 рік:

    • продовжити надання безкоштовних обідів, продуктових і гуманітарних наборів малозабезпеченим мешканцям через соціальні служби;

    • забезпечити дотримання вимог до єдиної приймальної громадян щодо організації функціонально-просторових секторів для отримання консультацій, очікування прийому, заповнення бланків, заяв та декларацій;

    • продовжити моніторинг осіб, які потребують соціального захисту, для чого удосконалити механізм виявлення і взяття на облік таких осіб;

    • надання соціальної допомоги й підтримки сім’ям із дітьми, багатодітним, неповним сім’ям, сім’ям, які опікуються дітьми-сиротами, дітьми-інвалідами;

    • всебічна підтримка інвалідів, ветеранів війни та праці, учасників бойових дій, вдів учасників війни;

    • продовження роботи щодо реалізації заходів комплексної програми "Турбота";

    • забезпечення інвалідів району засобами реабілітації, у тому числі інвалідних візків, палиці, милиці, ходунки, меблі та інші засоби.

Прогнозується, що в 2012 році кількість сімей з дітьми, що отримуватимуть допомогу збільшиться на 1 тисячу (в зв’язку зі збільшенням показника народжуваності) і становитиме близько 30 тис. сімей.

У 2012 році на виплату населенню державних соціальних допомог та різних видів пільг з державного бюджету (за рахунок субвенцій) необхідні кошти в обсязі близько 128 млн. грн., це на 31,2 млн.грн., або майже на 24,4% більше, ніж у 2011 році.

Потреба у засобах реабілітації становитиме 43 одиниці, у тому числі: інвалідних візків – 28, інших засобів реабілітації (ходуни, стінки дитячі шведські, тощо) – 15 одиниць. Очікується, що у 2012 році потреба для забезпечення санаторно-курортним лікуванням становитиме 110 путівок, у тому числі: для оздоровлення інвалідів війни – 20, учасників війни – 30, учасників бойових дій – 15, інвалідів загального захворювання – 30, інвалідів дитинства – 5, вдовам ветеранів війни – 10. Також необхідно 620 путівок для осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

У цілому по району, орієнтовні розрахунки видатків Державного бюджету на надання населенню субсидій у вигляді субвенцій до місцевих бюджетів на 2012 рік становитимуть 4010 тис. грн., у т.ч. субсидії на оплату житлово-комунальних послуг – 2830 тис. грн.; субсидії для придбання палива та скрапленого газу за готівку – 1280 тис. гривень.