Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПСЕКРВР - 2012 (проект).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
2.9 Mб
Скачать

4.1.10. Земельні ресурси

Загальна площа району становить 203100 га, в тому числі сільськогосподарських угідь 45 816,6 гектарів.

Земельний фонд району за формами власності розподіляється:

- в державній власності - 86,5%;

- в приватній власності - 13,4%.

Переважна більшість земель державної власності перебуває у господарському віданні підприємств лісового господарства, всього 95 772,7 га, це – Дніпровсько-Тетерівське лісогосподарське підприємство, Димерський держлісгосп, Вищедубечанський держлісгосп та ДП “Київська лісова науково-дослідна станція”.

Земель природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення налічується 561,5 гектарів.

З проведенням реформування аграрного сектора в районі роздержавлені 13 сільськогосподарських підприємств загальною площею 18 598 гектарів. На території району набули право на земельну частку (пай) 6 226 громадян, з них отримали сертифікати 6 111 громадян. Посвідчили своє право на підставі державних актів на земельні ділянки 5 334 громадян. Лише незначна кількість громадян власників земельних часток (паїв) здали свої земельні паї (частки) в оренду сільськогосподарським підприємствам, більшість земель не обробляється. На базі колишніх державних сільськогосподарських підприємств, в більшості випадків не створено нові форми сільськогосподарських підприємств, а власники земельних часток (паїв) отримали державні акти на право власності на землю і займаються веденням товарного сільськогосподарського виробництва індивідуально.

В районі виготовлено та видано 70 352 державних актів, у тому числі протягом 2011 року – 8630 державних актів, з них на право власності – 70 096 (у т.ч у 2011 році – 8 548), на право постійного користування – 256 (у т.ч. у 2011 році – 82). Укладено 944 договори оренди земельної ділянки, в тому числі і на землі, які перебувають у власності (у 2011 році – 156).

У зв’язку з тим, що Вишгородський район входить до ІV категорії радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, значна кількість сільськогосподарських угідь (878,3 га), виведені із сільськогосподарського використання на основі проведених обстежень ґрунту Інститутом радіології по вмісту цезію та стронцію. Вказані сільськогосподарські угіддя не обробляються.

Головні цілі

Захист прав власника землі, формування реального ефективного господаря, розвиток вільного підприємництва та умов для прибуткового господарювання, підвищення рівня життя в сільській місцевості.

Проведення землеустрою та заходів з охорони земель забезпечить саморегуляцію антропогенних територій з мінімальними затратами енергії і ресурсів, підвищить їх стійкість до деструктивних процесів.

Головні проблеми:

  • незавершеність розроблення нормативно-правових актів, передбачених Земельним Кодексом України;

  • мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення має негативний вплив на включення цих земель в повноцінний фінансово-економічний оборот;

  • відсутність запровадження земельних аукціонів з продажу прав на земельні ділянки;

  • неналежне фінансове забезпечення заходів земельної реформи;

  • не завершено інвентаризацію земель населених пунктів, та земель несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів;

  • не проведено розмежування земель державної та комунальної власності;

  • необхідність проведення грошової оцінки земель несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів;

  • необхідність виготовлення проектів консервації земельних ділянок з деградованими та малопродуктивними ґрунтами, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних утворень та проектів землеустрою щодо встановлення та зміни меж населених пунктів.

Очікувані результати:

Прозоре проведення земельних аукціонів, проведення нормативної грошової оцінки земель забезпечить збільшення надходжень до місцевих бюджетів від податку на землю та оренди земель, визначення державного мита при обміні, спадкуванні та даруванні земель.

Розмежування земель державної та комунальної власності полягає у здійсненні організаційно-правових заходів щодо розподілу земель державної власності на землі територіальних громад і землі держави, а також щодо визначення і встановлення в натурі (на місцевості) меж земельних ділянок державної та комунальної власності.

Проведення інвентаризації земель населених пунктів, земель несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів дозволить ввести новий механізм по управлінню землями, який зробить неможливим її розкрадання та використання не на користь держави.

Основною метою розробки проектів землеустрою щодо встановлення та зміни меж сіл, селищ та міст на сьогодні є впорядкування адміністративно-територіальних устрою та юридичне закріплення фактичних меж населених пунктів, які сформувались на момент складання проекту. Вони забезпечують реалізацію прав територіальних громад по регулюванню земельних відносин на території, яка є просторовим базисом громади та об’єднує як одне ціле житлову, громадську та промислову забудову, інженерну інфраструктуру, землі загального користування, рекреаційного та іншого призначення.

Встановлення меж населених пунктів надасть можливість чітко розмежувати території, а також визначити землі, що належать до категорії земель житлової та громадської забудови. На території району не витримана процедура затвердження межі Димерської селищної ради, так як затвердження меж селищної ради входить до компетенції обласної ради. В першу чергу необхідно встановити межі міста Вишгород.

Складання проектів консервації земельних ділянок з деградованими та малопродуктивними ґрунтами проводиться для забезпечення оптимізації структури угідь шляхом вилучення деградованих та малопродуктивних сільськогосподарських угідь з інтенсивного їх використання. Виготовлення таких проектів необхідно на території Вахівської, Ровівської, Ясногородської, Толокунської, Катюжанської, Руднє-Димерської, Вищедубечанської сільських рад.

В результаті проведення залуження та заліснення малопродуктивних та деградованих земель зменшиться розораність території та збільшиться лісистість.

Роботи по встановленню прибережних захисних смуг та водоохоронних зон необхідно здійснити на території Лютізької, Старопетрівської, Новопетрівської, Козаровицької, Глібівської, Ясногодської, Толокунської сільських рад.

При розробленні схем землеустрою з техніко-економічним обґрунтуванням та охорони земель адміністративно-територіальних утворень визначається правовий статус земельних ділянок, виявляються вільні земельні ділянки та земельні ділянки, які використовуються неефективно, або без правовстановлюючих документів, розробляється економічне прогнозування використання земельних ділянок, використання земель у межах та за межами населених пунктів, визначення водоохоронних зон, водоохоронні та прибережні захисні смуги.

Запровадження даних Схем дасть можливість органам виконавчої влади і місцевого самоврядування здійснювати належний контроль у галузі охорони та використання земельних ресурсів згідно із Земельним кодексом України і Законом України “Про землеустрій”.