Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПСЕКРВР - 2012 (проект).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
2.9 Mб
Скачать

4.2.3. Культура і туризм

Галузь культури і туризму району забезпечує реалізацію державної політики у сфері культури і мистецтв, нематеріальної культурної спадщини, бібліотечної роботи, естетичного виховання дітей, розвитку туристичної сфери.

В районі збережено основну мережу закладів культури та кадровий потенціал. Працює 38 клубних установ, з них 2 на балансі відділу культури і 36 на балансі селищної та сільських рад, 37 бібліотек, 4 спеціалізовані заклади початкової мистецької освіти, з них: 3 музичні школи та 1 школа мистецтв. Продовжується робота по відродженню фольклорно-етнографічної спадщини краю, естетичного виховання школярів та молоді, популяризації художньої літератури з питань розбудови та становлення української держави, права, краєзнавства, відродження української культури. З цією метою проводились огляди, конкурси, фестивалі, виставки образотворчого мистецтва, зустрічі з цікавими людьми, поетами, масові заходи, як на районному, так і на обласному рівні.

Пріоритетними напрямами в культурному і духовному розвитку району у 2012 році залишаються:

  • збереження мережі установ культури;

  • зміцнення їх матеріально-технічної бази;

  • забезпечення подальшого розвитку народної творчості, музичного, вокального, хореографічного, театрального, образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва, традиційних форм фольклору, українських звичаїв та обрядів в районі;

  • забезпечення збереження інфраструктури та кадрового потенціалу галузі, забезпечення якісно-нового рівня роботи закладів культури;

  • підтримка творчих колективів;

  • проведення культурно-мистецьких акцій і заходів на рівні району, участь в обласних, Всеукраїнських та міжнародних культурних акціях.

Серед проблемних питань сфери культури і туризму, які необхідно вирішити у 2012 році є:

  • обмежене фінансування, що спрямовується на модернізацію матеріальної бази закладів культури;

  • придбання сучасного обладнання та інструментів;

  • проведення капітальних ремонтів;

  • відсутність сучасної охоронно-пожежної сигналізації в школах, будинках культури та бібліотеках;

  • відключення від опалення 40% клубних і бібліотечних установ;

  • відсутність клубних закладів в с.Козаровичі, в с.Лютіж;

  • відсутність бібліотеки в с.Лютіж;

  • в районі залишається 30 закладів культури, які знаходяться в незадовільному стані.

  • недостатня чисельність штатних одиниць районного відділу культури (відсутні спеціалісти по туризму і спеціаліст по охороні культурної спадщини).

Розвиток бібліотечних закладів

Бібліотечно-бібліографічне обслуговування жителів району здійснюють 60 бібліотечних працівників. Загальна кількість працівників із фаховою освітою становить близько 50 відсотків.

У 2011 році до єдиного книжкового фонду Вишгородської централізованої бібліотечної системи надійшло 1398 примірників книг та періодичних видань на загальну суму 33,3 тис. гривень. Кількість надходжень у порівнянні з минулим роком зменшилось на 3615 одиниць. Очікується, що у 2012 році надходження до книжкового фонду будуть на рівні 2011 року.

Джерелами комплектування були кошти, виділені управлінням культури і туризму Київської облдержадміністрації – 17,2 тис.грн., Київською обласною бібліотекою для дітей – 5,7 тис.грн., дарунки видавництва ім. Дуліби – 3,1 тис. грн., Національної бібліотеки ім. Вернадського – 0,6 тис.грн. та різних організацій, читачів і авторів – 6,7 тис. гривень.

Передплата періодичних видань здійснена на суму 7,1 тис.грн., що більше минулого року на 0,8 тис. грн., або на 12,7 відсотків.

Бібліотеки надають користувачам платні послуги. Протягом року центральна районна бібліотека надавала платні послуги: одноразова щорічна плата з користувача читального залу, видача книг на “нічний абонемент”, комерційний абонемент та ксерокопіювання, а також оренда приміщень. Продовжує роботу Інтернет-центр в централізованій бібліотечній системі. Від цієї діяльності отримано 1740 гривень. Кошти направлені на господарські витрати, ремонтні роботи тощо.

Книжковий фонд всіх бібліотек системи залишається на рівні минулого року і становить близько 502,5 тис. примірників. Нові надходження становлять приблизно таку ж кількість примірників, як і застаріла література з фондів, яка списується та вилучається. Бібліотечні послуги отримують близько 27 тис. користувачів. Для впровадження в діяльність сучасних інформаційних технологій в бібліотечній системі працює 27 комп’ютерів, що на 6 комп’ютерів більше, ніж у 2010 році.

Завезені дрова для бібліотек району на опалювальний сезон 2011-2012 років на суму 11 тис.гривень.

З метою попередження підліткової злочинності та більш широкого залучення дітей та молоді до читання та змістовного проведення дозвілля бібліотеками району постійно проводиться робота по проведенню масових заходів, організації книжкових виставок, літературних вечорів, тощо. Так, проведено годину морально-етичного виховання до Міжнародного Дня сім’ї “З родини йде життя людини”, до Міжнародного Дня людей похилого віку – “Поклонімося старості, поважаймо її”. Також проведено цикл бесід, переглядів літератури, експрес-інформацій для молоді, а саме бесіда-застереження “Павутиння наркоманії”, “Привиди макової чуми”, “СНІД – проблема людства”, “Не палити – це модно”.

Залишаються невирішеними питання:

- у зв’язку з обмеженим фінансуванням, не опалюється 10 бібліотек в селах: Глібівка, Демидів, Жукин, Козаровичі, Лебедівка, Нижча Дубечня, Нові Петрівці (№1), Сичівка, Толокунь, Хотянівка;

  • недостатнє комплектування фондів бібліотек літературою та передплатою періодичних видань;

  • зміцнення матеріально-технічної бази бібліотек, а саме: ремонт районної бібліотеки для дітей, яка переведена з приміщення адмінбудинку на 1 поверх центральної районної бібліотеки, ремонт Козаровицької бібліотеки, ремонт Жукинської бібліотеки, придбання столів для Інтернет-центру в кількості 6 штук, придбання кафедр видачі літератури в кількості 10 штук, придбання стільців в кількості 150 штук.

Розвиток клубних закладів району

У 2011 році продовжувалась робота по залученню дітей та дорослих у гуртки художньої самодіяльності, до участі в обласних, Всеукраїнських та Міжнародних конкурсах, а також масових заходах до календарних та святкових дат, як на районному так і на обласному рівнях. Проводились концертно-розважальні програми, організовувались виставки декоративно-ужиткового мистецтва.

В районі успішно діють 4 колективи, які мають звання “народний” (хор “Вишгород” м.Вишгород, фольклорний колектив “Лютізька левада” с.Лютіж, хор “Джерело” с.Демидів, а в цьому році це високе звання отримав вокальний ансамбль “Калиновий цвіт” с.Гаврилівка) та 3 дитячих зразкових колективи (ансамбль “Гармонія” Вишгородської дитячої музичної школи, ансамбль “Рідні наспіви” Димерської дитячої музичної школи, ансамбль “Калиновий цвіт” Гаврилівської дитячої музичної школи).

Ансамбль “Калиновий цвіт” та хор “Вишгород” в березні 2011 року взяли участь в обласному огляді-конкурсі ім. Кирила Стеценка, де показали найвищий рівень виконавства. Народний вокальний ансамбль “Калиновий цвіт” нагороджений дипломом в номінації “Вокальні ансамблі” – 1 місце, народний хор “Вишгород” нагороджений дипломом в номінації “Хорові колективи” – 3 місце. Танцювальний ансамбль “Мозаїка” взяв участь у першому міжнародному фестивалі аматорського мистецтва Григорія Чапкіса, де були відзначені подякою та дипломом за участь в конкурсі, ансамбль народного танцю “Пролісок” взяв участь в конкурсі “Київська весна”. Студія дитячого малюнку районного будинку культури “Енергетик” взяла участь у Всеукраїнському конкурсі дитячого малюнку “Космічна Одіссея”, де були відзначені дипломом за участь у конкурсі. Творчі досягнення колективів району у порівнянні з 2010 роком стали набагато вищими, більше колективів почали брати участь у конкурсах.

Закладами культури проводяться заходи та культурно-розважальні програми до ювілейних, святкових дат, організовуються виставки народних умільців, дискотеки та вечори відпочинку для молоді.

Станом на 01.11.2011 року в клубних угрупуваннях району займається близько 1065 учасників, що на 21 особу більше, ніж у 2010 році.

Очікується, що в 2012 році кількість учасників художньої самодіяльності збільшиться на 10 осіб і становитиме 1075 учасників.

В серпні 2011 року проведено фестиваль-огляд аматорських колективів району “Перлини Вишгородщини”, де були відзначені найкращі колективи району. Гран-прі отримала громада с.Лютіж, І місце – с.Гаврилівка, ІІ місце –с.Козаровичі, ІІІ місце – смт.Димер.

У 2011 році для учасників художньої самодіяльності придбано сценічні костюми на суму 24 тис. грн. в кількості 6 штук. Від управління культури і туризму Київської облдержадміністрації надійшли 3 комплекти апаратури для районного будинку культури „Енергетик” та будинку культури “Полісся” в с.Гаврилівка на загальну суму 131,7 тис. гривень.

Серед проблемних питань, які необхідно вирішити у 2012 році, залишаються:

- проведення капітальних ремонтів районного будинку культури “Енергетик”, який планується розпочати у 2012 році та будинку культури “Полісся” в с.Гаврилівка;

- придбання музичної та освітлювальної апаратури для районного будинку культури “Енергетик” та Гаврилівського будинку культури “Полісся”;

- придбання костюмів для учасників художньої діяльності (танцювальних колективів “Мозаїка”, “Болеро”, народного хору “Вишгород”, народного вокального ансамблю “Калиновий цвіт”).

Розвиток шкіл естетичного виховання дітей

В 4 школах естетичного виховання району навчається 830 дітей, що становить більше 12% від кількості учнів загальноосвітніх шкіл. З метою доступності початкової мистецької освіти, крім пільг наданих Указом Президента (зміни до Закону про освіту), в районі діють пільги для дітей, які навчаються на двох та більше інструментах. З метою заохочення, 3% особливо обдарованих дітей, за рішенням педради, навчаються безкоштовно.

Проведені поточні ремонти в музичних школах району: Новопетрівська школа мистецтв – поточний ремонт котельні та проведений косметичний ремонт у старому корпусі школи, замінені вхідні двері. У Димерській музичній школі в травні 2011 року частково відремонтований дах, який був пошкоджений поривами вітру на початку року. У червні 2011 року, силами педагогів, проведений косметичні ремонт у двох класах Димерської дитячої музичної школи та косметичний ремонт в Гаврилівській дитячій музичній школі.

До опалювального сезону проведені ремонтно-профілактичні роботи в тепловузлах, в Новопетрівську школу мистецтв завезені дрова.

Учні музичних шкіл району брали активну участь у всеукраїнських та обласних конкурсах. На міжнародному фестивалі „Вишгородська Покрова”, який проходив 14 жовтня 2011 року в м. Вишгород, хор Димерської дитячої музичної школи зайняв 1 місце. Учні стали лауреатами обласного конкурсу музичних шкіл „Дебют”, показали високий рівень професійної підготовки на обласних академконцертах.

У 2011 році для Димерської дитячої музичної школи придбано: шкільна магнітна дошка на суму 1,6 тис.грн., заправлені старі та придбані нові вогнегасники на загальну суму близько 1 тис.гривень. У Новопетрівській школі мистецтв встановлено димохідну трубу для твердого палива на суму 4,1 тис.грн. та батареї на суму 3,1 тис.гривень.

Загальна сума освоєних коштів, які надійшли із джерел фінансування, незаборонених чинним законодавством (матеріальна допомога в натуральній формі) склала 7,8 тис.грн., що на 2,9 тис.грн. більше ніж у 2010 році.

Проблемними питаннями в музичних школах залишаються:

- забезпечення закладів викладацькими кадрами (відсутність будь-якого житла для молодих спеціалістів, низька заробітна плата);

- ремонт системи теплопостачання Димерської музичної школи;

- реконструкція з розширенням Вишгородської музичної школи;

- утеплення фасаду Новопетрівської школи мистецтв;

- придбання музичних інструментів;

- придбання сценічних костюмів для дитячих колективів шкіл.

Розвиток туризму

Вишгородський район має всі передумови для ефективного розвитку індустрії туризму та рекреаційної галузі: вигідне географічне положення, людські та матеріальні ресурси.

В районі ведеться робота по створенню туристичного путівника, розроблюється концепція розвитку туризму а також проводиться систематичні роботи по паспортизації і ремонту пам’ятників та пам’ятних знаків.

В цілому завдання галузі, які були поставлені державними програмами, вирішуються, але основними проблемами залишаються: недостатнє фінансування, невизначеність нормативно-правової бази (не прийнятий Закон про культуру, тощо), відсутність загальнодержавного стратегічного напряму культурної політики.

Головні цілі на 2012 рік

Реалізація державної політики по збереженню та популяризації нематеріальної та матеріальної культурної спадщини, поповнення бібліотечних фондів, матеріальної бази шкіл естетичного виховання, проведення енергозберігаючих заходів, створення інформаційно-культурних центрів. Створення умов для відродження та розвитку культури на території району, забезпечення умов для творчого розвитку особистості. Забезпечення стимулювання розвитку в’їзного і внутрішнього туризму.

Основні завдання та заходи на 2012 рік

  • збереження та розвиток мережі початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів району, поповнення матеріально-технічної бази шкіл естетичного виховання, участь в обласних мистецьких фестивалях, конкурсах, семінарах, круглих столах;

  • забезпечення доступності початкової мистецької освіти, створення умов для навчання дітей гри на народних інструментах;

  • забезпечення соціально-економічних умов (в т.ч. опалення, поповнення книжкового фонду та фонду періодичних видань) для ефективної діяльності бібліотек та організації бібліотечного обслуговування населення;

  • проведення енергозберігаючих заходів (утеплення фасаду Новопетрівської школи мистецтв, ремонт системи опалення Димерської музичної школи, установка блока безперебійного живлення в газовій котельні Новопетрівської школи мистецтв);

  • виготовлення проектно-кошторисною документації для проведення реконструкції Вишгородської музичної школи, районного палацу культури „Полісся” в с. Гаврилівка.

У 2012 році відділом культури планується придбання сучасних меблів, сценічних костюмів, музичної апаратури, музичних інструментів для дитячих музичних шкіл, придбання нової літератури для бібліотечних закладів району та інше.

Виконання передбачених завдань дозволить у 2012 році покращити умови роботи закладів культури і туризму району щодо збереження культурної спадщини, подальшого творчого розвитку населення та підвищення культурного рівня і естетичного виховання молоді.