Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПСЕКРВР - 2012 (проект).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
2.9 Mб
Скачать

4.6. Розвиток реального сектору економіки

4.6.1. Промисловість

У 2011 році на ситуацію у промислові підприємства району продовжують відчувати труднощі з реалізацією виробленої продукції. У зв’язку зі зменшенням замовлень на готову продукцію, коливанням цін на сировину та комплектуючі деталі, втратою ринків збуту, припиненням кредитування та зниженням купівельної спроможності підприємств і населення у значної частини підприємств відбулося деяке скорочення обсягів промислового виробництва у порівнянні з 2010 роком.

Разом з тим, незважаючи на складний фінансовий стан, значна частина промислових підприємств району продовжує вживати заходи, спрямовані на випуск конкурентноздатних видів продукції відповідно до вимог СОТ, удосконалення структури промислового виробництва, освоєння нових ринків збуту виробленої продукції

З урахуванням дії вказаних чинників, очікується, що промисловими підприємствами району у 2011 році порівняно з 2010 роком, обсяги реалізованої продукції зростуть на 0,7% і становитимуть 1900 млн. гривень. Район займає VІI місце у загальному обсязі реалізованої продукції області.

Найбільшу питому вагу в загальному обсязі реалізованої промислової продукції мають підприємства: ТОВ “Кен-Пак (Україна)” – 31,1% до всієї реалізованої продукції (виробництво готових металевих виробів), ТОВ “Хенкель Баутехнік (Україна)” – 17,1% (виробництво будівельних сумішей), Вишгородська філія “Каскад Київських ГЕС і ГАЕС” ВАТ “Укргідроенерго” – 9,7% (виробництво електроенергії), ТОВ “Чіпси ЛЮКС” – 21,9% (виробництво харчових продуктів), ТОВ “Підприємство “Пластик Карта” – 5,7% (виробництво пластикових карток) та ТОВ “Карат-Ліфткомплект” – 3,9% (виробництво ліфтів).

Підприємствами освоєно випуск конкурентоспроможної продукції на основі впровадження новітніх технологій. Нарощування обсягів промислового виробництва здійснюється переважно за рахунок виробництва металевої тари для напоїв, харчових продуктів, будівельних сумішей, електроенергії.

Протягом 2011 року збільшили обсяги реалізованої продукції у порівнянні з показниками минулого року такі підприємства: Вишгородська філія “Каскад Київських ГЕС і ГАЕС” ВАТ “Укргідроенерго”, ТОВ “Хенкель Баутехнік (Україна)”, ПрАТ “Центросталь-Домсталь”, ТОВ “Підприємство “Пластик Карта”, ПрАТ “Енран”, МПП “РІФ”, ТОВ “Чіпси ЛЮКС”.

Зменшили обсяги реалізованої продукції у порівнянні з показниками 2010 року такі підприємства:

-ТОВ “Карат-Ліфткомплект”, ТОВ “Кен-Пак (Україна)”, ТОВ “Альянс-сервіс”, ТОВ “Мерідіан плюс (Україна)” (за рахунок зниження купівельної активності споживачів, збільшення витрат на закупку компонентів, зниження обсягів виготовленої продукції через спад попиту у зв’язку із скороченням обсягів будівництва).

Основним напрямом роботи у 2012 році є подолання наслідків фінансово-економічної кризи за рахунок збільшення обсягів роботи основних промислових підприємств та переорієнтації їх на випуск продукції, яка відповідає міжнародним стандартам і користується попитом як на внутрішньому, так і на зовнішніх ринках.

Найважливішими чинниками збільшення випуску промислової продукції належної якості є:

  • реалізація інвестиційних проектів, спрямованих на оновлення основних фондів підприємств, встановлення нового обладнання, яке базується на принципово нових технологіях (ресурсозберігаючих, енергозберігаючих, екологічно безпечних), на використанні наукових досліджень і розробок;

  • збільшення обсягів залучення вітчизняних та іноземних інвестицій для розвитку промислового комплексу району;

  • відновлення роботи бюджетоутворюючих підприємств, які працювали неповний робочий тиждень або неповний робочий день, мали низький рівень використання виробничих потужностей;

  • активізація інноваційної діяльності підприємств;

  • продовження роботи щодо запровадження європейської системи контролю якості продукції згідно міжнародних стандартів якості продукції – ISO 9000;

  • створення та постійне оновлення бази даних продукції, яку виробляють промислові підприємства району, з метою використання цих матеріалів для інформування потенційних споживачів;

  • нарощування обсягів виробництва конкурентоспроможної продукції та розширення її асортименту, підвищення якості;

  • сприяння участі провідних промислових підприємств у виставково-ярмаркових заходах.

За прогнозними розрахунками, за умови стабілізації економічної ситуації в державі, у 2012 році обсяг реалізованої промислової продукції, у порівнянні з очікуваними показниками 2011 року, зросте на 2,6% і досягне показника 1950 млн. гривень.