Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПСЕКРВР - 2012 (проект).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
2.9 Mб
Скачать

4.7. Зовнішньоекономічна діяльність

Протягом 2011 року ряд підприємств наростили обсяги експортних поставок, зокрема: ДП “Вищедубечанське лісове господарство”, ВАТ НВП “Прецизійні абразиви”, ЗАТ “Фабрика Комбі”, ТОВ “Браун”.

Проте, зменшили обсяг експортних операцій такі підприємства, як: ДП “Димерське лісове господарство”, ТОВ “Підприємство “Пластик карта”, ТОВ “Карат-Ліфткомплект”, ТОВ “Кен-Пак (Україна)”, ТОВ “Яворина-трейдінг”, ТОВ “Мерідіан плюс “(Україна)”, ТОВ “Гаврилівський торговий комплекс”, ПП “ТЦ-Хольц”, ТОВ “Абразивні інструменти”.

Очікується, що у 2011 році загальний обсяг експорту зовнішньої торгівлі товарами становитиме 40 млн. дол. США, це на 38,1% менше у порівнянні з 2010 роком. Таке зниження пояснюється зменшенням реалізації алюмінію та виробів з нього на 65,8%, а також механічного та електричного обладнання на 46,3%.

Найбільше експортується товарів до Російської Федерації – 43,8% від загального обсягу експорту району, Казахстану – 6,7%, Білорусі – 2,3%, Німеччини – 12,2%, Грузії – 2,6%, Литви – 2,5%, Польщі – 2,8 відсотка.

Найбільші обсяги експортних поставок здійснюють наступні підприємства: ТОВ “Кен-Пак (Україна)”, ТОВ “Науково-виробниче об’єднання “Берком”, ДП “Вищедубечанське лісове господарство”, ДП “Димерське лісове госпордарство”, ТОВ “Скай-В”, ТОВ з ІІ “Хенкель Баутехнік (Україна)”, ТОВ “Чіпси ЛЮКС” і т. д.

Обсяг імпорту товарів у 2011 році очікується майже на рівні минулого року і становитиме 225 млн.дол.США.

Протягом 2011 року наростили обсяги імпортних поставок: ТОВ “Підприємство “Пластик карта”, ТОВ “Карат-Ліфткомплект”, ВАТ НВП “Прецизійні абразиви”, ЗАТ “Фабрика Комбі”, ТОВ “Браун”.

Зменшило обсяги імпортних поставок ТОВ “Підприємство “Пластик карта”, тимчасово призупинили операції з імпортом товарів ТОВ “Яворина-трейдінг” та ТОВ “Абразивні інструменти”.

Найбільші імпортні надходження товарів здійснюються з Російської Федерації – 26,7% від загального обсягу імпорту району, Німеччини – 24,6%, Польщі – 3,5%, Угорщини – 2,6%, Білорусі – 3,3%, Франції – 3,6%, Китаю - 2,3%, Сполученого Королівства – 2,7 відсотка.

Найбільші обсяги імпортних поставок здійснюють: ТОВ “Кен-Пак (Україна)”, ТОВ з ІІ “Хенкель Баутехнік (Україна)”, ТОВ “Профайн Україна”, ТОВ “Комплекс “Агромарс”, ТОВ “Буд актив”, ТОВ “Чіпси ЛЮКС”, ТОВ “Підприємство “Пластик карта”.

Основу товарної структури зовнішньої торгівлі району займали недорогоцінні метали та вироби з них, деревина, дорогоцінне чи напівдорогоцінне каміння. Імпортні надходження недорогоцінних металів та виробів з них, полімерні матеріали та пластмаси, хімічної промисловості, механічне та електричне обладнання становили 77% загального обсягу імпорту району.

Головною метою зовнішньоекономічної політики на 2012 рік є відновлення позицій місцевих товаровиробників на зовнішніх ринках, розширення міжнародних та міжрегіональних зв’язків, освоєння нових перспективних ринків, зміцнення експортного потенціалу.

Основні завдання та заходи на 2012 рік:

  • проведення роботи стосовно підготовки проектів, підписання та реалізації міжрегіональних угод, договорів, протоколів з питань зовнішньої торгівлі, галузевого та транскордонного співробітництва;

  • просування продукції вітчизняних товаровиробників на традиційні міжнародні ринки, розширення зовнішніх ринків збуту і обсягів експорту промислової та сільськогосподарської продукції;

  • інтенсифікація міжнародних контактів, збільшення кількості підприємств та організацій, які націлені працювати на зовнішній ринок, налагодження виробничої кооперації між підприємствами та взаємодії в банківсько-фінансовій сфері;

  • активізація процесу отримання суб’єктами господарювання сертифікатів якості міжнародного зразка;

  • надання суб’єктам господарської діяльності допомоги в організації, участі та проведенні міжнародних виставок, ярмарків, презентацій, бізнес-форумів.

За прогнозними розрахунками, у 2012 році планується збільшення обсягів зовнішньоторговельного обороту. Загальний обсяг експорту зовнішньої торгівлі товарами очікується на рівні 50 млн. дол. США, що у порівнянні з очікуваними показниками 2011 року збільшиться на 25 відсотків. Обсяг імпорту товарів у 2012 році прогнозується на рівні 230 млн. дол. США, що у порівнянні з очікуваними показниками 2011 року збільшиться на 2,2 відсотка.