Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПСЕКРВР - 2012 (проект).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
2.9 Mб
Скачать

4.6.5. Споживчий ринок

Торговельна мережа району представлена 302 магазинами, у т.ч. в сільській місцевості розташовано 249 магазинів. Зокрема, 32 продовольчих магазини, у т.ч. 14 знаходяться в сільській місцевості, а також 85 магазинів непродовольчої групи, у т.ч. 54 в сільській місцевості.

Значно збільшилась кількість магазинів змішаного типу, що розміщені в сільській місцевості, в яких реалізують товари продовольчої та промислової групи, алкогольні напої, тютюнові вироби та господарчі товари в одному приміщенні. Станом на 1 січня 2011 року таких магазинів налічувалось 185, що на 56 об’єктів більше, ніж у 2009 році, у тому числі в сільській місцевості – 181, що на 70 магазинів більше, ніж у минулому році.

Кількість підприємств торгівлі, в яких здійснюють продаж алкогольних напоїв, протягом 2010 року збільшилось на 46 об’єктів і станом на 01.01.2011 року становить 166 магазинів, у тому числі 145 – у сільській місцевості. У м.Вишгороді працюють 2 магазини з торговельною площею більше 1000 м2 (ТОВ “Еко-маркет”, ЗАТ “Перехрестя” в м. Вишгород).

На території району розташовані 3 об’єкти ринкового господарства:

  • ТОВ “Ванда”, м. Вишгород, вул. Шолуденка, 15;

  • Ринок ДП Вишгородського райСТ “Сузір’я”, м. Вишгород, вул.Шолуденка, 15;

  • СТ “Ринок”, смт. Димер, вул. Горького, 16.

Відбувається реконструкція Вишгородського міського ринку “Ванда”, відбудований овочевий ринок, облаштовано 2 стоянки для автомобілів на 20 місць, встановлені нові торгівельні павільйони, відновлені електричні мережі, побудовані нові громадські вбиральні. Подальша робота направлена на оновлення речового ринку.

Розпочато реконструкцію ринку “Сузір’я” Вишгородського райСТ.

Для забезпечення формування збалансованої мережі підприємств торговельного обслуговування населення в районі здійснюється виїзна торгівля продовольчими та промисловими товарами, працюють стаціонарні комплексні приймальні пункти та ін.

На території населених пунктів району відведено місця для розміщення торговельних рядів та майданчиків для реалізації сільськогосподарської продукції та промислових товарів у селах: Хотянівка (вул.Леніна – на 25 місць), Синяк (вул.Леніна – на 20 місць), Нові Петрівці (вул.Леніна, 218 – на 30 місць), Демидів (вул.Поштова – на 30 місць, вул.Київська – на 50 місць), Катюжанка (вул.Київська – на 40 місць, вул.Заводська – на 15 місць), Воропаїв (вул.Леніна – на 25 місць), Старі Петрівці (вул.Князя Святослава – на 30 місць), Сувид (вул.Леніна – на 5 місць), Боденьки (вул.Громова – на 5 місць), Ясногородка (вул.Колективна – на 20 місць), Нижча Дубечня (вул.Леніна – 20 місць) та Сухолуччя (вул.Леніна – на 5 місць).

Відповідно до рішень сесій та виконкомів сільських рад, проводяться роботи по організації та спорудженню торговельних рядів у селах: Вища Дубечня (вздовж траси Київ-Чернігів), Козаровичі (вул.Леніна – на 5 місць), Вахівка (вул.Леніна – на 6 місць), Жукин (вул.Миру – на 30 місць), Новосілки (урочище “Плитила” – на 10 місць), Федорівка та Литвинівка. Після затвердження генеральних планів сіл планується розроблення документації по будівництву ринку в с.Гаврилівка та ринкового майданчика в с.Любимівка.

На території району щотижнево проходять ярмарки з продажу сільськогосподарської, продовольчої та промислової продукції. Станом на 01.11.2011 року в районі проведено 467 регулярних ярмаркових заходів.

Проводиться робота направлена на залучення до участі у ярмарках більшої кількості товаровиробників Київської області, розширення прямих контактів підприємств торгівлі безпосередньо з виробниками продукції, щоб забезпечити продовольчу потребу жителів району продукцією високої якості за доступними цінами.

У районі працює 85 закладів ресторанного господарства, в т.ч. 58 в сільській місцевості. Із загальної кількості закладів ресторанного господарства відносяться до загальнодоступної мережі 59 закладів.

Побутові послуги населенню надають 50 закладів, що на 11 об’єктів більше, ніж у 2010 році. Переважна більшість підприємств сфери побутового обслуговування населення зосереджена в м.Вишгород, смт. Димер та селах Нові Петрівці, Старі Петрівці, Демидів, Катюжанка.

Відповідно до Нормативів забезпеченості населення побутовими послугами, затверджених наказом Міністерства економіки від 09.03.2010 №252 стан забезпеченості населення району основними видами побутових послуг не задовольняє у повному обсязі потреби споживачів та потребує розширення мережі.

З числа підприємств та організацій району всіх форм власності та господарювання, основним видом діяльності яких є надання послуг (284), фактично працювали на ринку послуг 135 юридичних осіб.

Очікується, що у 2011 році обсяг реалізованих послуг (у ринкових цінах) становитиме 280 млн. грн. і перевищить показник минулого року на 35,3%, або на 73 млн. гривень.

Підприємства і організації району надають послуги по 20 основних видах. Левова частка в загальному обсязі вироблених послуг належить послугам з діяльності транспорту та послугам з організації перевезення вантажів, відповідно 18,0% та 18,3 відсотка. Значна частка припадає на послуги з рекламної діяльності (14,9%) та послуги діяльності пошти та зв’язку (10,0%).

Очікується, що роздрібний товарообіг (включаючи ресторанне господарство) по підприємствах, зареєстрованих на території району, на кінець 2011 року становитиме 410 млн.грн. і не досягне показника минулого року на 9,1 млн.грн., або на 2,2%.

З метою стабілізації цінової ситуації на споживчому ринку райдержадміністрацією з початку року проведено 10 засідань робочої групи для здійснення контролю за формуванням цін на основні види продовольчих товарів, на яких обговорювались питання дотримання вимог розпорядження голови Київської обласної державної адміністрації від 21.04.2008 №653 “Про заходи з регулювання цін на продовольчому ринку”. Постійно проводиться роз’яснювальна робота з підприємствами торгівлі та на ринках з приватними підприємцями щодо можливих шляхів зниження цін на продукти харчування та дотримання ними встановлених граничних рівнів рентабельності, розмірів торговельної надбавки при реалізації продуктів харчування.

Головні цілі на 2012 рік

Поступове зростання обсягів роздрібного товарообігу та реалізованих послуг як важливої передумови для стабільної діяльності підприємств сфери торгівлі та побуту; подальший розвиток сучасної торговельної інфраструктури споживчого ринку з пріоритетним орієнтиром на освоєння економічно малоефективних торговельних зон сільської місцевості для задоволення зростаючих потреб населення в якісних товарах та послугах.

Основними пріоритетами подальшого розвитку сфери послуг у 2012 році є:

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері послуг, спрямованої на вдосконалення торговельного та побутового обслуговування населення;

  • сприяння підтримці товаровиробників на регіональному споживчому ринку;

  • забезпечення населення, незалежно від місця проживання, необхідними продовольчими та непродовольчими товарами;

  • впровадження нових технологій в організації торговельного процесу та обслуговування населення (торгівля за зразками, за каталогами, дистанційна форма продажу; доставка продовольчих та непродовольчих товарів, страв, виготовлених на замовлення підприємствами ресторанного господарства, тощо);

  • відновлення та подальший розвиток мережі підприємств сфери торгівлі та побуту в економічно малоефективних зонах сільської місцевості;

  • розвиток об’єктів ресторанного та ринкового господарства;

  • контроль з боку органів місцевого самоврядування та контролюючих організацій, за належною організацією торгівлі, дотримання санітарно-епідеміологічних норм і правил, екологічного законодавства.

Забезпеченню якісному розвитку мережі підприємств торгівлі, ресторанного господарства, сфери побуту сприятиме:

  • підвищення рівня освіти, кваліфікації працівників сфери послуг;

  • розвиток дрібних, економічно доступних об'єктів побутового обслуговування по наданню послуг з виготовлення та ремонту взуття, одягу, ремонту телерадіоапаратури та побутової техніки, технічного обслуговування та ремонту автомобілів, поліпшення організації виїзного обслуговування населення в сільській місцевості;

  • вдосконалення інфраструктури підприємств сфери послуг, що розміщуються поруч з територією ринків з продажу продовольчих та непродовольчих товарів;

  • продовження робіт з впорядкування та благоустрою існуючих ринків.