Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПСЕКРВР - 2012 (проект).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
2.9 Mб
Скачать

4.8. Фінансові ресурси

В районі продовжують вживатися заходи щодо стабілізації та поліпшення фінансового стану підприємств, установ та організацій всіх галузей господарського комплексу, збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів.

Внаслідок уповільнення темпів економічного зростання, що в першу чергу призвело до зменшення надходжень податку на прибуток підприємств, податку на додану вартість, а також надходжень податку з доходів фізичних осіб. За даними Державної податкової інспекції у Вишгородському районі очікується, що у 2011 році Зведеного бюджету надійде податків і зборів у сумі 528,7 млн. грн., що менше показників минулого року на 156 млн. грн., або на 22,8 відсотка.

До Державного бюджету планується мобілізувати 379,3 млн. грн., що на 166,1 млн. грн. менше 2010 року, або на 30,5 відсотка.

До місцевих бюджетів надійде 149,4 млн. грн., надходження 2010 року очікується перевищити на 10,1 млн. грн., або на 7,3 відсотка.

Очікувані надходження до зведеного бюджету району (загальний та спеціальний фонди місцевих бюджетів, без урахування трансфертів) становитимуть в межах 145,6 млн. грн. це на рівні затверджених радами показників 2011 року, і на 6,9 млн. грн., або на 5,0% більше фактичних надходжень 2010 року.

У 2011 році спостерігається динаміка незначного збільшення бюджетних ресурсів.

Очікуване виконання власних та закріплених доходів загального фонду зведеного місцевого бюджету району за 2011 рік становить на 01.11.2011 99% до затверджених, з урахуванням внесених змін, показників на рік. Ріст очікуваного виконання доходів загального фонду до фактичних надходжень 2010 року становить 11,1 млн. грн., або 10,4 відсотка.

Основними причинами недоотримання власних та закріплених доходів в 2011 році є:

  • включення до розрахункових показників доходів 2011 року разових надходжень (від продажу нерухомості та задекларованих доходів фізичних осіб). Для порівняння – в 2010 році разові надходження згідно декларацій фізичних осіб до бюджету району становили 4091,9 тис.грн., в 2011році відповідних надходжень не було;

  • зменшення відрахувань податку на доходи фізичних осіб окремими підприємствами району (через вплив економічної кризи спостерігається зменшення обсягів виконаних робіт та наданих послуг, ріст заборгованості з виплати заробітної плати на економічно активних підприємствах);

  • перехід значної частини найманих працівників на спрощену систему оподаткування, оформлення їх суб’єктами підприємницької діяльності призводить до зменшення фонду оплати праці і відповідно зменшення відрахувань: до місцевого бюджету - податку на доходи з фізичних осіб, до Пенсійного фонду – єдиного соціального внеску);

  • затяжний процес переоформлення договорів оренди землі в зв’язку з прийняттям нової нормативної грошової оцінки земель.

З метою покращення ситуації щодо наповнення бюджету райдержадміністрацією та виконавчими комітетами місцевих рад району розроблені відповідні заходи щодо збільшення надходжень до місцевих бюджетів та економного і раціонального використання коштів у 2011 році. Розглянуто стан податкових боргів кожного місцевого бюджету та підприємств-боржників зокрема. За дорученням голови райдержадміністрації в районі проводиться суцільна інвентаризація всіх діючих договорів оренди землі та стану внесення змін до них відповідно до нової нормативної грошової оцінки, стану перегляду ставок орендної плати .

Протягом 2011 року залучено до оподаткування 35 нових землекористувачів. Внесено зміни до 37 діючих договорів оренди землі.

Робочими групами райдержадміністрації: з питань виявлення додаткових резервів щодо збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів, та з питань легалізації виплати зарплати та зайнятості населення постійно проводяться індивідуальні бесіди з керівниками підприємств, які виплачували заробітну плату найманим працівникам у попередніх кварталах у розмірі нижче законодавчо встановленої мінімальної заробітної плати. Для порівняння: в результаті роботи групи з питань легалізації виплати зарплати чисельність підприємств – “мінімізаторів” зменшилась з 172 до 89, з них: 44 підприємства збільшили виплату зарплати, 39- надали письмові пояснення щодо погодинної плати праці та неповного робочого дня. Внесено зміни до бюджетів сільських рад, які не забезпечили виконання дохідної частини загального фонду за підсумками квартальних звітів більше ніж на 15 відсотків.

Крім того, спільно з ДПІ у Вишгородському районі активно проводиться робота щодо зняття з обліку давно непрацюючих підприємств, що дозволить довести кількість зареєстрованих суб’єктів господарювання до тих, які дійсно займаються підприємницькою діяльністю, сплачують податки та вносять свій внесок в соціально-економічний розвиток району.

Проблемні питання

  • погіршення господарської діяльності значної кількості підприємств;

  • слабка платіжна дисципліна у розрахунках між суб’єктами господарювання;

  • наявність заборгованості по платежах до бюджетів та соціальних фондів;

  • затяжний процес запровадження нормативної грошової оцінки землі населених пунктів району.

Головні цілі на 2012 рік

Забезпечення стабільності надходження платежів до бюджетів усіх рівнів шляхом створення сприятливих умов для поліпшення фінансового стану підприємств, розвитку конкурентоспроможного виробництва та підприємництва, проведення раціональної та ефективної податково-бюджетної політики, дотримання жорсткої фінансової дисципліни, підвищення результативності бюджетних видатків.

За прогнозними розрахунками у 2012 році до Зведеного бюджету надійде податків і зборів в сумі 553 млн. грн., у т.ч. до Державного бюджету – 392,3 млн. грн., до місцевого бюджету – 160,7 млн. гривень.

Протягом 2012 року прогнозується забезпечити обсяг доходів зведеного місцевого бюджету району в сумі 168,4 млн. грн., без урахування трансфертів.

До загального фонду місцевого бюджету району надійде 134,7млн. грн., в тому числі основні види надходжень:

- податок з доходів фізичних осіб – 102,9 млн. грн.;

- плата за землю – 26,6 млн. гривень.

Збільшення надходжень плати за землю зумовлено:

  • збільшенням площ щодо яких проведена грошова оцінка земель;

  • передачею в оренду на більш вигідних умовах земель запасу із резервного фонду;

  • збільшенням орендної плати в результаті оформлення права постійного володіння і користування земельною ділянкою підприємств та організацій державної і комунальної власності;

  • проведенням інвентаризації земельних ділянок, наданих у користування та оренду;

  • переглядом укладених угод на оренду землі та розміру орендної плати;

  • погашенням податкового боргу за минулі роки;

  • збільшенням ставок земельного податку для земель, грошову оцінку яких не проведено, на коефіцієнт 3,2.

До спеціального – 33,8 млн. грн., в тому числі надходження бюджету розвитку – 20,3 млн. гривень.

З метою наповнення дохідної частини бюджету, міській, селищній та сільським радам необхідно прискорити роботу по перегляду існуючих договорів оренди земель державної та комунальної власності, які не відповідають нормам чинного законодавства, привести ставки орендної плати за землю та комунальне майно відповідно до ринкових умов, здійснювати постійний контроль за своєчасністю надходжень плати за землю з врахуванням нової нормативно-грошової оцінки.

В разі несплати платежів за землекористування розглядати питання щодо вилучення земельних ділянок та за поданням податкової інспекції позбавляти землекористувачів права землекористування.

Підвищення ефективності фінансової політики у 2012 році буде здійснюватись за рахунок:

  • підвищення ефективності використання бюджетних коштів та відповідальності розпорядників коштів за досягнення визначених цілей;

  • спрямування коштів бюджету розвитку на модернізацію об’єктів інфраструктури у населених пунктах району для підвищення їх інвестиційної привабливості та активізації інноваційного розвитку;

  • залучення фінансових ресурсів у енергозберігаючі та енергоефективні інноваційні проекти;

  • скорочення кількості нерентабельних суб’єктів господарювання та сум збитків;

  • покращення платіжної дисципліни суб’єктів господарювання, вжиття заходів щодо погашення податкового боргу підприємствами-боржниками;

  • здійснення контролю за обов’язковим запровадженням всіма землекористувачами населених пунктів району нової нормативної грошової оцінки земель;

  • проведення суцільної інвентаризації договорів оренди землі, що перебуває у державній та комунальній власності (в межах та за межами населених пунктів) та комунального майна, яке належить територіальним громадам міста, селища та сіл Вишгородського району;

  • здійснення контролю за підприємствами де заробітна плата нижче встановленої законодавством мінімальної та незначні перерахування податку з доходів фізичних осіб;

  • застосування конкурентних, економічно-ефективних принципів відчуження об’єктів комунального майна та земельних ділянок, продаж їх за цінами, не нижчими за ринкові.

План заходів щодо економії бюджетних коштів та забезпечення збалансованості місцевих бюджетів:

1) Провести аналіз стану наповнення місцевих бюджетів, здійснити оцінку очікуваного виконання затверджених відповідними місцевими радами планів мобілізації податків і зборів до місцевих бюджетів.

2) Прогнозувати доходи бюджетів на основі реальних показників економічного і соціального розвитку, з метою досягнення їх відповідності та узгодженості на всіх стадіях бюджетного процесу.

3) Провести аналіз мережі та штатів підвідомчих бюджетних установ, відповідності наявної мережі бюджетних установ вимогам чинного законодавства щодо забезпечення необхідного рівня надання соціальних та культурних послуг за рахунок бюджету відповідного рівня.

4) Визначити доцільність подальшого функціонування малопотужних установ і закладів та провести оптимізацію мережі підвідомчих бюджетних установ і чисельності їх працівників.

5) Реорганізувати або ліквідувати комунальні підприємства, які є низькоефективними та економічно невигідними.

6) Привести у відповідність до чинного законодавства штатні розписи бюджетних установ, скоротивши посади, введені понад типові штатні нормативи (у т.ч. штати органів місцевого самоврядування).

7) Провести уточнення переліку установ, підприємств та організацій щодо відповідності їх статусу бюджетної установи та форми здійснення видатків на їх утримання (в т.ч. виходячи з питомої ваги спеціального фонду та норм законодавства), розглянути питання доцільності утримання за рахунок бюджетних коштів установ, які у структурі мають господарські підрозділи і отримують кошти від господарської діяльності).

8) Розширити надання платних послуг бюджетними установами, організаціями з метою скорочення видатків із загального фонду на їх утримання.

9) Підвідомчим установам, організаціям, підприємствам:

  • розробити плани заходів щодо ефективного та економного використання енергетичних ресурсів;

  • визначити працівників, відповідальних за дотримання режиму економії електроенергії у службових приміщеннях та місцях загального користування бюджетних установ, реалізацію енергоощадних заходів в установі;

10) Запровадити бюджетні паспорти територіальних громад з метою:

- прогнозування доходів бюджетів на основі реальних показників економічного і соціального розвитку для досягнення їх відповідності та узгодженості на всіх стадіях бюджетного процесу;

- проведення аналізу стану наповнення місцевих бюджетів, здійснення оцінки очікуваного виконання затверджених відповідними місцевими радами планів мобілізації податків і зборів до місцевих бюджетів;

- забезпечення комплексного розвитку місцевих громад.

_________________________________

Програма соціально-економічного та культурного розвитку Вишгородського району на 2012 рік розроблена з метою втілення на рівні району єдиної державної політики розвитку України, забезпечення спільних дій місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, спрямованих, у першу чергу, на остаточне подолання наслідків впливу світової фінансово-економічної кризи на розвиток господарського комплексу району, визначення конкретних завдань щодо підвищення ефективності використання наявного виробничого, природно-ресурсного та трудового потенціалу Вишгородщини.