Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПСЕКРВР - 2012 (проект).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
2.9 Mб
Скачать

4.1.11. Комунальне майно

Фонд комунального майна Вишгородського району є органом, уповноваженим Вишгородською районною радою Київської області управляти майном, яке перебуває у спільній комунальній власності територіальних громад сіл, селища, міста Вишгородського району, та органом приватизації.

Майно, що є спільною комунальною власністю територіальних громад сіл, селища, міста Вишгородського району перебуває в оперативному управлінні та господарському віданні.

На праві оперативного управління майно перебуває в наступних закладах та організаціях:

1. Редакція районного радіомовлення;

2. Районний центр опіки дитини;

3. Відділ культури і туризму Вишгородської районної державної адміністрації (заклади культури);

4. Вишгородська центральна районною лікарня;

5. Вишгородський міжшкільний навчально-виробничий комбінат;

6. Відділ освіти Вишгородської районної державної адміністрації (заклади освіти);

7. Вишгородська ЗОШ І-ІІІ ступенів №1;

8. Вишгородський районний дитячий будинок “Сонячний”;

9. Вишгородська районна гімназія “Інтелект”;

10. Вишгородська спеціалізована школа “Сузір’я”;

11. Старопетрівська ЗОШ І-ІІІ ступенів;

12. Гаврилівська ЗОШ І-ІІІ ступенів;

13. Катюжанська ЗОШ І-ІІІ ступенів;

14. Димерська гімназія;

15. Новопетрівська ЗОШ І-ІІІ ступенів №1;

16. Комунальний позашкільний заклад “Дитячо-юнацька спортивна школа з водних видів спорту” Вишгородської районної ради.

На праві господарського відання майно перебуває у наступних підприємствах:

1.Вишгородське районне комунальне підприємство “Вишгородтепломережа”;

2. Вишгородське районне комунальне підприємство “Комунальник”;

3. Комунальне підприємство “Вишгородська центральна районна аптека №23”.

Згідно з умовами договорів на закріплення майна, виготовлення правовстановлюючих документів покладено на користувачів цього майна.

Загальна кількість об’єктів майна житлового та нежитлового фондів спільної комунальної власності, які потребують виготовлення правовстановлюючих документів складає – 159 одиниць.

На даний час виготовлено 47 Свідоцтв про право власності на об’єкти нерухомого майна спільної комунальної власності територіальних громад сіл, селища, міста Вишгородського району, та 10 Державних актів на право постійного користування земельними ділянками, ще 22 державні акти на право постійного користування земельними ділянками перебувають на стадії виготовлення.

У 2011 році повернуто у спільну комунальну власність із незаконного володіння і користування орендарем – будівельним кооперативом “Реконструктор”, будівлю міської лазні, що розташована за адресою: м. Вишгород, мікрорайон “Берізки”. Ведеться робота по узаконенню самовільних забудов та виготовлення Свідоцтва про право власності на вищевказаний об’єкт.

Продовжується робота по стягненню з ТОВ “Беназір” заборгованості за оренду нежитлових приміщень в будівлі колишнього Будинку побуту площею 292,5 м2, що розташована за адресою: м. Вишгород, проспект Шевченка, 1, та повернення коштів від відчуження вищезазначених приміщень.

На завершальному етапі перебуває ліквідація комунального підприємства Вишгородської районної сільськогосподарської механізованої технологічної станції “Агротехпол”.

Одним із важливих джерел наповнення місцевих бюджетів та фінансової можливості утримання в належному стані комунального майна є передача його у користування на умовах оренди.

Так, у 2011 році діє – 130 договорів оренди на нерухоме майно (нежитлові приміщення) спільної комунальної власності загальною площею – 13842,9 кв.м., у тому числі: в погодинну оренду здаються нежитлові приміщення загальною площею – 3169,3 кв.м.; бюджетним організаціям здаються нежитлові приміщення загальною площею – 5 152,3 кв.м.

Всього за 2011 рік за оренду комунального майна нараховано коштів в сумі – 1 218,0 тис. грн., у тому числі за погодинну оренду в сумі – 78,9 тис. гривень.

Очікується, що на кінець 2011 року за оренду комунального майна орендарями буде сплачено не менше – 1073 тис. грн. у тому числі коштів за погодинну оренду – 74 тис. грн.

До бюджету за 2011 рік перераховано коштів в сумі – 220,4 тис. гривень. Борг підприємств спільної комунальної власності по відрахуванню до бюджету становить 243 тис. гривень.

В 2011 році Фонд комунального майна Вишгородського району провів відчуження об’єктів нерухомого майна, а саме:

- будівлі колишньої молочної кухні, яка розташована за адресою: селище Димер, вул. Леніна, 65 - спільна комунальна власність територіальної громади селища Димер – від приватизації об’єкта до бюджету селища надійшло коштів у сумі – 142,8 тис. грн., до державного бюджету – 31,7 тис. гривень.

На сьогодні зареєстровано 9 комунальних підприємств та організацій спільної комунальної власності Вишгородського району, власником та співвласником яких є районна рада, з яких 3 є некомерційними, та 6 – комерційні, а саме:

  • Не комерційні, основним завданням яких є реалізація держаної політики у розвитку підприємницької діяльності, галузі будівництва, та засобах масової інформації:

- Комунальне підприємство “Управління капітального будівництва “Вишгородрайбуд”;

- Вишгородський районний державно-комунальний фонд підтримки підприємства;

- Вишгородська редакція районного радіомовлення.

  • Комерційні, основним завданням яких – є одержання прибутку:

- Комунальне підприємство “Вишгородська районна дирекція кіномережі” (на стадії ліквідації);

- Вишгородське районне комунальне підприємство “Комунальник”;

- Вишгородське районне комунальне підприємство “Вишгородтепломережа”;

- Комунальне підприємство “Вишгородське районне госпрозрахункове відділення профілактичної дезінфекції”;

- Комунальне підприємство “Редакція газети “Слово”;

- Комунальне підприємство “Вишгородська центральна районна аптека №23”.

Аналіз фінансової діяльності комерційних комунальних підприємств Вишгородської районної ради за 9 місяців 2011 року свідчить про наступне:

  • Вишгородське районне комунальне підприємство “Вишгородтепломережа отримало збиток в сумі 1759,4 тис. грн., що пов’язано з несвоєчасним прийняттям економічно обґрунтованих тарифів на послуги теплопостачання та теплову енергію;

  • Комунальне підприємство “Вишгородська центральна районна аптека №23” отримало прибуток в сумі 117 тис. грн.;

  • Комунальне підприємство “Редакція газети “Слово” зі збитком в сумі 5,9 тис. грн., що пов’язано з недофінансуванням бюджетних коштів;

  • Вишгородське районне комунальне підприємство “Комунальник” отримало прибуток в сумі 11,6 тис. грн.;

  • Комунальне підприємство “Вишгородське районне госпрозрахункове відділення профілактичної дезінфекції” отримало збиток в сумі 1,2 тис. грн., що пов’язано з недостатньою кількістю замовлень на послуги відділення;

  • Комунальне підприємство “Вишгородська районна дирекція кіномережі” знаходиться на стадії ліквідації.

Проблемними питаннями, що потребують вирішення у 2012 році є:

Вирішення питання з об’єктом незавершеного будівництва приміщення санітарно-епідеміологічної станції, прийнятого відповідно до рішення сесії районної ради у спільну комунальну власність району, яке розташоване за адресою: м. Вишгород, вул. Кургузова.

Головні цілі на 2012 рік:

  • Ведення обліку комунального майна, аналіз його руху та змін; здійснення контролю за ефективним використанням і збереженням комунального майна, яке перебуває у підприємств (закладів, установ, організацій) в оперативному управлінні чи господарському віданні; проведення відчуження майна; створення єдиного реєстру нерухомого майна спільної комунальної власності територіальних громад сіл, селища, міста Вишгородського району.

  • Досягнення балансу інтересів орендодавця щодо максимізації доходів від оренди комунального майна, та орендарів щодо можливості користування комунальним майном для здійснення підприємницької діяльності.

  • Зменшення заборгованості орендарів по орендній платі.

  • Зменшення відсотка неефективно працюючих комунальних підприємств.

Завдання та заходи на 2012 рік:

1. Ефективне використання майна комунальної власності:

  • затвердження переліку майна спільної комунальної власності територіальних громад, сіл, селища, міста Вишгородського району;

  • створення електронного реєстру майна спільної комунальної власності територіальних громад, сіл, селища, міста Вишгородського району;

  • продовження проведення технічної інвентаризації нерухомого майна;

  • оформлення свідоцтв про право власності на нерухоме майно за територіальною громадою сіл, селища, міста Вишгородського району;

  • проведення капітальних та поточних ремонтів житлового та нежитлового фондів спільної комунальної власності для покращання їх експлуатаційної привабливості та підвищення вартості, як об’єктів оренди;

  • систематичне проведення аналізу ефективності використання комунального майна, переданого в оренду;

  • аналіз фінансових планів комунальних підприємства, та аналіз фінансово-господарської діяльності;

  • проведення позовної роботи у випадках невиконання або неналежного виконання умов договорів оренди, користування або відчуження комунального майна;

  • забезпечення відкритості та прозорості процедури надання комунального майна в оренду шляхом широкого висвітлення в ЗМІ інформації щодо оренди нежитлових приміщень та приватизації комунального майна.

2. Підвищення ефективності управління підприємствами комунальної власності:

  • збільшення обсягу реалізації продукції комунальних підприємств (товарів, робіт, послуг);

  • забезпечення виконання фінансових планів комунальних підприємств на 2012 рік;

  • покращання матеріально-технічної бази підприємств за рахунок придбання нової техніки та обладнання;

  • недопущення виникнення заборгованості з виплати заробітної плати, сплати обов’язкових платежів та внесків до бюджетів усіх рівнів та фондів.

3. Проведення аналізу фінансово-господарської діяльності комунальних підприємств.

На 2012 рік планується здати в оренду комунальне майно загальною площею 14 000 кв.м., та в результаті отримати надходжень до районного бюджету в сумі 1 200 тис. грн. (з урахуванням боргів минулих років), що залишиться майже на рівні минулого року.