Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПСЕКРВР - 2012 (проект).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
2.9 Mб
Скачать

4. Основні напрями соціально-економічного та культурного розвитку вишгородського району

4.1. Соціальна сфера

4.1.1. Демографічна ситуація

Демографічна ситуація, що склалася в районі, характеризується зростанням чисельності населення за рахунок природного приросту та збільшення числа прибулих. В той же час, рівень народжуваності не забезпечує простого відтворення населення.

Продовжує зростати чисельність постійного населення у населений пунктах, які розташовані найближче до столиці, а саме: у місті Вишгороді та селах Старі Петрівці, Нові Петрівці, Осещина.

Викликають занепокоєння населені пункти, де кількість постійного населення не досягає 30 осіб, зокрема, це такі села: Дудки, Ритні, Ровжі, Розтісне, Пилява, Рихта, Овдієва Нива та Любидва.

В цілому по району прослідковується чітка тенденція до зростання чисельності міського населення та скорочення сільського.

Очікується, що середньорічна чисельність наявного населення району у 2011 році становитиме 71727 осіб, що більше ніж у 2010 році на 35 осіб, або на 0,1 відсотка. Середньорічна чисельність постійного населення збільшиться на 236 осіб, або на 0,3% і на кінець звітного періоду становитиме 72054 особи.

У 2011 році спостерігається зменшення природного скорочення населення до 206 осіб за рахунок зменшення кількості померлих (1011 осіб) у порівнянні з кількістю народжених (805 дітей). Очікується, що кількість народжених скоротиться на 124 особи, а кількість померлих – на 204 особи.

Очікується, що протягом 2011 року буде зареєстровано близько 567 шлюбів, (більше ніж у минулому році на 31 шлюб) та 94 розлучення, (менше ніж у минулому році на 131 розлучення).

Головні цілі на 2012 рік – створення умов для збільшення чисельності населення, стимулювання народжуваності та зростання середньої тривалості життя.

Основними завданнями демографічної політики в районі є:

  • подолання негативних тенденцій відтворення населення;

  • підтримка збереження здоров’я громадян;

  • підтримка добробуту сімей з дітьми;

  • поліпшення якості та рівня медичного забезпечення материнства та дитинства;

  • мінімізація наслідків Чорнобильської катастрофи, особливо на територіях, наближених до Чорнобильської зони.

За прогнозними розрахунками у 2012 році спостерігатиметься зростання середньорічної чисельності наявного населення на 40 осіб, або на 0,1% і становитиме 71767 осіб. Середньорічна чисельність постійного населення також збільшиться на 96 осіб, або на 0,1% і становитиме у 2011 році 72150 осіб.

Більшість факторів, які впливають на демографічну ситуацію в районі, формуються на загальнодержавному рівні, а подолання кризи і досягнення сталого демографічного розвитку, нормалізація відтворення населення є тривалим і складним процесом.

4.1.2. Підтримка сім’ї, дітей та молоді

У районі проживають майже 20 тисяч сімей, в яких виховується 13694 дитини віком до 18 років. З них, потребують посиленої уваги з боку органів виконавчої влади та місцевого самоврядування:

  • 170 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

  • 278 дітей з особливими потребами;

  • 871 дитина з багатодітних родин;

  • 23 дитини, з 5 родин, які перебувають на обліку в управлінні праці та соціального захисту населення, як малозабезпечені.

Молодих людей віком від 14 до 35 років в районі 19219, з них:

  • 213 осіб, що звернулися до районного центру зайнятості як такі, що шукають роботу;

  • 198 осіб – молодь з функціональними обмеженнями;

  • 118 осіб – умовно засуджених;

  • 45 осіб – ВІЛ-інфікованих.

Головними рушійними важелями у справі охорони материнства і дитинства у районі є конкретні заходи, спрямовані на побудову оптимальної системи сімейного благополуччя, виховання дітей, які залишилися без піклування батьків за принципом родинності. Для успішного запровадження інноваційних систем у напрямку підтримки вразливих сімей з дітьми, попередження бездоглядності дітей та їх вилученню із сімейного середовища, розвитку сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у районі консолідуються зусилля усіх посадових осіб, благодійних організацій, окремих громадян. Значно підвищилася відповідальність органів місцевого самоврядування, територіальних громад за дотримання прав дітей та надання соціальних послуг безпосередньо у громаді.

З метою забезпечення доступності до соціальних послуг функціонує Новопетрівський сільський центр для сім’ї, дітей та молоді. При виконкомах Димерської селищної, Лютізької сільської рад працюють соціальні працівники по роботі з сім’ями, дітьми та молоддю. У ІІІ кварталі 2011 року припинена робота соціальних працівників при виконкомах Катюжанської та Гаврилівської сільських рад.

Для покращення становища дітей в сім’ях, які опинились в складних життєвих обставинах, протягом 2011 року охоплено соціальними послугами 171 сім’ю, де виховується 319 дітей, їм надано 1890 соціальних послуг різноманітного характеру. На кінець 2011 року у районі під соціальним супроводом перебуває 81 сім’я, де виховується 146 дітей, які отримали у ході супроводу 1444 соціальні послуги.

Завдяки вчасному виявленню та взяттю під соціальний супровід сімей з дітьми, в яких загрожувало відібрання дітей та влаштування їх у державні заклади, протягом 2011 року до Вишгородського районного суду було подано лише 3 позовні заяви з клопотанням про позбавлення 4 батьків батьківських прав, що на 7 менше ніж протягом 2010 року. Вдалося попередити три відмови матерів від новонароджених дітей. Вжиті заходи соціального захисту дітей, які проживають у сім’ях, що опинилися у складних життєвих обставинах, дають змогу створювати умови для реалізації права кожної дитини на виховання в сім’ї, що значно зменшує соціальне сирітство у районі.