Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Антонов О.С., Хiхловська I.В. Обчислювальна тех...doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
4.12 Mб
Скачать

4.2 Цифрові компаратори

Цифровим компаратором називають функціональний вузол обчислювальної техніки, який порівнює два багаторозрядних числа A i B між собою і результат порівняння подає у вигляді сигналів співвідношення між ними A = B, A < B, A > B.

Для порівняння сигналів використовується суматор, який виконує операцію віднімання (алгебраїчного додавання) вхідних чисел і по цих результатах формуються сигнали, що показують співвідношення між ними. Для виконання операції віднімання одне з вхідних чисел представляється у доповнювальному коді і подається на відповідні входи суматора, тому до складу цифрового компаратора входить схема, яка формує доповнювальний код одного з операндів. По результатах виконання операції AB можливо зробити такі висновки:

  • якщо результат дорівнює 0, то це є ознакою того, що значення A i B співпадають;

  • якщо результат не дорівнює 0, а вихідне переповнення дорівнює 1, то A < B;

  • якщо вихідне переповнення дорівнює 0, то це є ознакою A > B.

Сигнали, що показують співвідношення між вхідними числами формується за допомогою логічних схем. Функціональна схема цифрового компаратора для чотирьохрозрядних чисел приведена на рис. 4.4

A = B

1

1

A

A > B

&

Формувач доповнювального коду

B

1

A < B

Рисунок 4.4 – Функціональна схема чотирьохрозрядного цифрового компаратора

Умовне графічне позначення компаратора, який показано на рис. 4.4 наведено на рис. 4.5.

Рисунок 4.5 – Умовне графічне позначення чотирьохрозрядного цифрового компаратора

Для нарощування розрядності вхідних даних цифрові компаратори дозволяється каскадувати, для чого набір вхідних сигналів компаратора доповнюють вихідними сигналами попереднього каскаду A = B, A < B, A > B (рис. 4.5). Формування остаточного результату порівняння відбувається з урахуванням цих сигналів.

Контрольні запитання:

1 Як виконується порівняння двох двійкових чисел у цифровому компараторі?

2 На підставі якої ознаки приймається рішення, що A = B?

3 На підставі яких ознак приймається рішення, що A > B?

4 За допомогою яких сигналів проводиться порівняння багаторозрядних двійкових чисел?

4.3 Арифметико-логічний пристрій

Арифметико-логічні пристрої (АЛП) широко використовуються для побудування арифметичних вузлів, зокрема, АЛП є обов’язковою складовою частиною будь-якого процесору. АЛП використовується для виконання арифметичних і логічних операцій з даними, які до нього надходять і являють собою числа або будь-який інший вид інформації. Кількість розрядів у даних над якими виконується операція звичайно співпадає з кількістю розрядів у основних регістрах МПС. АЛП випускають як окремі мікросхеми або вони є невід’ємною складовою мікросхеми центрального процесора.

Операції, які виконуються в АЛП можливо розділити на такі групи:

  • арифметичні операції над двійковими числами з фіксованою комою;

  • арифметичні операції над двійковим числами з плавучою комою;

  • операції десяткової арифметики;

  • операції індексної арифметики (для модифікації адрес команд);

  • логічні операції з операндами, які є логічними змінними;

  • спеціальні арифметичні операції;

  • операції над алфавітно-цифровими полями.

До арифметичних операцій відносяться додавання, віднімання, множення і ділення двійкових і двійково-десяткових чисел, операції з рядками даних. До групи логічних операцій входять логічні операції диз’юнкція (логічне АБО), кон’юнкція (логічне ТА), виключне АБО, інверсія, логічні зсуви, порівняння кодів між собою тощо. До групи спеціальних арифметичних операцій входять операції нормалізації даних, арифметичні зсуви тощо.

Арифметичні операції у АЛП виконуються за допомогою багаторозрядного суматора, а логічні – відповідними логічними схемами. В залежності від характеру використання цих пристроїв АЛП розділюються на блочні і багатофункціональні. В блочних АЛП для виконання різних типів операцій використовуються окремі блоки. Це дає змогу підвищити швидкодію, але збільшує апаратні витрати. В багатофункціональних АЛП для виконання операцій різних типів використовуються одні й ті ж пристрої, які комутуються по-різному, в залежності від виконуваної операції. Вибір операції і необхідних блоків здійснюється за допомогою сигналів керування, якими кодується операція , яку необхідно виконати. Крім результату АЛП формує набір спеціальних сигналів – ознаки результату (прапорці). Умовне позначення АЛП на схемах подано на рис. 4.6.

Рисунок 4.6 – Умовне графічне позначення АЛП

Так як, двійковий суматор, який використовується в АЛП для виконання арифметичних операції, є комбінаційним пристроєм, то для одночасного подання двох операндів на його входи необхідно мати запам’ятовувальні пристрої для тимчасового зберігання операндів і результату.

Д о АЛП операнди можуть надходити з двох регістрів загального призначення (РПЗ) або із регістра і комірки пам’яті, а результат надходить до регістру або до комірки пам’яті, які визначені як приймач результату. Така система має назву двохадресної тому, МПС повинна подати адреси обох операндів. Схему організації двохадресної системи показано на рис. 4.7а.

В інших МПС один з операндів до початку виконання команди обов’язково зберігається у акумуляторі, а після закінчення результат записується на місці операнду, який безповоротно втрачається. Така система має назву одноадресної, так як необхідно адресувати лише один операнд. Схему організації одноадресної системи показано на рис. 4.7б.

а)

б)

Рисунок 4.7 – Схема організації двохадресного (а) і одноадресного (б) АЛП

До важливої характерної ознаки АЛП відноситься формування ним ознак результату (прапорців) – тобто деяких властивостей результату, які можуть вплинути на подальше виконання програми. Ознаки результату формуються після отримання результату і записуються у спеціальний регістр – регістр ознак результату (або інші назви цього регістру – регістр прапорців, регістр стану), де вони зберігаються до формування результату наступної операції. Слід сказати, що ознаки результату формують лише команди арифметичних і логічних операцій. Регістр ознак, в залежності від типу мікропроцесора, може мати різну кількість розрядів, які відповідають властивостям результату і зберігають інформацію про стан деяких апаратних або програмних компонентів процесора. Формат регістру ознак для відповідної мікросхеми може бути таким, як показано на рис. 4.8.

C

S

Z

AC

OVR

P

Ознака перенесення (позики)

Ознака знаку

Ознака нуля

Ознака допоміжного перенесення

Ознака переповнення

Ознака додатності

Рисунок 4.8 – Формат регістру і назви ознак результату

Кожна з ознак результату (прапорець) зберігається у одному розряді регістру і кодує наявність відповідної ознаки значенням 0 або 1. Розглянемо кожну з ознак результату з короткою характеристикою:

  • C (carry) – ознака зберігає значення перенесення до наступного старшого розряду за межами розрядної сітки або значення позики з цього розряду;

  • S (sign) – розряд регістру зберігає копію знакового розряду результату операції. Значення цієї ознаки, що дорівнює 1 відповідає від’ємному результату;

  • Z (zero) – ознака нульового результату. Для результату, що дорівнює 0 – ознака приймає значення 1;

  • AC (auxiliary carry) – ознака зберігає значення перенесення з старшого розряду молодшої тетради у молодший розряд старшої тетради байту при додаванні двійково-десяткових чисел або – значення позики із старшої тетради до молодшої при відніманні;

  • OVR (overflow) – ознака показує наявність переповнення розрядної сітки при додаванні і відніманні двійкових чисел зі знаком;

  • P (parity) – значення цієї ознаки дорівнює 0, якщо результат операції складається з непарної кількості одиниць.

Формування ознак покажемо на прикладі виконання арифметичної і логічної операцій для восьмирозрядних чисел:

– арифметична операція над двійковими числами

Якщо вважати що операція виконується над беззнаковими числами, то це 239D + 120D = 359D і результат з урахуванням перенесення правильний, якщо вважати що числа зі знаками, то це (–17D) + 120D = + 103D . Враховуючи, що числа зі знаком подані в доповнювальному коді. То результат також правильний. Ознаки результату не залежать від того над якими числами виконувалась операція. Вони набувають таких значень:

C = 1 – перенесення у 9 розряд має місце;

S = 0 – восьмий розряд результату, що кодує знак дорівнює 0, результат додатний;

Z = 0 – результат не дорівнює нулю;

AC = 1 – відбулося перенесення з молодшої тетради до старшої. Слід сказати, що АЛП виставляє ознаки, формально, за їх наявності, не враховуючи конкретні обставини виконання операції;

OVR = 1 – в більшості випадків ця ознака дублює значення ознаки C;

P = 0 – результат (без урахування перенесення) складається з непарної кількості (5) одиниць.

– логічна операція кон’юнкція над восьмирозрядними логічними змінними

При виконанні логічних операцій перенесення не відбувається, тому ознаки C, AC і OVR не формуються, а зберігають свої значення, яких набули при попередній операції. Ознака S формується формально копіюванням старшого розряду результату. По виконанню логічної операції набувають таких значень:

C = Х – зберігає попереднє значення;

S = 0 – восьмий розряд результату, що кодує знак дорівнює 0;

Z = 0 – результат не дорівнює нулю;

AC = Х – зберігає попереднє значення;

OVR = Х – зберігає попереднє значення;

P = 0 – результат складається з непарної кількості (3) одиниць.

Умовне графічне позначення мікросхеми 4-розрядного АЛП наведено на рис.4.9.

Рисунок 4.9 – Умовне графічне позначення мікросхеми 4-розрядного АЛП

Виводи цієї мікросхеми мають таке функціональне призначення:

  • a0 – a3 – входи операнда А;

  • b0 – b3 – входи операнда B;

  • S0S3 – входи для подання коду операції, що буде виконуватись;

  • c – вхідне перенесення;

  • M – код режиму роботи M = 1 – АЛП може виконувати 16 логічних операцій, M = 0 – 16 арифметичних операцій;

  • F0F3 – результат виконання операції;

  • C – вихідне перенесення;

  • A = B – ознака рівності вхідних операндів;

  • G – вихід сигналу генерування перенесення;

  • P – вихід сигналу розповсюдження перенесення.

Останні два сигналу використовуються для нарощування розрядності операндів і збільшення швидкодії схеми, яка буде отримана.

Контрольні запитання:

1 Яке місце займає АЛП у складі мікропроцесора?

2 Чому операнди над якими необхідно виконати операцію в АЛП необхідно спочатку записати в два запам’ятовувальні пристрої – регістри?

3 Які ознаки результату формуються після виконання операції в АЛП і яке їх призначення?

4 Які ознаки результату не змінюються при виконанні логічних операцій?

5 Які ознаки результату будуть сформовані при виконанні арифметичної операції

+89D – 120D

6 Які ознаки результату будуть сформовані при виконанні логічної операції

11001110 V 01100011

7 Яке значення буде мати ознака P якщо результат виконання операції дорівнює 11100001?