Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Антонов О.С., Хiхловська I.В. Обчислювальна тех...doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
4.12 Mб
Скачать

Процесори Athlon та Duron фірми amd

Процесор Athlon(X7) є найбільш продуктивним з сімейства х86 за рахунок високої тактової частоти (з 1 ГГц), а також особливої суперконвеєрної, суперскалярної архітектури. Процесор має трьохканальний декодер інструкцій х86, який вибирає їх з пам’яті через кеш, та потужний блок передбачення розгалужень. Інструкції мови Асемблер 86, які можуть мати довжину від 1 до 15 байт, перетворюються в уніфіковані макрооперації. За кожний такт блок керування інструкціями може отримати до трьох інструкцій від декодера. Сам блок є буфер, який перевпорядковує інструкції та розподілює макрооперації по виконавчим пристроям процесора, перейменовує регістри та приймає результати обчислень з виконавчих конвеєрів. Процесор має три незалежних конвеєри цілочислових обчислень, три конвеєри для обчислення адрес операндів та трьохканальний пристрій для обчислень з плавучою крапкою. У процесорі вперше застосована повністю конвеєризована суперскалярна архітектура зі зміненням порядку виконання інструкцій для обчислень з плавучою крапкою. Процесор виконує усі інструкції традиційного FPU(х87), MMX та 3D Now! Продуктивність процесора сягає 4 Гфлопс при обчисленнях з одинарною точністю.

Система команд вміщує стандартний набір інструкцій Intel шостого покоління, ММХ і розширену технологію 3D Now!. 12 нових цілочислових SIMD-інструкцій призначені для виконання операцій, пов’язаних з розпізнаванням мови, відеокодуванням, 7 інструкцій пов’язані з прискоренням передавання даних, 5 інструкцій реалізують функції сигнальних процесорів, вони дозволяють підвищувати продуктивність таких додатків, як програмні моделі (ADLS), процесори об’ємного звучання тощо.

Первинний кеш процесора становить 128 Кбайт (64 для даних і 64 для команд) і високопродуктивний інтерфейс розрядністю даних 72 біт для вторинного кеш обсягом 8 Мбайт. Процесори Athlon можуть працювати у багатопроцесорних системах.

Для підтримки процесора Athlon фірма AMD випустила чипсет, який складається з двох мікросхем: системного контролера та периферійного контролера. Системний контролер забезпечує зв’язок процесора, динамічної пам’яті, порту AGP та шини персонального комп’ютера РСІ. Чипсет допускає встановлення до трьох модулів DIMM SDRAM, з сумарним обсягом 768 Мбайт. Шина РСІ може обслуговувати до 6 контролерів. Системний контролер має буфери, які забезпечують можливість одночасного виконання обміну даними між парами “користувачів” (процесор, пам’ять, порт AGP і шина РСІ). Периферійний контролер має міст шин PCI-ISA, який підмикає усі системні пристрої РС-сумісного комп’ютера (контролери переривань, прямого доступу до пам’яті, клавіатури та миші, таймер, інтерфейс флеш-BIOS). Контролер USВ виконує функції центрального концентратора і має 4 порти для підключення зовнішніх пристроїв.

Облегшений варіант К7 – процесор Duron (Spitfire) має вторинний кеш 256 Кбайт, який працює на частоті ядра 700 МГц при частоті шини 200МГц.

Нижче наведені приклади застосування МП фірми Intel у телекомунікаційному обладнанні.

Багато фірм, які випускають шлюзи, використовують у якості керувального та оброблюючого пристроя персональні комп’ютери на мікропроцесорах фірми Intel та Intel-сумісних. Так, фірма Clarent використовує ПК з двома процесорами Pentium Pro для обробки, передавання та приймання телефонних дзвінків та факсів по мережі ТСР/ІР.

Фірма Comdial випускає шлюз IР-телефонії на базі кількох серверних пристроїв на 2-ох або 4-х Pentium Pro, а кодування/декодування мовного сигналу здійснюється на DSP.

Шлюзи фірми Franclin Telecom використовують для кожного каналу ІР-телефонії один кодек G.729 для стиснення мовних сигналів у 8 разів на DSP. У цілому шлюзи працюють під ОС UNIX на універсальному процесорі і мають 24 голосових канали.

WebPhone Exchange (WGX) Server компанії Netspeak переводить дзвінки зі звичайних телефонів у мережу ІР та дзвінки з додатка Webphone у телефонну мережу. WGX має процесор Pentium (200МГц) та працює з ОС NT. Дзвінок за допомогою WGX може бути спрямований з WebPhone на звичайний телефон і навпаки, з телефону на телефон, зі сторінки Web на звичайний телефон. Це потребує не менше ніж двох серверів WGX, який підтримує кодек Microsoft GSM. WGX мають доступ до інформації про маршрути WGX через Connection Server. Система здатна реєструвати події у реальному часі завдяки серверу NetSpeak Database Services (DBS) і підтримувати управління викликами у реальному часі.

Internet Gateway компанії Rockwell дозволяє спілкуватися користувачам Web та Internet та співробітникам центра обслуговування без телефону або додаткової лінії при збереженні з’єднання у вузлах Web. Сервер Internet Gateway поставляється разом з додатком WebPhone і має апаратну платформу мультимедійного ПК на базі ОС Windows.

Фірма VocalTec випускає шлюзи ІP-телефонії – VocalTec Telephony Gateway Release 3.1. Ця система на базі NT для організації моста між телефонною мережею та Intranet, Internetз підтримкою дзвінків з телефону на ПК та з Web на телефон. Після з’єднання зі шлюзом автоматичний секретар запитує у абонента телефонний номер адресата, після чого номер вводиться з клавіатури. Місцевий шлюз автоматично визначає, що виклик треба адресувати віддаленому шлюзу. Система надає також послугу інтерактивної голосової відповіді, відправки факсів у реальному часі або з проміжним зберіганням. Шлюз використовує механізм автоматичного визначення для запобігання роз’єднання в результаті довгих періодів мовчання. Модуль Surf&Call для броузера Web дозволяє дзвонити з сервера Web на звичайний телефон. Користувачі можуть звертатися до голосової пошти за технологією DTMF, а віддалені користувачі ПК отримують зручний доступ до мережі через VocalTec Internet Phone. Ця технологія буде до нагоди корпораціям з кількома офісами, якщо вони надають додаткові платні послуги провайдерам Internet. Версія шлюзу 3.2 замінює магістральні лінії (одноступеневий набір номера). Шлюз забезпечує 8 ліній.

Шлюз Інтернет-телефонії фірми Intertel виконано у вигляді автономного сервера з окремими платами обробки голосового сигналу за протоколами Н.323 та G.723.1. Він підтримує сторінки Web з кнопками з функцією „натисни, щоб поговорити”. Система побудована на ПК, який працює під ОС NT, і вимагає процесора, який підтримує цю ОС, тобто не нижче Pentium.

Обладнання ІР-телефонії фірми Cisco має архітектуру AVVID (Architecture for Voice, Video and Integer Data) і пропонує широку номенклатуру обладнання для ІP-телефонії, яке призначено для застосування у корпоративних мережах, створення серверів багатофункціональних систем цифрової телефонії, підключення її до мереж загального користування, надання сучасних сервісів для абонентів. Усі пропоновані системи можуть масштабуватись від кількох десятків до сотень тисяч абонентів, у тому числі віддалених один від одного географічно.

До базових пропозицій компанії можна віднести такі: ІР-телефони з власною ІР-адресою, які можна підмикати до будь-якого Н.323-сумісного пристрою та користуватись типовим ПЗ, наприклад, Microsoft NetMeeting.

Сервер Call Manager реалізує керування телефонними з’єднаннями, сервісами в системі адміністрування тощо. Сервери можуть об’єднуватись у кластери.

ПЗ Call Manager встановлюється на ПК не нижче Pentium під Windows NT, підключений до ІР-мережі, ІР-телефон Cisco або програмно реалізований віртуальний телефон, і забезпечує такі можливості, як утримання дзвінка, переспрямування дзвінка, перехват дзвінка, ідентифікацію абонента, який викликає. Інтерфейс SMDI ПЗ Call Manager забезпечує інтеграцію з голосовою поштою, інтерактивними системами мовного зв’язку для складання звітності про телефонні послуги, ПЗ для білінга.

По обсягу продаж обладнання ІР РВХ на світовому ринку лідирує компанія CISCO. Вона проводить політику переходу до єдиної системи комунікацій за протоколом ІР. ПЗ CISCO Call Manager реалізують функції телефонної офісної УАТС і працює на відокремленому сервері під Windows 2000 з процесором не нижче Pentium III Xeon. Система може бути розподіленою або централізованою, масштабується, дозволяє швидко нарощувати мережу для передавання голосу. підмикати нові офіси, підтримують систему уніфікованої обробки повідомлень Unity (інтегровану з Microsoft Exchange та Lotus Notes) тощо. Версія Call Manager 3.3.2 здатна обслуговувати до 30 тис. ІР-телефонів, має розширену сигналізацію Q.SIG (протокол SIP поки не підтримується). Call Manager може використовуватись у сполученні з традиційною УАТС або як окреме рішення. Кілька серверів під Call Manager можуть об’єднуватись у кластери (до 8 вузлів), сервер може знаходитись у клієнта, у оператора, здійснювати все керування ІР-телефонією корпорації, адміністрування та налаштування мережі. Нова модульна ІР РВХ ICS 7750 з функціями підтримки адміністратора викликів, функцій голосової пошти та IVR. На основі архітектури AVVID CISCO пропонує кілька десятків продуктів. Завдяки ОС IOS CISCO маршрутизатори можуть виконувати функції малих АТС та підтримують сотні ІР-телефонів, адаптери АТА 186 для підключення до Ethernet аналогових телефонів, модемів, факсів.

Фірма Siemens представляє IP BPX HiPath серії 3000 та 5000 на ОС Windows NT, процесори не нижче Pentium на 250-300 користувачів та УАТС Hico з підтримкою ІР.

Комунікаційна платформа 3300 ICP канадської компанії MITEL NETWORKS Ltd, основана на технології IP, призначена для середнього та корпоративного бізнесу з приватними офісами. Усі компоненти платформи керуються через Web-браузери. Одна платформа 3300 ICP підтримує 100 IP-телефонних номерів, забезпечує голосовий зв'язок, сигналізацію, централізоване оброблення даних та системні телекомунікаційні ресурси. Контролер підмикається до клієнтської локальної мережі та до IP-пристоїв за допомогою чотирьох портів комутатора 10/100 Base T Ethernet. Універсальний блок аналогових послуг 3300 Mitel Network вміщує 16 внутрішніх аналогових телефонних ліній та 4 зовнішніх міських телефонних лінії. Універсальний блок мережних послуг 3300 Mitel Network забезпечує Т1 або Е1 з'єднання і підтримує до двох інтерфейсів Т1 або Е1 на модуль. Протоколи, підтримувані Т1 інтерфейсам: T1CAS – Digital E TAM, Digital CO, Digital DID T1 CCS. Первинна швидкість ISDN (4ESS, 5ESS, DHS 100, DSM 250, N 12, N 13), XNET через PRI, DASSII, MSDN/DPNSS. Протоколи, підтримувані Е1 інтерфейсом: Q.Sig, ISDN, XNET через PRI, DASSII, MSDN/DPNSS. Блок мережних послуг R2NSU забезпечує з'єднання з міжстанційними трактами R2, використовуючими цифрову сигналізацію MF-R2. Один блок R2 NSU підтримує до двох трактів, додаткові тракти можуть додаватись до 3300 ICP при з'єднанні двох NSU. Блок BRI NSU забезпечує з'єднання для передачі голосу та даних через інтерфейси основного доступу (BRI) для ISDN. Один блок підтримує 15 BRI U-інтерфейсів. IP-консоль 5550 основана на базі ПК має високоякісний графічний інтерфейс (GUI). Вимоги до ПК, на якому інсталюється консоль, такі процесор Pentium, OC Microsoft Windows 2000 Professional, 128 МВ доступної RAM 4GB жорсткого диску тощо.

АТС системи Квант-Е використовує у якості центрального пристрою управління двомашинний комплекс на базі системних плат з процесором Intel 386DX-40 (або сумісних). Фірма Micom (відділення Nortel) розробила плату Vo/IP Phone/Fax IP Gateway — шлюз ІР-телефонії. Базовими блоками шлюзу є голосові плати та комплект програмного забезпечення для конфігурації системи, керування викликами, налагодження, протоколів пріоритезації для маршрутизаторів тощо. Micom розробила ефективні методи подавлення пауз, завдяки яким перепускна здатність знижується до 7 Кбіт/сек для однієї розмови за рахунок зупину передавання, коли абонент робить паузи між словами. Досить розвинуте програмне забезпечення Micom потребує дуже малих процесорних ресурсів: йому достатньо процесора І80486.

При виборі типу мікропроцесора або мікроконтролера для мережного пристрою певного призначення визначальним є наявність апаратної підтримки комунікаційних функцій та висока продуктивність. За рахунок наявності вбудованих функцій необхідна частота процесора може бути знижена. Для обробки пакетів у сучасних мережах важлива наявність у процесорі кешу 1-го та 2-го рівнів, що забезпечить її високу швидкість.

Контрольні запитання:

  1. Чи можна віднести МП Pentium до мікропроцесорів фоннейманівською архітектури?

  2. Які архітектурні особливості сучасних 32- та 64-розрядних мікропроцесорів фірми Intel зумовили їх широке застосування у телекомунікаціях?

  3. З якою метою у шлюзах використовують МП фірми Intel?

  4. Під якою операційною системою працюють шлюзи, які використовують МП фірми Intel?

  5. Як використовуються ПК на МП фірми Intel у АТС системи Квант-Е?

  6. Як використовує фірма CISCO МП Pentium ІІІ Хеоn?

  7. Як використовуються МП фірми Intel у обладнанні ІР-телефонії?