Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Азія Африка.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
705.54 Кб
Скачать

Єдиний фронт національного порятунку.

1979 р. В'єтнам за підтримки СРСР ввів свої війська в Камбо­джу. Збройні сили фронту і в'єтнамські війська скинули полпотівський режим, який не підтримували навіть со­ціалістичні країни, крім Китаю.

У країні почалася громадянська війна, розв'язана полпотовцями, які ховалися в джунглях на кордоні з Таїландом.

1991 р. За посередництва ООН вдалося підписати Договір про політичне врегулювання камбоджійського конфлікту.

1993 р. Камбоджа проголошена королівством. Главою дер­жави знову став Н. Сіанук. Але громадянська війна про­довжувалася до смерті Пол Пота у 1998 р.

Пол Пот

(1928-1998)

Жорстокий диктатор. Голова лівоекстремістського режи­му "червоних кхмерів" у Камбоджі в 1975-1979 pp. Народився в багатодітній сім'ї землевласника китайсько­го походження.

Закінчив провінційну школу, вступив до технічного коледжу. Навчався в Парижі, де почав захоплюватися комуністичними ідеями, вступив до французької компартії зблизився з камбоджійськими студентами, які були прихильниками марксизму сталінського типу. У 1950 р. Пол Пот (справжнє прізвище Салот Cap) ство­рив марксистський гурток.

У 1954 р. після закінчення навчання в Парижі, повернувся в Камбоджу і став викладачем у приватному ліцеї. Згодом примкнув до Камбоджійської комуністичної партії. Після загадкової смерті секретаря компартії Камбоджі Пол Пот очолив її.

Зустрічався з Мао Цзедуном, перейняв багато його ідей. Своїх прихильників він називав "червоними кхмерами". В партії запровадив жорстокі порядки, своїх ідейних про­тивників, знищував. Його жорстокість не піддається описові. Він убив своїх чотирьох братів і сестру. Здобувши владу у 1975 р, внаслідок досягнутого компро­місу між кількома політичними фракціями в уряді, він запровадив жорстокий, злочинний режим. За правління Пол Пота Камбоджа стала країною, відірва­ною від зовнішнього світу. Відносини він підтримував лише з диктаторами Китаю, Північного В'єтнаму, Північ­ної Кореї, Румунії.

Народ повстав і при допомозі військ В'єтнаму полпотів­ський режим упав. Народно-революційпий трибунал засудив Пол Пота до смертної кари заочно, бо він і його прибічники втекли і переховувалися в джунглях. Помер від серцевого нападу у 1998 р. Пол Пот використав найстрашніші сторони фашистських і комуністичних ре­жимів і намагався втілити їх у життя.

Нові індустріальні держави

Новими індустріальними державами називають Південну Корею, Тайвань, Гонконг, Сінгапур.

їх ще називають "азійськими тиграми*' — через їхній швид­кий "стрибок" зі стану економічної відсталості до значно­го процвітання за останні 25 років.

Причини економічного піднесення цих країн:

  1. Активне втручання держави в економіку.

  2. Урядова підтримка розвитку експорту.

  3. Значні іноземні інвестиції.

  1. Наявність кваліфікованої дешевої робочої сили та їхня висока культура праці, високорозвинене почуття обов'язку та моральної відповідальності.

  2. Попит на їх експортну продукцію у промислово розвинені країни світу.

  3. Гонконг і Сінгапур процвітають завдяки своєму геополітичному становищу, вони розташовані на важливих морських шляхах, а Південна Корея і Тайвань – завдяки цілеспрямованій політиці уряду і наполегливій праці населення.

  4. Військово-фінансова підтримка з боку США Південної Кореї й Тайваню, а Гонконгу і Сінгапуру — з боку Великої Британії.