Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПП Заочка, методичка.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
493.06 Кб
Скачать

Ділова гра "Обшук".

Увідна: 21.02.2002 р. в Бабушкінський відділ УМВС України в Дніпропетровську звернулася гр. Осіпова Т.І., яка повідомила, що ранком вона відвідала стоматологічну поліклініку по питанню виготовлення зубопротезних коронок. Лікар Смолянинов І.Я., з яким вона розмовляла з цього приводу, запропонував їй виготовити золоті коронки зі злитка, який він нещодавно придбав. При цьому він показав їй злиток вагою 200 грн. і пояснив, що "метал дуже якісний - кращого важко знайти". Проведеними оперативно-пошуковими заходами, отримані відомості, що підтверджують факт придбання гр. Смоляниновим злитка золота вагою близько 200 грн.

23 лютого повинною з’явився гр. Смолянинов, який видав злиток, що був у нього, і заявив, що придбав його декілька днів тому в гр. Кондрашина.

Допитаний у справі Кондрашин підтвердив показання Смолянинова і показав, що дійсно він протягом 2001-2002 р.р. одержував готові злитки золота від гр. Фельшина, жителя м. Москви. Останній одержував їх від ряду посадових осіб Чистопольского годинникового заводу і в даний час зберігає у своїй квартирі по вул.Верхня Масловка буд.23 близько 30 монет дореволюційного карбування і 2 кг золота в брухті. Вилучене в нього при затриманні золото призначалося для продажу лікарям Кошелеву і Губарєву. Проте, прибувши в м. Дніпропетровськ, вони дізналися, що останні заарештовані. Тому змушені були шукати інших "покупців".

Кондрашин також показав, що на квартирі у Фельшина в м.Москві, по вул. Супруна буд.7, кв.8 є значні суми грошей і зброя. Крім того, він пояснив, що про наявність золотих монет у гр. Фельшина проінформована його співмешканка - студентка інституту ім. Гнесиних Гончарова В.А..

Яким чином можливо провести слідчі дії на території іншої держави?

Завдання: Накласти арешт на поштово-телеграфну кореспонденцію Кондрашина. Винести постанову про провадження обшуку в його будинку.

На занятті (у порядку ділової гри) слухачі здійснюють обшук за місцем проживання Кондрашина.

Домашнє завдання до практичних занять по темі “Слідчі дії” Фабула задачі:

Оглядом місця події встановлено, що однокімнатна квартира Сомової Р.М. знаходиться на п’ятому поверсі п’ятиповерхового будинку №115 по пр. Гагаріна в місті Дніпропетровську. На вхідних дверях і вікнах квартири яких-небудь слідів злому не виявлено, замок дверей функціонував нормально. Обстановка в квартирі порушена – двері одежної шафи відкриті, всі речі (в більшості різноманітний жіночий одяг), що раніше знаходились в ній, лежали на підлозі.

Під час огляду квартири на дверях одежної шафи спеціалістом-криміналістом було виявлено і вилучено потожировий слід частини долоні руки, який на думку спеціаліста залишений не Сомовою Р.М.

Допитом потерпілої Сомової .М. встановлено, що крім чемодану і господарської сумки з квартири викрадено її чорного кольору шкіряне пальто 54 розміру і магнітофон “Шарп”. Викрадені пальто і магнітофон впізнає завдяки тому, що вони мають індивідуальні прикмети (матеріал однієї кишені пальто по кольору трішки відрізняється від другої, а на передній частині корпусу магнітофона є гравірувальний напис: “Рае в день рождения от друзей. 1998 год”). Спричинена викраденням майнова шкода для неї є значною.

Крім цього, Сомова Р.М. повідомила, що ключі від дверей вона ніколи не губила, нікому не давала, завжди держала при собі. В цій квартирі мешкає одна на протязі року, до цього проживала в двокімнатній квартирі по вул. Титова із своїм чоловіком Котовим А.С., з яким розлучилася. Припускає, що це викрадення вчинено на замовлення її колишнього чоловіка, який має мстивий характер і весь час після розлучення погрожував спричинити їй неприємності. Сомова Р.М. також заявила, що може впізнати незнайомця, який вчинив крадіжку речей з її квартири.

Для з’ясування питання, яким чином був відкритий замок дверей квартири, слідчий вилучив замок з дверей квартири Сомової Р.М.

Допитаний як свідок Коваленко Микола повідомив, що 5 вересня близько 13-ї години він вчив уроки в своїй квартирі. В цей час із-за дверей квартири він почув крик “Тримайте злодія! Тримайте злодія!”, який спонукав його визирнути на сходову площадку. Біля дверей квартири № 17 побачив сусідку Сомову Р.М., яка саме підводилась з підлоги і кричала “Тримайте злодія!” Також побачив незнайомого чоловіка, що виходив з під’їзду і, як він зрозумів, на адресу якого були направлені слова сусідки. Запам’ятав, що чоловік був високого зросту, середньої статури, щось ніс в обох руках. Більше нічого не запам’ятав, тому що зрозумів, що це був злочинець, якого злякався, в зв’язку з чим швидко закрив двері квартири.

Через декілька хвилин подзвонила Сомова Р.М., повідомила про вчинену крадіжку речей з її квартири.

За фактом вчинення цього злочину було допитано колишнього чоловіка потерпілої –Котова Анатолія Степановича, який категорично заперечував як свою причетність до цієї справи, так і те, що він погрожував Сомовій Р.М. спричиненням неприємностей.

Яких-небудь даних, що свідчили б про причетність Котова А.С. до цього злочину, під час розслідування здобуто не було.