Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПП Заочка, методичка.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
493.06 Кб
Скачать

Всього годин – 22.

З них: лекцій – 2 год.

самостійної роботи – 20 год.

Питання для самостійного вивчення:

  1. Кримінально-процесуальне право: поняття, джерела і структура, чинність закону в просторі, в часі; щодо осіб.

  2. Джерела кримінально-процесуального права.

  3. Процесуальна форма і процесуальні гарантії.

  4. Кримінальний процес: поняття, мета і завдання. Співвідношення кримінального процесу й оперативно-розшукової діяльності (ОРД).

  5. Система стадій кримінального процесу.

  6. Поняття, суть і значення принципів кримінального процесу.

  7. Система принципів кримінального процесу, зміст окремих принципів і їхній прояв у різноманітних стадіях кримінального судочинства.

  8. Принцип презумпції невинуватості і право обвинуваченого на захист.

  9. Забезпечення прав і законних інтересів громадян та юридичних осіб – один з найважливіших принципів правосуддя в правовій державі.

Реферати:

  • Забезпечення недоторканності особистого життя в кримінальному судочинстві.

  • Недоторканність житла та тайна телефонних розмов і поштово-телеграфної кореспонденції.

Задача №1.

Оперативні працівники міліції, що проводили дізнання в справі, яка не була розкрита, після передачі справи слідчому отримали інформацію про находження важливих доказів в житловому приміщенні гр-на Мочалкіна. Оперуповноважений Булавкін, отримавши рішення суду про негласне проникнення до житла Мочалкіна, провів візуальне спостереження, вилучив необхідні предмети і склавши акт проведення оперативно-розшукової дії, направив його разом з вилученими предметами слідчому для використання в якості доказів. Як діяти слідчому? Які проблеми діючого законодавства ви бачите розв’язуючи цю задачу і які можливі шляхи їх вирішення?

Задача № 2.

Коробка І П., будучи офіцером міліції, при поверненні з роботи біля свого будинку був затриманий, а на наступний день заарештований за отримання хабара. Підставою арешту стали матеріали фіксації його телефонних розмов, яка проводилась згідно санкції прокурора. Органи міліції зафіксували його розмову з громадянином Гринчуком, який запропонував йому хабара. 28 вересня гр. Гринчук під час зустрічі з Коробкою залишив в салоні його автомобіля одну тисячу доларів і, користуючись диктофоном, записав свою розмову з майбутнім обвинуваченим. Коробка був затриманий як тільки Гринчук покинув його автомобіль. Протягом доби було прийнято рішення про арешт і підозрюваний відправлений в слідчий ізолятор. Через три дні після арешту до справи Коробки був допущенний захисник.

Не дочекавшись розв’язання своєї справи, Коробка звернувся до Європейського суду з прав людини з заявою про порушення ст. 9 і 14 міжнародного пакту про громадянські і політичні права.

Які права і свободи громадян були порушені? Яких принципів кримінального процесу не дотримувались органами розслідування? Які є гарантії захисту прав людини? Як діють принципи недоторканності особи? Які межі втручання в особисте життя людини і при яких умовах допускаються діючим законодавством?

Задача №3.

Оперуповноважений Заточкін, проводячи дізнання, за допомогою диктофона, який влаштував в кімнаті гуртожитку, записав розмову Матроскіна з Курочкіною про покупку наркотичних засобів. Факт зустрічі Матроскіна з Курочкіною в кімнаті останньої він зафіксував також за допомогою скритої камери. На плівку зафіксована була також обставина інтимного життя Курочкіної з студентом Гусариком. Дайте оцінку діям оперуповноваженого та здобутої ним інформації.

Задача №4.

Оперуповноважений Ягодкін на підставі рішення Апеляційного суду, організував зняття інформації з технічного каналу звязку та документування телефонних розмов Тряпочкіна. Розмови, які були зафіксовані на цифровій техніці, передані Ягодкіну. Ознайомившись з їх змістом Ягодкін зясував, що більша частина розмов не має відношення до справи, деякі розмови щодо інтимного життя компрометують обвинуваченого, але не мають значення доказів вчинення ним злочину. Дайте оцінку діям оперуповноваженого та здобутої ним інформації. Як поступити оперуповноваженому з отриманими матеріалами?