Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПП Заочка, методичка.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
493.06 Кб
Скачать

Тема 11

Провадження у справах про злочини неповнолітніх. Провадження по застосуванню примусових заходів медичного характеру”

Всього годин – 22.

З них: лекцій – 2 год.,

самостійної роботи – 20 год.

Під час самостійної підготовки студенти відпрацьовують питання:

  1. Особливості кримінального судочинства у справах про злочини неповнолітніх.

  2. Особливості порушення кримінальних справ про злочини неповнолітніх.

  3. Особливості провадження досудового слідства в справах про злочини неповнолітніх. Виділення справи про злочин неповнолітнього в окреме провадження. Організація розслідування злочинів неповнолітніх в системі МВС України.

  4. Обставини, що підлягають встановленню в справах неповнолітніх.

  5. Забезпечення прав неповнолітнього обвинуваченого. Участь захисника на досудовому і судовому слідстві.

  6. Затримання та взяття під варту неповнолітнього обвинуваченого. Віддання його під нагляд батьків, опікунів, піклувальників або адміністрації дитячої установи.

  7. Участь законного представника неповнолітнього на досудовому слідстві і судовому засіданні.

  8. Порядок виклику і допиту неповнолітнього обвинуваченого, участь педагога, лікаря, батьків чи інших представників неповнолітнього в його допиті. Права і обов'язки педагога, представників служби, а також кримінальної міліції в справах неповнолітніх.

  9. Особливості досудового розгляду справи про злочини неповнолітніх.

  10. Участь в судовому розгляді справи законного представника неповнолітнього підсудного, представників служб, а також кримінальної міліції в справах неповнолітніх, та представників підприємств, установ і організацій.

  11. Питання, що вирішуються судом при постановлені вироку неповнолітньому. Порядок застосування до неповнолітнього примусових заходів виховного характеру.

  12. Відстрочення виконання вироку неповнолітньому. Виховне значення кримінально-процесуальної діяльності для виправлення і перевиховання неповнолітніх.

  13. Підстави та умови застосування примусових заходів медичного характеру.

  14. Порядок провадження досудового слідства в справах про діяння неосудних та обмежено осудних осіб, а також про злочин осіб, які захворіли на душевну хворобу після вчинення ними злочину. Участь захисника в справах цієї категорії злочинів.

  15. Закінчення досудового слідства і порядок направлення справи до суду для застосування примусових заходів медичного характеру.

  16. Судовий розгляд справи про застосування примусових заходів медичного характеру. Питання, що вирішуються судом в цих справах.

  17. Види ухвал (постанов) суду чи судді, їх оскарження в апеляційній інстанції чи внесення подання прокурором в загальному порядку.

  18. Скасування або зміна примусових заходів медичного характеру.

  19. Відновлення кримінальної справи щодо особи, до якої були застосовані заходи медичного характеру.

  20. Виконання ухвали суду і постанови судді при застосуванні примусових заходів медичного характеру.

Нормативні акти

  1. Закон України від 24.01.1995 року "Про органи і служби у справах неповнолітніх та спеціальні установи для неповнолітніх". //Голос України від 23.02.1995 року.

  2. Про практику застосування судами примусових заходів виховного характеру (Постанова Пленуму Верховного Суду України від 22 грудня 1995 р. № 21 із змінами, внесеними постановою Пленуму від 3 грудня 1997 р. №12).

  3. Про практику застосування судами України законодавства в справах про злочини неповнолітніх і про втягнення їх у злочинну та іншу антигромадську діяльність (Постанова Пленуму Верховного Суду України від 26 червня 1981 р. №5 із змінами, внесеними постановами Пленуму від 12 жовтня 1989 р. №10, від 4 червня 1993 р. №3).

  4. Про судову практику по застосуванню примусових заходів медичного характеру (Постанова Пленуму Верховного Суду України від 19 березня 1982 р. №2 із змінами, внесеними постановою Пленуму від 4 червня 1993 р. №3).