Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПП Заочка, методичка.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
493.06 Кб
Скачать

Всього годин – 22.

З них:

лекцій – 4 год.,

семінарів –4 год.,

практичних занять – 4 год.,

самостійної роботи – 10 год.

Семінарське заняття №1 (2 години)

Запитання для обговорення:

  1. Зупинення досудового розслідування. Підстави, умови, порядок зупинення і відновлення досудового слідства та дізнання.

  2. Закінчення досудового розслідування: поняття і види.

  3. Закінчення досудового слідства при наявності достатніх доказів для складання обвинувального висновку. Процесуальний порядок ознайомлення потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача та їх представників з матеріалами кримінальної справи.

  4. Процесуальний порядок ознайомлення обвинуваченого та його захисника з матеріалами кримінальної справи. Розгляд заявлених обвинуваченим і його захисником клопотань та порядок їх вирішення.

Семінарське заняття Запитання для обговорення:

  1. Обвинувальний висновок: сутність, значення, структура, зміст і процесуальна форма.

  2. Закриття кримінальної справи: підстави, умови і процесуальний порядок.

  3. Порядок звільнення від кримінальної відповідальності внаслідок зміни обстановки, у зв’язку з дійовим каяттям, з примиреннями обвинуваченого, підсудного з потерпілим, із застосуванням до неповнолітнього примусових заходів виховного характеру, у зв’язку з передачею особи на поруки та із закінченням строків давності ( ст.ст. 7,71,72,73,8,9,10,111).

Загальні положення

  1. Студенту слід засвоїти підстави, умови і порядок зупинення досудового слідства (ст.206 КПК України), розшуку обвинуваченого, який скрився (ст.138 КПК України), а також відновлення досудового слідства (ст.210 КПК України).

  2. Провадження досудового слідства закінчується складанням обвинувального висновку, винесенням постанови про направлення справи в суд для вирішення питання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, або постанови про направлення справи до суду для вирішення питання про звільнення від кримінальної. Потрібно усвідомити, за яких обставин слідчий може визнати досудове слідство закінченим, хто про це повинен бути сповіщений, які права одержують у зв'язку з цим учасники процесу.

Значення ОВ:

  • є підсумковим і основним процесуальним документом, складеним особою, яка провадить розслідування;

  • підводить підсумок досудовому розслідуванню;

  • судовий розгляд здійснюється в рамках обвинувального висновку;

  • служить гарантом прав обвинуваченого.

Структура ОВ :

I. Описова частина, в якій викладається:

  1. приводи і підстави до порушення кримінальної справи;

  2. суть справи;

  3. відомості про потерпілого;

  4. аналіз доказів;

  5. обставини, що пом'якшують або обтяжують провину;

6) відомості про обвинуваченого, причини і мотиви вчинення злочину.

2.Резолютивна частина , в якій викладається:

  1. відомості про особу обвинуваченого;

  2. формулювання пред'явленого обвинувачення;

  3. юридична кваліфікація злочину;

  4. найменування суду, котрому ця справа підсудна; час і місце складення ОВ.

Необхідно :

  • показати підстави для висновків про закінчення досудового слідства й складення обвинувального висновку;

  • викласти порядок оголошення потерпілому, цивільному позивачу, цивільному відповідачу і їх представникам про закінчення досудового слідства й ознайомлення їх з матеріалами справи, розгляду і вирішення заявлених ними клопотань;

  • розкрити порядок оголошення обвинуваченому про закінчення досудового слідства й ознайомлення його зі справою, а також порядок розгляду і вирішення заявлених ним клопотань;

  • показати процесуальну форму виконання зазначених дій;

  • викласти вимоги закону, пред’явлені до обвинувального висновку (структури, змісту, форми), а також до додатків до обвинувального висновку;

  • висвітлити порядок направлення справи прокурору, дії прокурора в справі, що поступила до нього з обвинувальним висновком, характер прийнятих ним рішень у справі.

Розгляд питання про закриття кримінальної справи при недоведеності участі обвинуваченого у вчиненні злочину, якщо вичерпані всі можливості для збирання додаткових доказів, необхідно пов’язувати з положеннями принципу презумпції невинності в кримінальному процесі.

Слід визначити специфіку прийняття слідчим рішення про направлення справи до суду для вирішення питання про звільнення особи від кримінальної відповідальності.