Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 група ек теор.-22-42;Макро-63-83;мікро-105-12...docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
1.6 Mб
Скачать

107. Монополія та монопольна влада. Індекси ринкової влади. Попит на продукт монополії. Визначення цін та обсягів виробництва при чистій монополії.

Ситуація монополії визначається тим , що даний продукт виробляється однією фірмою і галузь складається з однієї фірми. До характерних рис мономполії відносять наступні: 1.єдиний продавець на ринку; 2. В-во специфічного однорідного продукту, який не має близьких і досконалих замінників. 3. Ринкова влада – означає спроможність продавця як єдиного виробника товару, а за умов монопсонії – покупця як єдиного споживача впливати на ціну товару. 4. Заблокований вступ у галузь.

Індекс ринкової концентрації Гіршмана-Герфіндаля – обчислюється як сума квадратів часток ринку всіх фірм яі продають на ньому свою продукцію. Для галузі з n конкурентних фірм формула має вигляд: H=p12 +p22+p32+…+pn2.

Оскільки монополія уособлює галузь, вона стикається з кривою ринкового попиту. Ця крива є типовою спадною і чітко визначає множину співвідношень між ціною і обсягом попиту, тому довільне маніпулювання цінами неможливе. Якщо монополіст підніме ціну, він втратить часину покупців, обсяги продажу зменшаться. З іншого боку, встановивши певний рівень в-ва, монополіст одночасно вибирає ціну, - її вказує крива попиту. Монополія маючи спадну криву попиту, змушена з кожною додатковою одиницею продажу зменшувати ціну на весь обсяг продукції. Таким чином прибуток монополії обмежується попитом споживачів.

Монопольна влада пролягає у здатності фірми впливати на ринкову ціну. Чистий монополіст має абсолютну ринкову владу, яка обмежується лише попитом споживачів, він є ціноутворювачем. Спроможність фірми-монополіста встановлювати ціну на рівні, що перевищує граничні витрати, визначає реалізацію її монопольної влади. Показником монопольної влади є індекс Лернера L=(P-MC)/P=1/|ED|. Монопольна влада є тим більшою, чим менша еластичність попиту за ціною даного товару.

Для х-ки монополії потрібно визначити ціну та обсяги в-ва. Для чого використаємо модель, яка поєднує величину попиту, граничні витрати і доходи.

Модель об’єднує дані для аналізу конкурентного і монопольного ринку. Конкурентний ринок визначається на перетині кривої МС і D (т.N ), за цією точкою визначається конкурентна ціна Рс і конкурентне в-во Qс. Увага: МС=МR. Для монополії для встановлення ситуації рівноваги і збалансованості використовують рівняння МС=МR (т. Е). Від точки Е опускають перпендикуляр на вісь х і продовжують його до перетину з лінією D в т. К. З цієї точки опускаємо перпендикуляр на вісь у і отримаємо монопольну ціну Рm. Встановлення монопольної ціни і випуску забезпечується на основі МС=МR, а величина монопольного прибутку визначається різницею Рm- Рс. Сума прибутку монополії дорівнює площі S РmKEРс (монопольний прибуток фірми).

  1. Пропозиція фірми

а) в короткому періоді;

б) в довгому періоді.

А)Крива пропозиції фірми показує який обсяг продукції вироблятиме фірма за кожної можливої ціни. Конкурентна фірма, щоб максимізувати прибуток, завжди збільшує виробництво до того обсягу,поки не досягне величини ціни.Тому крива граничних витрат виражає взаємозв’язок між ціною і кількістю випущеної продукції.

P

MC

MR4

MR3

P4

P3 Е2

MR1

MR2

P2 Е1

Q

P1

Рис.Крива пропозиції фірми в короткому періоді

Крива МС показує величину грошових витрат при будь-яких значеннях обсягу випуску.МС визначає обсяг виробництва при всіх значеннях коли МС=Р

Б) Довгострокова крива галузевої пропозиції показує співвідношення між ціною і обсягом товарів, що пропонуються для точок в яких галузь перебуває в рівновазі.

Довгострокова крива пропозиції як горизонтальні лінія характерна для галузі з незмінними витратами виробництва.Галузь з постійними витратами виробництва – це галузь, в якій ціни використовуваних факторів виробництва не залежать від кількості виробленої продукції або числа фірм у галузі

К оли зростання попиту на фактори зростання виробництва супроводжується зростанням їх цін, і збільшення масштабів вир-ва сімейство кривих витрат фірм зміщ не лише праворуч , а й вгору.Це зумовлює позитивний нахил лінії галузевої пропозиції в довгому періоді.

P

P1

P2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]