Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 група ек теор.-22-42;Макро-63-83;мікро-105-12...docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
1.6 Mб
Скачать

111.Економічні наслідки та соціальна ціна монополізму.

Економічні наслідки чистої монополії монополії:

  1. Монополіст вважає за доцільне продавати менший обсяг продукції та призначати вищі ціни, ніж це робив би конкурентний виробник.

  2. Середні витрати монополіста, як правило, не збігаються з середніми витратами конкурентної фірми. Середні витрати монополіста можуть бути як нижчими, так і вищими, ніж у конкурентної фірми. У монополіста фактичні витрати фірми для будь-якого обсягу виробництва, як правило, більші, ніж мінімально можливі. Це явище називається Х-неефективністю.

  3. Монополія суперечливо впливає на науково-технічний прогрес. Більшість сучасних відкриттів зроблено за участю монополій. Однак у чистого монополіста немає постійних стимулів до науково-технічного прогресу, тому він може дозволити собі бути неефективним.

  4. Ч

    Р, MR

    истий монополіст має можливість проводити цінову дискримінацію. Вона відбувається тоді, коли певний продукт реалізується більше, ніж за однією ціною, і ці відмінності не пов’язані з відмінностями у витратах. Продавець-монополіст може застосовувати цінову дискримінацію за умови, що він має змогу виділити різні групи покупців та якщо первинний покупець не може перепродувати товар чи послугу.

PM

B

Рc

A

F

EM

EC

DC, MRC

S, MC

D, MB

MRM

0

QM

QC

Q

D,МВ – крива ринкового попиту і одночасно лінія граничних вигод споживачів. S, MC – крива ринкової пропозиції і одночасно галузева лінія граничної вартості. В т. ЕС досягається рівновага для конкурентної галузі. Крива попиту DC на продукцію окремої конкурентної фірми і крива її граничної виручки MRМ будуть мати вигляд горизонтальної лінії, що проходить на різні рівні ціни конкурентної рівноваги PС. Нехай ця галузь монополізується, в ній залишиться лише одна фірма з тією ж кривою граничної вартості МС. Крива ринкового попиту D збігається з кривою попиту на продукцію монополіста. Граничній виручці монополіста відповідатиме лінія MRМ стан рівноваги монополії досягається в т. EM. Ринкова ціна порівняно з конкурентним ринком зростає, а ринковий обсяг скорочується. У випадку конкурентного ринку надлишок споживачів дор SBECPC. При монополізації ринку споживачі втрачають чисту вигоду, яка дор S PСРМЕМF і S EMECF, виробники отримують виграш, який вимірюється S PСРМЕМF (монопольний прибуток), а програють SFECА. Частина чистої вигоди переходить від споживачів до монополіста у вигляді монопольного прибутку, а частина незворотно втрачається. Ця величина втрат чистої вигоди , що дор SFECА зветься соціальною вартістю монополії.

112. Короткострокова рівновага в умовах монополістичної конкуренції. Довгострокова рівновага в умовах монополістичної конкуренції.

Короткострокова рівновага в умовах мон. конкуренції

Виходячи із кривої попиту відзнач. спадний хар-ер її, при чому еластичність попиту вища оскільки на ринку продаються тов.. заміники інших фірм, спадний хар-ер кр. попиту дає фірмі можливість отримати прибуток в короткому періоді. Отже, оптимальний випуск в умововах моноп. конкуренції це такий при якому граничн. доход дорівнює граничним витратам.

MR=MC

Результатом рівності MR=MC при монополістичній конкуренції є можливість отримати максимальний прибуток виходячи із сформованого обсягу випуску і прийнятого рівня ціни.

Фірма в умовах монополістичної конкуренції може існувати як в корот. так і в довго строк. періоді. Для довгого періоду харак-но можливість знизити витрати на введення додаткових потужностей, оскільки в умовах монополістичної конкур. виникає ситуація недовантаження виробничих потужностей. В результаті чого фірма може дозволити собі маніпулювати обсягами випуску між коротким і довгим періодами і розшир в-во у випадку якщо трапляється ситуація зростання попиту на ринку.

В довгому періоді можна прослідковувати як фірма буде поводитися на ринку коли в довгому періоді включені 1 або кілька коротких.

Довг. пер: LATC

LMC

Короткий пер.: ATC

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]