Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_po_biletam.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
236.39 Кб
Скачать

5. Наростання суперечливостей економічного розвитку Франції 1945-1990рр.

Франція після другої світової війни швидко модернізувала своє господарство. У структурі господарства зменшилася частка сільського господарства, галузей добувної промисловості, транспорту, зв'язку. Розширилася сфера матеріального виробництва. Важливою особливістю повоєнного розвитку Франціїбуло збільшення обсягу інвестицій. Значно посилилося державне втручання в господарське життя. В 1944—1947 pp. було проведено націоналізацію вугільної, авіаційної галузей, електростанцій, повітряного флоту. У 1954—1957 pp. господарство Франції розвивалося за планом модернізації економіки. Третій план (1958—1961 pp.) проголосив перехід від протекціонізму до "відкритої економіки". Повоєнний період характеризувався швидким зростан-ням концентрації та централізації капіталу. Цей процесс відбувався у двох напрямах: злиття великих і середніх капіталів, розорення і об'єднання невеликих сімейних і ремісничих підприємств. Однією з ознак французької економіки було зміщення позицій іноземного капіталу. Економіка Франції у 70—80-х роках розвивалася надзвичайно динамічно. На початку 70-х років Франція перетворилася на одну з найрозвиненіших країн світу. Однак на початку 80-х років у Франції спостерігалися значний бюджетний дефіцит, посилення інфляції.

6. Проаналізуйте зміст та значення реформи 1965р. В Україні.

У 1965 р. до влади в СРСР прийшло нове партiйно-державне керiвництво, очолене Л. Брежневим. Свою дiяльнiсть воно також роэпочало з економiчної реформи, яка часто ототожнюсться з iменем тогочасного Голови Ради Мiнiстрiв СРСР О. Косигiна. Цією реформою передбачалось: скоротити планові показники для пiдприемств, створити на пiдприемствах фонди матерiального стимулювання; фiнансувати промислове будівництво шляхом кредитування, а не дотацiй; лiквiдувати раднаргоспи і вiдновити галузеву систему управлiння; підвищити закупiвельнi цiни на сiльськогосподарську продукцію; перерозподiлити долю нацiонального прибутку на користь аграрного сектору. Першi кроки реформи принесли позитивнi результати, але це тривало недовго. Причини невдачi економiчних реформ 50—60-х рокiв лежать в основi тоталiтарно керованоi економiки, якою й була економiка радянська. Економiчне реформування не могло принести ycпixy без полiтичних змін, демократизації і без реального суверенiтету республiк.

Тести – 10б.

1. Оригінальна концепція … Аристотеля

2. Ж.Б.Сейвважав, щокожна форма доходумаєсвоє джерело.Якийз нихпороджуєпраця?ЗП

3. Л. Вальрас … лозанськая школа

4. В запропонованому г) Т. Мальтус ?

5. Теорія, яка виходить з уявлень про вирішальний вплив грошової маси на ціни, інфляцію та хід економічних процесів називається…кылькысна теорыя грошей

6. Якакраїнавикористовувала?США

7. Хто з американських?А.Линкольн

8. Хто є автором?Т. Джефферсон

9. Світове значення …Фултон

10. Хто очолив УЦР? М.Грушевський

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]