Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_po_biletam.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
236.39 Кб
Скачать

4. Висвітліть хід та особливості промислового перевороту в Україні.

Перший етап відбувся у 20-40рр. 19ст. Мануфактурне виробництво, незважаючи на панування кріпосництва в аграрній сфері, досягло успіхів. Зростали кількість мануфактур і число найманих працівників. Почали використання механічних робочіх машин, зросло зацікавлення поміщиків та купців у збільшенні обсягів виробництва. Почався промисловий переворот у харчовій галузі. Вже у 20-х роках парова техніка прискорила виробничі процеси, збільшила вихід горілки з одиниці сировини). Виникла цукрова промисловість почали використовувати машину у заміну людському труду, таких заводів було спочатку не багато, але це вже свідчило про початок промислового перевороту в країні. З'явились також механізми на текстильних мануфактурах. Перший пароплав «Бджілка». Всезростаючі потреби у машинах і механізмах зумовили появу машинобудівних заводів. Перший такий завод було збудовано у 1841р. Розвиток машинобудівництва сприяв зростанню обсягів металургійного виробництва, видобутку кам’яного вугля. Промислове виробництво базувалося зокрема на примусовій кріпосній праці. Дуже скоро зясувалось, що наймана праця прибутковіше і вигідніша за дармову, тому почав зростати попит на вільнонайомників. Нові фабрики з 40-х років почали будувати в містах. ПП проходив успішно але повільніше ніж у розвинутих західноєвропейськіх країнах.

5. Проаналізуйте значення економічного досвіду Німеччини в післявоєнні роки для сучасної України?

В тяжелых условиях были проведены реформы, направленные на решительное становление свободного рыночного хозяйства. Благодаря им буквально через 10 лет произошло "немецкое чудо", сделавшее Германию мощным процветающим государством, "локомотивом" Европы. Главным идеологом и архитектором "германского чуда" был профессор Л.Эрхард.. Государство в эрхардовскую пору правления не играло классической роли "ночного сторожа". Оно вмешивалось в экономические процессы, вмешивалось целенаправленно и активно. Несколько позже были приняты законодательные акты о кредитной и налоговой политике, о мерах против произвольного завышения цен, антимонопольные и антикартельные указы и др. Периодически публиковались каталоги так называемых "уместных цен", т.е. учитывающих состояние кошелька жителей. Покупатель стал, по словам Эрхарда, "королем", определявшим лицо рынка. Важнейшим элементом социального рыночного хозяйства считался мелкий и средний бизнес — "основа благосостояния для всех", — и политика государства направлялась на его всемерную поддержку и развитие. Важливими факторами успішного розвитку господарства стала організованість, дисциплінованість та духовна культура німецького народу, розвиненість економічної науки і практики, високий рівень компетентності і відповідальності реформаторів (Л.Ерхарда та ін.).

6. Наростання суперечливостей економічного розвитку сша в 70-90рр. Хх.

Период 70-90 характеризуется неравномерностью экономического развития США В 70-80 среднегодовые темпы ВВП упали. Вместе с тем часть США в мировом производстве уменьшилось с 45% до 1/3 но все же промышленный комплекс в сША остался одним из самых разинутых и конкурентоспособных в мире. В целом основной капитал за период 65-85 вырос.. особенно значительным был рост оборудования.оборудование перешло на гибкие производственные системы, что включали электронно-вычислительные машины и компьютеризованная система оборудования. Усовершенствовалась система стимулирования работников: включала надбавки, коэффициент доплат. Практиковалось смешивание разных профессий, расширение рабочих функций. Сільське господарство США являло собою високорозвинутий, найбільш потужний у світі аграрно-індустріальний комплекс. У цілому розглянутий період характеризується загальним ускладненням економічного розвитку США. 1.Ріст конкуренції з боку Японії, країн Європейського Союзу, 2.Рост военных расходов 3. Позиції США ускладнює також сировинна криза. Великий зовнішньоторговельний і платіжний дефіцит сприяли скороченню внутрішніх інвестицій та росту державного боргу. Американський бюджет суттєво переобтяжувався великими сумами соціальних витрат. Розробка спеціальних комплексних програм економічного розвитку. Останні, як правило, пов'язують з періодом влади кожного наступного президента., який прийняв низку програм розвитку

Тести – 10б.

1. Автором перших є …Ксенофонд

2. Величину цінності блага?

3.Буагильбер

4. Головна робота Д. Кейнса,«Загальна теорія зайнятості, відсотка і грошей»

5. В запропонованому г) Т. Мальтус

6. У якому році був прийнятий план Юнга?1929

7. "Новий курс " …Рузвельта

8. У якому році?28 червня 1918 р.

9. «Ліквідація куркульства …колективізація

10. Автором «німецького …Людвиг Ерхард

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]