Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_po_biletam.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
236.39 Кб
Скачать

3. Висвітліть, які положення покладені в основу формування лозаннської школи маржиналізму (л. Вальрас і в. Парето)?

Маржиналь (франц. слово - метка, предел, край) как название направления появилось, когда оно стало достоянием истории. Центральная кате­гория учения - ПРЕДЕЛЬНАЯ ПОЛЕЗНОСТЬ.

Маржинализм получил дальнейшее развитие через углубление математического направления. Один из его представителей – Леон Вальрас первый разработал замкнутую математическую модель общего экономического равновесия.

Продолжение математическая ветвь нашла в трудах Вильфредо Парето. Он выдвинул принцип оптимума, который получил название «оптимума Парето». Это такое положение, в котором нельзя путем производства и обмена товаров и услуг повысить благосостояние хотя бы одного субъекта, без ущерба для благосостояния какого- либо другого субъекта.

4. Перелічить основні позитивні і негативні наслідки реформи 1861р. Обґрунтуйте відповідь.

19 лютого 1861 р. цар Олександр II видав маніфест про скасування кріпосного права та "Загальне положення про селян, звільнених від кріпосної залежності". За цими документами селяни ставали особисто вільними, але за поміщиками залишалося право Власності на землю. В ході аграрної реформи територія України ділилась на регіони за специфікою проведення: 1)общинне землеволодіння (губернії Новоросійського краю); 2)подвірне землекористування (Лівобережна Україна). Реформою було збережене велике поміщицьке землеволодіння. Селяни отримали економічні права. Однак, селянство залишалось нижчим станом у державі з обмеженим правом пересування. Внаслідок земельної реформи селяни на півдні і сході втратили 30% своїх наділів. На Правобережжі уряд збільшив селянські наділи на 20%, з метою привернути селян на свою сторону, і послабити польську шляхту. Протягом 49 років селяни повинні були виплатити викупні платежі. На Правобережжі викупну плату зменшили на 20%. Впроваджувалась система селянського управління: сільські громади об’єднувались у волості, встановлювалась кругова порука за сплату податків. Наслідки реформи: 1)відбулися корінні зміни у розподілі земельної власності; 2)товарно-грошові відносини ставали домінуючими у господарствах поміщиків та заможних селян; 3)чіткішою стає спеціалізація окремих районів України; 4)застосовують різні методи використання землі (оренду; ведення власного господарства); 5)підвищилась урожайність с/г культур внаслідок використання машин, вільнонайманої праці, поліпшення структури посівів.

5. Проаналізуйте вплив кризи 1929-1933рр. На економіку сша.

Кризис в США начался с резкого падения цен на акции, в целом промышленное про-во и торговля сократилась вдвое, безработица достигла астрономических цифр. Выход с экон. кризиса в США тесно связан с именем Франклина Рузвельта с программой названной «новый курс».

6. Проаналізуйте зміни у народному господарстві України у роки Другої світової війни.

У червнi 1941 р. розпочалася Велика Вітчизняна вiйна. Господарство Україии з початку вiйни було переорiентовано на потреби оборони. Почалася масова евакуацiя на Схiд заводiв, робiтникiв та iнженерiв. Майже все обладнання з украiнських електростанцiй було вивезено i встановлено на нових станціях. Що неможливо було вивезти — спалювали, з наказу сталiнського керiвництва в Українi застосовувалась тактика “спаленої землi”. У Донбасi було затоплено yci шахти, знищено промисловi об’єкти Дніпрельстану, всi 54 домни, зруйновано залiзницi, телеграфнi лiнii тощо. Все це негативно позначилося на життевому рiвнi населення, яке залишилося на окупованiй нiмцями територii. Фашистський режим, який встановився на українських землях, поставив перед собою завдання пiдкорити та колонiзувати Україну, знищити її народ. Одна частина мiсцевого населения пiдлягала винищенню, iнша —зведенню до статусу рабiв, решта — виселенню до Азiї.. Вже в груднi 1941 р. нiмецька адмiнiстрацiя вирішила збільшити обсяг продовольчого постачання Рейху з України шляхом зменшення числа надлишкових споживачiв – євреїв і населення украiнських мiст, для яких навiть не встановлювалася норма рацiонованого пайка. В iншиx українських містах передбачалося рiзко скоротити цi норми. Серед iнших заходiв окупацiйної влади була примусова мобiлiзацiя робочої сили з України. Зберегалася колгоспна, та існували значні труднощі з адмiнiстративним апаратом. Нiмцi визнали радянськi колгоспи й радгоспи найефективнiшим способом викачування з мiсцевого населення хлiба і продовольства. Пiд час вiйни нiмцi возили з України зерно, м’ясо, олiю, масло, цукор і навiть чорнозем. Промисловi пiдприемства, якi залишились неушкодженими, нiмецька адмiнiстраця оголосила власнiстю Нiмеччини i нещадно експлуатувала.

Тести – 10б.

1. Головна робота Д. Кейнса, «Общая теория занятости, процента и денег»

2. На думкуА.Сміта…праця

3. У якої видатної Аристотель «Полити"

4. Хто з інституціоналізму У. Мітчелл

5.Яку назву теория общественного развития

6. Насильницьке захоплення…огораживание

7. У якому році був прийнятий план Юнга? 1929

8.

9. В умовах економічної …план Юнга

10. Ідеї державного регулювання Рузвельт

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]