Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_po_biletam.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
236.39 Кб
Скачать

Екзаменаційний білет №24

1.Охарактеризуйте принцип абсолютних (а.Сміта) та порівняльних переваг (д.Рікардо) у міжнародної торгівлі.

Д. Рікардо розробив теорію порівняльних переваг, яка дово-дить, що міжнародна торгівля вигідна для будь-якої країни: і для тієї, яка ні в чому не має переваг, і для тієї, яка має переваги за всіма то-варами. Якщо країни спеціалізуються на виробництві тих товарів, які вони можуть виготовляти з відносно більш низькими витратами по-рівняно з іншими країнами, то торгівля буде взаємовигідною для обох країн, незалежно від того, буде виробництво в одній з них абсолютно більш ефективним, ніж в іншій. Виграш від торгівлі одержується як з боку економії витрат праці, так і з боку зростання споживання. Однак ця теорія не враховує вплив торгівлі на розподіл доходів усередині країни, коливання цін і заробітної плати, міжнародного руху капіталу. А. Сміт вважав, що торгівля ґрунтується на абсолютній перева-зі: країна експортує той товар, витрати на виробництво якого менші, ніж у країні–торговельному партнері, та імпортує той товар, який виготовляється за кордоном з меншими витратами. Обидві країни ви-грають у результаті спеціалізації кожної з них на виробництві того товару, по якому вони мають абсолютну перевагу. Внаслідок цього виробництво та споживання обох товарів зростає. Однак абсолютна перевага пояснює лише незначну частину міжнародної торгівлі. 2. Поясніть у чому полягає сутність та значення економічної таблиці Менгера.

Основателем австрийской школы предельной полезности был Карл Менгер (1840-1921). Главной его работой была книга «Основания политической экономии (1871). К. Менгер заложил основные положения теории. Объектом анализа он выбрал отношение человека к вещи. Он же установил относительную ценность благ. Определить абсолютную величину ценности благ невозможно. Менгер ввел деление благ на блага высшего (средства производства) и низшего порядка (предметы потребления). Ценности благ высшего порядка определяются благами низшего порядка. Ему же принадлежит еще ряд идей. Так он ввел понятие субституции производительных благ, высказал идею «комплементарности» благ, понятие ликвидности, а за 20 лет до Маршалла ввел в научный оборот «цену спроса» и «цену предложения».

3. Кейнсіанство та неокейнсианство:схожістьта відмінності.

КейнсианствоПредмет исследования: Факторы экономического роста и макро регулирования экономики.Причины такого регулирования обусловлены недостаточным эффективным спросом и невозможностью выйти из депрессивного состояния с помощью свободного рынка в фазе депрессии. Отсюда название книги «Общая теория…» говорит о применимости теории ко всем фазам цикла. Метод: Макроэкономический т.е. рассмотрение проблем ч/з воспроизводство совокупного общественного капитала. Неокейнсианство Новые моменты:

постоянное воздействие государство на экономику;

Учет НТР;

Активная политика структурной перестройки.

Новое в анализе:Дополнили мультипликатор акселератором.Разработали теорию экономического роста (два варианта – Р. Харрода и Е. Домара)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]