Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМИ Курс р ЦПП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
418.3 Кб
Скачать

Тема 16. Доказування в цивільній справі

Вступ.

  1. Поняття судового доказування у цивільній справі, його ступені (стадії).

  2. Належність доказів і допустимість засобів доказування.

  3. Предмет доказування, розподіл обов’язків з доказування.

Висновки.

Методичні поради

У вступі студент розкриває актуальність теми, суть проблеми, що зазначена у темі курсової роботи, мету і завдання дослідження цієї проблеми, методологію дослідження, теоретичне та практичне значення обраної теми.

У першому розділі слід з’ясувати поняття судового доказування. Необхідно охарактеризувати суб’єкти доказування, їх участь у доказуванні, а також їх обов’язок із доказування. Слід звернути увагу на те, що суд не бере участі безпосередньо у зборі доказового матеріалу, але у випадку, коли щодо отримання доказів у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, є складнощі, суд за їх клопотанням зобов’язаний витребувати такі докази. У разі неподання без поважних причин письмових чи речових доказів, що витребувані судом, та неповідомлення причин їх неподання суд може постановити ухвалу про тимчасове вилучення цих доказів для дослідження судом.

Розкриваючи проблему доказування у справі, слід назвати та охарактеризувати його ступені (елементи, стадії): формування предмета доказування, збирання та подання доказів, дослідження доказів, оцінка доказів.

Другий розділ слід присвятити з’ясуванню правила про належність доказів, що мають значення для справи, тобто предмету доказування, за її обставинами. За загальним правилом обставини справи мають бути підтверджені лише допустимими засобами доказування, тобто такими, що встановлені законом, і не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування. Правила про допустимість засобів доказування закріплені у статтях 57 і 59 ЦПК. Важливо розкрити значення правил про належність доказів і допустимість засобів доказування у процесі доказування для правильного вирішення справи.

У третьому розділі слід дослідити предмет доказування як юридичну категорію, на пізнання якої спрямована вся доказова діяльність суду і осіб, які беруть участь у справі. Досліджуючи це питання, необхідно з’ясувати складові предмета доказування – це обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги (підстава позову); обставини, якими відповідач обґрунтовує свої заперечення (підстава заперечення); інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Слід також з’ясувати підстави звільнення від доказування у справі – це факти, що не підлягають доказуванню, а саме: загальновідомі факти, преюдиційні факти, законні презумпції (презюмовані факти), визнані факти.

Розподіл обов’язків з доказування – важливе питання, яке також слід розкрити.

У висновках слід узагальнити основні положення курсової роботи, усі висновки, що були зроблені при вивченні і висвітленні окремих питань. Цим самим буде дано відповідь щодо досягнення мети і розв’язання завдань курсової роботи.

Тема 17. Засоби доказування в цивільному процесі

Вступ.

  1. Поняття засобів доказування та їх допустимості у цивільній справі.

  2. Види засобів доказування, їх характеристика.

  3. Збирання та подання доказів як елемент доказування у цивільній справі.

Висновки.