Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМИ Курс р ЦПП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
418.3 Кб
Скачать

Тема 5. Принцип незалежності суддів і підкорення їх тільки законові

Вступ.

              1. Принцип незалежності суддів і підкорення їх тільки законові у контексті принципів цивільного процесуального права, закріплених Конституцією України і законодавством про судочинство.

              2. Поняття і система правосуддя.

              3. Статус недоторканності та інші юридичні гарантії незалежності суду.

    1. Самостійність судів і незалежність суддів.

    2. Діяльність органів суддівського самоврядування – гарантія незалежності судів і суддів.

    3. Незмінюваність та недоторканність суддів.

Висновки.

Методичні поради

У вступі студент розкриває актуальність теми, суть проблеми, що зазначена у темі курсової роботи, мету і завдання дослідження цієї проблеми, методологію дослідження, теоретичне та практичне значення обраної теми.

У другому розділі необхідно розкрити зміст принципу незалежності суддів і підкорення їх тільки законові у контексті принципів, що закріплюють демократичність засад правосуддя. Такими принципами є здійснення правосуддя тільки судом, на засадах рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом, одноособовість і колегіальність розгляду справ, обов’язковість судових рішень, гласність судового процесу та його повне фіксування технічними засобами, державна мова судочинства.

У другому розділові слід надати характеристику судової влади, посилаючись на її особливе місце в системі державної влади, а саме, на те, що судова гілка влади є незалежною. Вона самостійно через специфічні органи (суди) здійснює свої передбачені законом повноваження; втручання в її діяльність з боку інших гілок влади є недопустимим. Слід також охарактеризувати особливість судової влади, яка полягає у є суворо регламентованому законом процесуальному порядку її здійснення.

Характеризуючи положення про те, що судова влада реалізується шляхом здійснення правосуддя у формі, зокрема, цивільного судочинства, слід розкрити поняття правосуддя, його основні ознаки, засади здійснення, функції. Зміст засад правосуддя визначено у Законі України “Про судоустрій України”, а гарантії їх реалізації та основних засад судочинства у цьому Законі, Конституції України, багатьох інших законах України, зокрема Законі України “Про статус суддів”, Цивільному процесуальному кодексі України.

У третьому розділові слід розкрити принцип судової незалежності, підґрунтя якого складають самостійність судів і незалежність суддів. Важливо детально охарактеризувати ці поняття, визначити актуальність проблеми посилення незалежності судів і суддів у контексті судово-правової реформи, що відбувається. З огляду на це істотне значення має встановлення гарантій самостійності судів і незалежності суддів. Вони передбачені Конституцією України, Законом України “Про статус суддів”.

Однією з найважливіших гарантій забезпечення незалежності судів і суддів є функціонування органів суддівського самоврядування, які утворюються у відповідності із Законом України “Про судоустрій України” для колективного вирішення професійними суддями питань внутрішньої діяльності судів, таких як організаційне забезпечення судів та діяльності суддів, соціальний захист суддів та їх сімей та інші питання, що безпосередньо не пов’язані із здійсненням правосуддя. Конституція України визначила повноваження і завдання суддівського самоврядування. Про роль і місце суддівських організацій йдеться в документах Ради Європи щодо незалежності, ефективності та ролі суддів (1994 р.), Європейської хартії про статус суддів (1998 р.).

Порядок здійснення суддівського самоврядування визначається відповідно до Конституції України, Законів України “Про судоустрій України”, “Про статус суддів”, інших законів, а також нормативних документів, що приймаються органами суддівського самоврядування.

Гарантіями самостійності і незалежності суддів є їх незмінюваність та недоторканність. Це питання також слід висвітлити у третьому розділі роботи. Формула суддівської незмінюваності відтворена у положеннях статей 126, 128 Конституції України, ст. 16 Закону України “Про судоустрій України” та ст. 9 Закону України “Про статус суддів”.

У висновках слід узагальнити основні положення курсової роботи, усі висновки, що були зроблені при вивченні і висвітленні окремих питань. Цим самим буде дано відповідь щодо досягнення мети і розв’язання завдань курсової роботи.