Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМИ Курс р ЦПП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
418.3 Кб
Скачать

Тема 9. Особи, які беруть участь у справі, їх процесуальні права та обов’язки

Вступ.

  1. Особи, які беруть участь у справі, як суб’єкти цивільних процесуальних правовідносин і учасники цивільного процесу.

  2. Права та обов’язки осіб, які беруть участь у справі.

  3. Процесуальні особливості участі у цивільному процесі органів та осіб, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб.

Висновки.

Методичні поради

У вступі студент розкриває актуальність теми, суть проблеми, що зазначена у темі курсової роботи, мету і завдання дослідження цієї проблеми, методологію дослідження, теоретичне та практичне значення обраної теми.

Перший розділ курсової роботи слід присвятити загальній характеристиці інституту осіб, які беруть участь у справі. Необхідно висвітлити названу категорію учасників цивільного процесу як суб’єктів цивільного процесуального права, вказуючи на їх місце і роль у цивільних процесуальних правовідносинах. Важливо надати характеристику цивільної процесуальної правосуб’єктності осіб, які беруть участь у справі. Необхідно також розкрити поняття, характер юридичної заінтересованості осіб, які беруть участь у справі, як учасників цивільного процесу.

У другому розділі слід докладно охарактеризувати осіб, які беруть участь у справі, відповідно до ст. 26 ЦПК, а також охарактеризувати та проаналізувати їх права та обов’язки, що визначені у параграфі першому глави 4 ЦПК.

Самостійну підгрупу осіб, які беруть участь у справі, становлять Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, прокурор, органи державної влади, органи місцевого самоврядування фізичні та юридичні особи, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб (ст. 45 ЦПК). Їх юридична заінтересованість обумовлена наявністю у справі охоронюваного законом державного або громадського інтересу, який у визначених законом випадках і процесуальних формах покликані захищати зазначені у ст. 45 ЦПК органи і особи, здійснюючи покладені на них службові обов’язки. При висвітленні їх процесуально-правового становища і юридичної заінтересованості доречною буде порівняльна характеристика з тими особами, які беруть участь у справі, що визначені у частинах 1, 2 статті 26 ЦПК.

У висновках слід узагальнити основні положення курсової роботи, усі висновки, що були зроблені при вивченні і висвітленні окремих питань. Цим самим буде дано відповідь щодо досягнення мети і розв’язання завдань курсової роботи.

Тема 10. Особи, які сприяють судовому розгляду і вирішенню справи: їх права та обов’язки

Вступ.

  1. Особи, які сприяють судовому розгляду і вирішенню справи, як суб’єкти цивільних процесуальних правовідносин і учасники цивільного процесу.

  2. Права та обов’язки свідка, експерта, спеціаліста, перекладача, особи, яка надає правову допомогу. Їх роль у цивільному процесі.

  3. Права та обов’язки секретаря судового засідання та судового розпорядника. Їх роль у цивільному процесі.

Висновки.

Методичні поради

У вступі студент розкриває актуальність теми, суть проблеми, що зазначена у темі курсової роботи, мету і завдання дослідження цієї проблеми, методологію дослідження, теоретичне та практичне значення обраної теми.

Перший розділ курсової роботи слід присвятити загальній характеристиці учасників цивільного процесу, визначених у параграфі 2 глави 4 ЦПК. Необхідно висвітлити названу групу учасників цивільного процесу, відмінних від осіб, які беруть участь у справі, як суб’єктів цивільного процесуального права, вказуючи на їх місце і роль у цивільних процесуальних правовідносинах. Відзнакою цих осіб є відсутність їхньої юридичної заінтересованості у справі. В залежності від характеру участі у цивільному процесі їх поділяють на дві групи: особи, які сприяють встановленню обставин справи (свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, особа, яка надає правову допомогу), а також особи, які сприяють проведенню судового розгляду справи (секретар судового засідання, судовий розпорядник).

У другому розділі слід з’ясувати, що особи, які сприяють встановленню обставин справи, сприяють особам, які беруть участь у справі, в доказовій діяльності, судові – у встановленні фактичних обставин у справі. До таких осіб належать: свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, особа, яка надає правову допомогу. Між такими особами і судом існують взаємні процесуальні права і обов’язки, тому вони є суб’єктами цивільних процесуальних правовідносин.

У третьому розділі необхідно з’ясувати правовий статус і обо’язки секретаря судового засідання, обов’язки судового розпорядника, їх роль у цивільному процесі.

У висновках слід узагальнити основні положення курсової роботи, усі висновки, що були зроблені при вивченні і висвітленні окремих питань. Цим самим буде дано відповідь щодо досягнення мети і розв’язання завдань курсової роботи.