Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМИ Курс р ЦПП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
418.3 Кб
Скачать

Методичні поради

У вступі студент розкриває актуальність теми, суть проблеми, що зазначена у темі курсової роботи, мету і завдання дослідження цієї проблеми, методологію дослідження, теоретичне та практичне значення обраної теми.

Право на судовий захист передбачає три основні складові частини: право на звернення до суду, право на пред’явлення позову, право на судове рішення (задоволення позову). Розкриваючи це питання у першому розділі, слід звернутися до принципів, закріплених Конституцією України та законодавством про судочинство. Відповідно до статті 55 Конституції України кожен громадянин має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права та свободи від порушень і протиправних посягань. Відмова суду у прийнятті позовних та інших заяв, скарг, оформлених відповідно до чинного законодавства, є порушенням права на судовий захист, яке згідно зі ст. 64 Конституції України не може бути обмежене. Слід також розкрити зміст принципів змагальності, рівноправності сторін, диспозитивності, реалізація яких у цивільному процесі гарантує захист інтересів сторін.

У другому розділі слід докладно охарактеризувати зміни у позовному спорі у контексті прав та обов’язків позивача. Останній, як особа, яка бере участь у справі, наділений правами та обов’язками, визначеними у статті 27 ЦПК. Як сторона у спорі, позивач також наділений правами, визначеними у ст. 31 ЦПК, а саме право змінити підставу або предмет позову, збільшити або зменшити розмір позовних вимог або відмовитися від позову.

У третьому розділі, характеризуючи права та обов’язки відповідача відповідно до статей 27 і 31 ЦПК, необхідно визначити, що відповідач має право визнати позов повністю або частково. Слід з’ясувати особливості здійснення таких процесуальних дій, їх процесуальні наслідки.

Необхідно також зазначити, що сторони можуть укласти мирову угоду на будь-якій стадії цивільного процесу. Наділення сторін такими правами є проявом принципу диспозитивності цивільного судочинства.

У висновках слід узагальнити основні положення курсової роботи, усі висновки, що були зроблені при вивченні і висвітленні окремих питань. Цим самим буде дано відповідь щодо досягнення мети і розв’язання завдань курсової роботи.

Тема 21. Відкриття провадження у справі як стадія цивільного процесу. Процесуальний порядок відкриття провадження у справі

Вступ.

  1. Право на судовий захист в суді першої інстанції.

  2. Поняття та передумови відкриття провадження у справі.

  3. Процесуальний порядок відкриття провадження у справі.

Висновки.

Методичні поради

У вступі студент розкриває актуальність теми, суть проблеми, що зазначена у темі курсової роботи, мету і завдання дослідження цієї проблеми, методологію дослідження, теоретичне та практичне значення обраної теми.

У першому розділі слід розкрити зміст права на судовий захист, закріпленого Конституцією України та законодавством про судочинство, реалізація якого передбачає три основні складові частини: право на звернення до суду, право на пред’явлення позову, право на судове рішення (задоволення позову). Необхідність у позові виникає тоді, коли настає потреба в розгляді і вирішенні правового спору між заінтересованими особами з метою захисту порушеного чи оспорюваного права. Звертаючись до суду з позовом, фізична чи юридична особа у такий спосіб реалізує своє право на позов, право звернення до суду у процесуальній формі, встановленій законом. Підставою звернення до суду є спір про право цивільне. Розгляд позовних вимог здійснюється у порядку, визначеному процесуальним законом (позовному провадженні), який забезпечує правові гарантії вирішення спору, рівність процесуальних прав і обов’язків сторін.

У другому розділі слід визначити, що відкриття провадження у справі є першою стадією цивільного процесу. Важливо визначити і охарактеризувати суб’єктивні та об’єктивні передумови права на пред’явлення позову та встановлений законом порядок реалізації права на пред’явлення позову, складовими якого є правила щодо підсудності справи, дієздатності позивача і дотримання належної форми позовної заяви.

Третій розділ слід присвятити висвітленню процесуального порядку відкриття провадження у справі. Для цього необхідно з’ясувати такі питання: порядок пред’явлення позову та процесуальні наслідки його недотримання; форма і зміст позовної заяви; залишення позовної заяви без руху; повернення позовної заяви; відмова у відкритті провадження у справі; відкриття провадження у справі та його правові наслідки.

У висновках слід узагальнити основні положення курсової роботи, усі висновки, що були зроблені при вивченні і висвітленні окремих питань. Цим самим буде дано відповідь щодо досягнення мети і розв’язання завдань курсової роботи.