Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМИ Курс р ЦПП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
418.3 Кб
Скачать

Тема 6. Цивільні процесуальні правовідносини: поняття, передумови виникнення, елементи

Вступ.

  1. Поняття цивільних процесуальних правовідносин.

  2. Передумови виникнення цивільних процесуальних правовідносин.

  3. Елементи цивільних процесуальних правовідносин.

Висновки.

Методичні поради

У вступі студент розкриває актуальність теми, суть проблеми, що зазначена у темі курсової роботи, мету і завдання дослідження цієї проблеми, методологію дослідження, теоретичне та практичне значення обраної теми.

У першому розділові слід визначити поняття цивільних процесуальних правовідносин як суспільних відносин, що врегульовані нормами цивільного процесуального права. Відповідно слід розкрити їх властивості, а саме: цивільні процесуальні правовідносини існують лише у формі правових відносин; виникають і розвиваються на диспозитивній основі внаслідок вольових дій осіб, які звертаються до суду із заявою за захистом свого права чи охоронюваного законом інтересу, або виникають на публічній основі, коли на захист прав та інтересів осіб або державних чи суспільних інтересів у суді відкрито провадження в цивільній справі за заявою Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, прокурора, органів державної влади, органів місцевого самоврядування та осіб, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб; виникають в процесі цивільного судочинства лише між двома суб’єктами – судом, який розглядає справу, і будь-яким іншим учасником процесу. Слід також звернути увагу на особливості цивільних процесуальних правовідносин, їх мету, ознаки.

У другому розділові необхідно визначити підстави і передумови виникнення цивільних процесуальних правовідносин, до яких відносяться норми цивільного процесуального права, цивільна процесуальна правоздатність учасників процесу, процесуальні юридичні факти. Слід докладно охарактеризувати кожну із зазначених передумов.

Третій розділ слід присвятити визначенню і характеристиці елементів цивільних процесуальних правовідносин, до яких відносяться суб’єкти, об’єкт і зміст правовідносин. Важливо докладно розкрити роль суду як суб’єкта цивільних процесуальних правовідносин, з’ясувати процесуальне становище осіб, які беруть участь у справі та інших учасників процесу, їх правосуб’єктність, права та обов’язки (глава 4 ЦПК). Необхідно також надати характеристику об’єкта і змісту цивільних процесуальних правовідносин.

У висновках слід узагальнити основні положення курсової роботи, усі висновки, що були зроблені при вивченні і висвітленні окремих питань. Цим самим буде дано відповідь щодо досягнення мети і розв’язання завдань курсової роботи.

Тема 7. Суб’єкти цивільних процесуальних правовідносин

Вступ.

  1. Поняття цивільних процесуальних правовідносин. Елементи цивільних процесуальних правовідносин.

  2. Особи, які беруть участь у справі.

2.1. Сторони у цивільному процесі, їх права та обов’язки.

2.1.1. Процесуальна співучасть.

2.1.2. Неналежна сторона в процесі; умови і порядок заміни неналежного відповідача.

2.2. Треті особи.

2.3. Процесуальне правонаступництво.

2.4. Особи, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб.

2.5. Процесуальний представник.

3. Інші учасники цивільного процесу.

Висновки.