Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМИ Курс р ЦПП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
418.3 Кб
Скачать

Тема 19. Способи захисту відповідача від заявленого проти нього позову

Вступ.

  1. Право на судовий захист в суді першої інстанції.

  2. Процесуальні права та обов’язки відповідача.

  3. Зустрічний позов, заперечення проти позову – способи захисту інтересів відповідача від заявленого позову.

Висновки.

Методичні поради

У вступі студент розкриває актуальність теми, суть проблеми, що зазначена у темі курсової роботи, мету і завдання дослідження цієї проблеми, методологію дослідження, теоретичне та практичне значення обраної теми.

Перше питання курсової роботи слід розкрити у контексті принципів, закріплених Конституцією України та законодавством про судочинство. Відповідно до статті 55 Конституції України кожен громадянин має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права та свободи від порушень і протиправних посягань. Відмова суду у прийнятті позовних та інших заяв, скарг, оформлених відповідно до чинного законодавства, є порушенням права на судовий захист, яке згідно зі ст. 64 Конституції України не може бути обмежене. Отже, у разі порушення, невизнання або оспорювання права особи вона може звернутися до суду за захистом свого права та інтересу (ст. 3 ЦПК).

Реалізація права на судовий захист передбачає три основні складові частини: право на звернення до суду, право на пред’явлення позову, право на судове рішення (задоволення позову). Захист інтересів відповідача гарантується також іншими принципами цивільного процесуального права України: змагальною формою процесу, рівноправністю сторін, диспозитивністю.

У другому питанні слід з’ясувати процесуальні права та обов’язки відповідача, передбачені у першу чергу статтями 27 і 31 ЦПК. Так, ст. 27 ЦПК, гарантує відповідачу здійснення активного захисту від заявленого позову, до яких насамперед належать право подавати докази, брати участь у їх дослідженні, заявляти клопотання, подавати свої доводи та міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, оскаржувати судові рішення і ухвали та інші права. Необхідно також проаналізувати й інші права та обов’язки відповідача, передбачені Цивільним процесуальним кодексом України, які реалізуються у різних стадіях цивільного процесу.

Третій розділ слід присвятити з’ясуванню спеціальних процесуальних способів захисту відповідача. Проти заявленого позову він може виступати з запереченнями проти позову (ст. 128 ЦПК) і зустрічним позовом (ст. 123 ЦПК). Необхідно проаналізувати умови прийняття судом письмових заперечень відповідача проти позову і зустрічного позову, а також з’ясувати процесуальну форму, зміст і розбіжності між зазначеними способами захисту.

У висновках слід узагальнити основні положення курсової роботи, усі висновки, що були зроблені при вивченні і висвітленні окремих питань. Цим самим буде дано відповідь щодо досягнення мети і розв’язання завдань курсової роботи.

Тема 20. Зміни у позовному спорі

Вступ.

  1. Право на судовий захист в суді першої інстанції.

  2. Зміни у позовному спорі у контексті прав та обов’язків позивача.

  3. Зміни у позовному спорі у контексті прав та обов’язків відповідача.

Висновки.