Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМИ Курс р ЦПП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
418.3 Кб
Скачать

Тема 26. Усунення недоліків рішення судом, який його ухвалив

Вступ.

  1. Поняття і види судових рішень. Вимоги до рішень суду.

  2. Виправлення недоліків рішення судом, що його ухвалив:

    1. виправлення описок і арифметичних помилок;

    2. ухвалення додаткового рішення;

    3. роз’яснення рішення суду.

Висновки.

Методичні поради

У вступі студент розкриває актуальність теми, суть проблеми, що зазначена у темі курсової роботи, мету і завдання дослідження цієї проблеми, методологію дослідження, теоретичне та практичне значення обраної теми.

У першому розділі слід розкрити поняття рішень суду, охарактеризувати види рішень суду залежно від способу захисту права і правових наслідків, які вони викликають: рішення про присудження, рішення про визнання, конститутивні рішення; основне (завершальне) і додаткове, повне і неповне рішення; імперативні, альтернативні і факультативні рішення; умовні рішення. Слід також охарактеризувати вступну, описову, мотивувальну, резолютивну частини рішення суду та їх зміст. Важливо розкрити сутність вимог до рішень суду, а саме: законності; обгрунтованості, ухвалення у передбаченому законом порядку, викладення у письмовій формі, за встановленим змістом; проголошення прилюдно. Також необхідно з’ясувати поняття законної сили рішення суду як такої його властивості, за якої воно набуває ознак загальнообов’язковості, незмінності, виключності, преюдиційності, реалізованості.

Важливо з’ясувати зміст такої властивості рішення суду як його незмінність. Так, після проголошення рішення суд, який його ухвалив, не вправі сам його змінити або скасувати (ч. 2 ст. 218 ЦПК). Суд може скасувати тільки заочне рішення (ч. 1 ст. 232 ЦПК), а також рішення у ряді справ окремого провадження (ч. 2 ст. 241, ст. 250, ч. 5 ст. 255 ЦПК). Проте допущені у рішенні помилки, внаслідок яких воно стає незаконним і необгрунтованим, виступають підставою для зміни і скасування рішення в апеляційному та касаційному порядку. Однак деякі недоліки судового рішення у передбачених законом випадках можуть бути усунені судом, який ухвалив рішення. Способи усунення недоліків рішення судом, який його ухвалив, передбачені статтями 219-221 ЦПК: це виправлення описок чи арифметичних помилок; ухвалення додаткового рішення; роз’яснення рішення.

Другий розділ слід присвятити з’ясуванню зазначених вище способів виправлення недоліків рішення судом, який його ухвалив. При цьому слід визначити поняття описок та арифметичних помилок, додаткового рішення, роз’яснення рішення; важливо з’ясувати підстави щодо здійснення необхідних процесуальних дій, їх наслідки.

У висновках слід узагальнити основні положення курсової роботи, усі висновки, що були зроблені при вивченні і висвітленні окремих питань. Цим самим буде дано відповідь щодо досягнення мети і розв’язання завдань курсової роботи.

Тема 27. Заочний розгляд цивільної справи: поняття та особливості

Вступ.

  1. Заочний розгляд як форма судового розгляду цивільної справи.

  2. Заочне рішення та його перегляд.

  3. Заочне рішення і судовий наказ: порівняльний аналіз.

Висновки.