Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМИ Курс р ЦПП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
418.3 Кб
Скачать

Тема 11. Поняття сторін в цивільному процесі, їх процесуальні права та обов’язки

Вступ.

  1. Сторони (позивач і відповідач) як суб’єкти цивільних процесуальних правовідносин і учасники цивільного процесу.

  2. Процесуальні права та обов’язки сторін.

  3. Процесуальна співучасть, заміна неналежної сторони, процесуальне правонаступництво.

Висновки.

Методичні поради

У вступі студент розкриває актуальність теми, суть проблеми, що зазначена у темі курсової роботи, мету і завдання дослідження цієї проблеми, методологію дослідження, теоретичне та практичне значення обраної теми.

Перший розділ курсової роботи слід присвятити загальній характеристиці інституту сторін, які як суб’єкти цивільного процесуального права відносяться до осіб, які беруть участь у справі. Висвітлюючи названу категорію учасників цивільного процесу, слід вказати на їх ознаки, місце і роль у цивільних процесуальних правовідносинах. Важливо охарактеризувати цивільну процесуальну правоздатність та дієздатність сторін як осіб, які беруть участь у справі. Необхідно також розкрити характер юридичної заінтересованості сторін як учасників цивільного процесу.

У другому розділі слід надати докладну характеристику сторін як учасників цивільного процесу, проаналізувати їх права та обов’язки. Класифікація цивільно-процесуальних прав сторін, запропонована М.Й.Штефаном, виглядає так: права, які характеризують повноваження на порушення провадження в справі; права на зміни в позовному спорі; права на подання і витребування доказів та участь в їх дослідженні; права, пов’язані із залученням до справи заінтересованих осіб; права, пов’язані із забезпеченням складу суду, об’єктивності розгляду справи і виконання судових постанов; права на участь у судових засіданнях з розгляду справи і в здійсненні окремих процесуальних дій; інші права, що забезпечують захист у процесі по справі.

Розкриваючи питання процесуальної співучасті, слід з’ясувати її підстави. Доцільно виявити розбіжності між процесуальною співучастю і множинністю осіб на боці будь-якої сторони. Необхідно визначити види співучасті (за формою, за ступенем обов’язковості), особливості процесуального становища співучасників, їх права і обов’язки.

У третьому розділі слід також розкрити питання неналежної сторони (позивача або відповідача) у справі, з’ясувавши умови її заміни.

При висвітленні питання процесуального правонаступництва слід зазначити, що як і заміна неналежної сторони воно являє собою зміну суб’єктного складу учасників спору. Розкриваючи це питання, необхідно з’ясувати підстави процесуального правонаступництва, його види, відмінності від заміни неналежної сторони.

У висновках слід узагальнити основні положення курсової роботи, усі висновки, що були зроблені при вивченні і висвітленні окремих питань. Цим самим буде дано відповідь щодо досягнення мети і розв’язання завдань курсової роботи.

Тема 12. Поняття і види третіх осіб в цивільному процесі, їх процесуально-правове становище

Вступ.

  1. Треті особи як суб’єкти цивільних процесуальних правовідносин і учасники цивільного процесу. Види третіх осіб.

  2. Процесуальні права та обов’язки третіх осіб, які заяваляють самостійні вимоги щодо предмета спору.

  3. Процесуальні права та обов’язки третіх осіб, які не заяваляють самостійні вимоги щодо предмета спору.

Висновки.