Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Планування.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
4.77 Mб
Скачать

Тема.3 тактичне планування на підприємстві.

3.1. Сутність, значення і завдання тактичного планування.

  1. Зміст і структура поточного плану діяльності підприємства.

  2. Система планових норм і нормативів.

3.3.1 Загальна характеристика планових норм і нормативів. 3.3.2. Трудові нормативи, їх види і призначення. 3.3.3. Матеріальні нормативи, їх види і призначення. 3.3.4. Методи розроблення планових норм і нормативів.

  1. Система планових показників.

  2. Інструментарій обґрунтування тактичних планових рішень

Основні поняття: тактика планування, оперативне планування, техніко-економічний план, планові норми і нормативи планові показники, інструментарій планування, творчість, адаптивний пошук, система бухгалтерського обліку, аналіз граничних витрат, норма прибутку на капітал, дисконтування, аналіз чутливості, економічно-математичні методи І моделі.

Основною метою вивчення теми систематизація знань про сутність, завдання, функції та організацію тактичного планування на підприємстві. і з'ясування вихідних даних, планових показників та інструментарію їх обґрунтування в сучасних умовах господарювання.

3.1. Сутність, значення і завдання тактичного планування

* Тактичне планування це сукупність дій, процедур,господарської політики, спрямованих на досягнення поставлених поточних цілей і завдань. Тактичне планування можна розглядати як засіб реалізації стратегії підприємства, інструмент забезпечення взаємозв'язків цілей з можливостями підприємства, визначення послідовності і способів ефективного їх досягнення, чіткого розподілу завдань між кожним функціональним і лінійним підрозділом підприємства, обумовленим їх місця та ролі в досягненні загальних цілей.

Тактичне планування істотно відрізняється від стратегічного за певними ознаками. Основна відмінність полягає в охопленні сфер впливу. Стратегічне планування справляє ширший і глибший (глобальний) вплив на діяльність підприємства, визначає його успіх в майбутньому. Тактичне - враховує поточну внутрішню і зовнішню ситуацію передбачає необхідні і можливі заходи для того, щоб їх реалізація забезпечила успіх сьогодні та сприяла досягненню стратегнічних цілей і завдань.

Важливим є і часовий аспект відмінності. Стратегічне планування розраховане на тривалу перспективу і його наслідки проявляють ся через певний період часу та впливають на результати діяльності підприємства впродовж тривалого періоду. Тактичне, як правило розраховане на короткий період (до 1 року), конкретизує і доповнює стратегічний план та підлягає оперативному регулюванню.

Стратегічне планування зосереджене, в основному, по вертикальних рівнях управлінської ієрархії і в більшості випадків здійснюється «зверху - вниз». Це означає, що планові орієнтири, стратегічні цілі розробляються на витому рівні управління. Їх виконання передається на тактичний рівень управління - керівникам лінійних і функціональних підрозділів в масштабах всього підприємства. На цьому рівні розробляються середньотермінові і поточні плани реалізації стратегії. Таким чином, можна вважати,що тактичне планування зосереджене по горизонтальних рівнях управління. Процеси взаємоув'язки і синхронізації, коригувань планів протікають «знизу - вверх».

Зарубіжна і вітчизняна практика господарювання визначила якнайбільш прийнятний для розробки тактичних планів часовий період в один рік, що відповідає календарному господарському і фінансовому періоду.

Місце тактичного планування в системі планів підприємства означене на рис. 1.2.

Розгорнутою формою тактичного плану є поточний річний техніко-економічний план діяльності підприємства. У вітчизняній практиці господарювання він має різні назви: «промфінплан», «план розвитку підприємства», «план економічного і соціального розвитку підприємства», «річний техніко-економічний план», «поточний план» та ін.

Річний техніко-економічний план с: комплексним документом,який охоплює всі аспекти діяльності підприємства; виробництво і збут, науково-технічний розвиток, соціальну сферу, інвестиційну діяльність, охорону довкілля, зовнішньоекономічні відносини тощо.

Основні завдання річного техніко-економічного плану полягають в забезпеченні виконання стратегічного плану, раціональному використанні наявних на підприємстві ресурсів, своєчасному врахуванні змін у зовнішньому і внутрішньому середовищі, оперативному контролі за ефективністю управління, деталізації завдань всім підрозділам виробництва.

Поточний річний техніко-економічний план впливає на всі аспекти діяльності підприємства. Добре обґрунтований план ефективно сприяє досягненню цілей підприємства, а необґрунтований призводить до систематичних порушень графіків випуску продукції, простоїв, понадурочної роботи, проблем з фінансами. Тому поточний річний техніко-економічний план повинен бути цілеспрямованим, реалістичним, досяжним, адресним.

Вітчизняна і світова практика планування свідчить про те, що розробка планів вимагає великої інтелектуальної праці багатьох фахівців: маркетологів,постачальників, трудовиків, інженерів, менеджерів, тощо.

Діяльність підприємства з планування передбачає таку послідовність (рис. 3.1.).

На першому етапі (1) здійснюється безпосередній процес планування, тобто прийняття рішень про мету підприємства, завдання

підрозділів в майбутньому та способи їх досягнення. Результатом процесу планування є система часткових поточних і оперативний планів та розгорнутий техніко-економічний план (4).

Другий етап пов'язаний з реалізацією планових завдань (2). Результатом цієї реалізації є фактичні показники функціонування підприємства та його підрозділів (5).

На третьому етапі проводиться оцінка результатів, порівнянні фактичних і планових показників. Оцінка причин відхилень, коригування управлінських дій (3). На цьому стані визначаються ефективність господарювання та якість планового процесу в діяльності підприємства.

Процес планування є важливим етапом загальної діяльності підприємства. Процес планування — не проста послідовність операцій з розробки планів і не процедура здійснення в певній послідовності господарських подій. Він вимагає гнучкості та управлінської майстерності, які допускають зміну процедури, якщо управлінські рішення не сприяють досягненню поставлених завдань.

  • Процес планування — це неперервний, замкнений цикл процедур з прямим і зворотнім зв'язком. Цілі і завдання формуються ще задовго до початку їх реалізації, однак конкретизуються в процесі виконання плану у вигляді коригувань, уточнень та складання оперативних і календарних планів.