Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Планування.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
4.77 Mб
Скачать

3.5. Інструментарій обґрунтування тактичних планових рішень

Серед сукупності інструментів обґрунтування планових рішень важливе місце займають як традиційні:

  • творчий підхід працівників,

  • адаптивний пошук,

  • система бухгалтерського обліку,

  • аналіз граничних витрат,

  • норма прибутковості на вкладений капітал,

  • дисконтування,

  • аналіз чутливості,

  • перевірка стійкості,

  • ко­ригування параметрів проекту,

Так і нові засоби.

Серед всіх засобів обґрунтування планових рішень творчий підхід працівників посідає найбільш важливе місце. Однак в теорії управ­ління процес творчості управлінських працівників вивчений найме­нше. Його найчастіше пов'язують з індивідуальними характеристи­ками менеджера: його розумінням реальних цінностей, самосвідомі­стю, життєвою позицією,  відношенням до ринку,  мотиваційними факторами,  авторитетом,  кваліфікаційним рівнем,  творчим потенці­алом, патріотизмом. Однак ефективність планових рішень досягає­ться не лише завдяки цим характеристикам, але й, в більшій мірі, інтуїцією, новаторством, винахідливістю, досвідом менеджера.

Творчість у плануванні можна розглядати як здатність спеціаліста з планування розробляти і застосовувати нові, нетрадиційні планові рішення, оригінальні ідеї з обов'язковою їх реалізацією на практиці. Ідеї, закладені в план, самі по собі не можуть бути продуктивними, їх необхідно творчо реалізувати.

Шлях від цінної ідеї до впровадження її в кінцевий комерційний продукт довгий і небезпечний, і творчість повинна охопити весь цей шлях,

Джорж Стейнер

Спеціалісти з управління вважають, що єдиною можливістю збе­реження життєдіяльності підприємства, організації є створення умов для творчої праці і внесення змін.

У процесі творчості важко означити певні стадії, оскільки він мінливий і може супроводжуватися тривалими перервами, бездіяль­ністю, а потім різкими вибухами ідей та пропозицій. Формально в процесі творчості виділяються такі етапи: підготовка, вивчення проб­леми, збір даних, нагромадження гіпотез та альтернатив, синтез ідей, чітке формування ідей та їх перевірка.

Важливу роль в цьому процесі відіграють передчуття, інтуїція, які є складовими процесу творчості і стимулюють його.

При підборі творчих спеціалістів з планування необхідно врахува­ти такі характеристики: швидкість і гнучкість мислення, оригіналь­ність, самостійність судження, імпульсивність поведінки, схильність до удосконалень, системного розгляду проблем.

Адаптивний пошук базується на загальному розумінні проблеми. В роботі спеціаліста з планування з перебігом часу частина ситуацій повторюється. Отже, виробляється певний шаблон при прийнятті поточних рішень. Приймаючи управлінські рішення, можна використовувати старі виправдані життям стереотипи, пристосовуючи їх до нових умов.

Необхідно відзначити, що не завжди певний досвід є позитивним засобом для пошуку планових рішень з наступних причин:

© легко помилитися при оцінці проблеми — воно фактично може знач­но відрізнятися від тих, що уже мали місце в господарській практиці;

© спеціаліст з планування може не пам'ятати механізму вирішення аналогічної проблеми в минулому;

© негативні результати, отримані в минулому, можуть вселяти не­певність, страх і затримати прийняття планового рішення.

Система бухгалтерського обліку виступає в ролі джерела даних і моделі діяльності підприємства, яка імітує операції підприємства та результати його функціонування. Наприклад, на основі даних про рух грошових коштів можна спрогнозувати всі основні джерела і на­прямки їх витрачання.

Показники, з допомогою яких формується стратегія діяльності, та розробляються тактичні дії підприємства, можна звести в чотири групи:

 показники платоспроможності;

джерела формування засобів;

 використання ресурсів;

 рентабельність.

Метод аналізу граничних витрат дозволяє встановлювати і конт­ролювати прибуткове співвідношення витрат і доходів підприємства. Якщо прибуток становить основну ціль підприємства, то аналіз гра­ничних витрат є основним методом її досягнення. Аналіз граничних витрат при плануванні використовується для встановлення цін на продукцію (роботи, послуги), визначення обсягів виробництва.

Цей метод використовується у всіх випадках, коли можливо під­рахувати граничні витрати і співставити їх з граничними доходами.

Норма прибутку на вкладений капітал є важливим інструментом взаємозв'язку між доходами підприємства та його капіталом. З до­помогою цього критерію визначається доцільність капітальних вкла­день в різні заходи минулого і майбутнього.

В практиці планування використовують декілька підходів до ви­значення норми прибутку на вкладений капітал (НВК):