Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Планування.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
4.77 Mб
Скачать

3.4. Система планових показників

Усесторонню оцінку діяльності підприємства можна дати з допо­могою системи техніко-економічних показників, які в цілому опису­ють модель господарювання на певний період. В залежності від харак­теру поєднання показників, їх взаємодії можна визначити кінцеві результати функціонування суб'єкта господарювання, охарактеризу­вати його виробничу, соціально-трудову, інноваційну діяльність, встановити особливості взаємовідносин із зовнішнім середовищем.

|У відповідності з існуючою практикою планування всі основні показники групуються за такими напрямками діяльності підприємст­ва: виробництво і освоєння нових видів продукції, матеріально-технічне забезпечення, інвестування, праця і соціальний розвиток, фінанси та ін. Напрямки діяльності підприємства повинні відображатися в окре­мих розділах поточного техніко-економічного плану і характеризува­тися властивою їм системою показників. Всі напрямки діяльності підприємства можна розглядати як проміжні, з точки зору кінцевих результатів, та як кінцеві для даної стадії виробництва або господар­ської функції. Отже, й система показників може розглядатися як су­купність вихідних, проміжних та кінцевих (підсумкових) показників, які через економічні механізми тісно взаємодіють між собою.

Одним з основних планово-економічних механізмів є механізм рівноваги між виробництвом і споживанням. Тому план виробництва продукції повинен бути збалансованим з планом реалізації продукції. Однак виробництво і споживання відрізняються між собою рівнем пізнавальності та передбачуваності. Якщо обсяг виробництва в ме­жах певного періоду часу роботи підприємства можна з досить висо­кою точністю передбачити, то обсяг продажу передбачити складна.]

В практиці ринкового регулювання діє механізм взаємодії всіх планових показників з кінцевими результатами роботи, видами ді­яльності підприємства, стадіями виробництва, часом дії планів. Така усестороння взаємодія сприяє досягненню високих ринкових результатів.

У процесі планування діяльності підприємства важливо реалізува­ти механізм відповідності методики визначення показників вимогам органів державної статистики. Це дозволить порівнювати результати діяльності окремих суб'єктів господарювання; формувати зведені га­лузеві, територіальні та державні показники і баланси.

Деякі вітчизняні фахівці рекомендують систему планових показ­ників групувати за певними ознаками: економічний зміст, призна­чення та спосіб характеристики предмету.

За економічним змістом планові показники поділяються на нату­ральні та вартісні.

Натуральні показники характеризують споживну кількість ресурсів (матеріалів, енергії, працівників, кількість устаткуван­ня, виробничу площу і т. Вартісні використовуються для ха­рактеристики загальних обсягів виробництва, витрат, резуль­татів і т. д.

За економічним призначенням планові показники діляться на кіль­кісні та якісні.

Кількісні характеризують абсолютні обсяги виробництва та спожиті при цьому ресурси.

Якісні — ефективність використан­ня ресурсів і виробництва в цілому (матеріало- та енергоєм­ність, фондовіддача, витрати на 1 гри. продукції, продуктив­ність праці, рентабельність тощо).

За способом характеристики предмету виділяють абсолютні та відносні показники.

Абсолютні характеризують предмет абсолютно.

Відносні в порівнянні з іншими показниками або періодами.

Вибір системи планових показників діяльності підприємства одна з важливих проблем методології планування, яка вимагає постійно­го вдосконалення у зв'язку зі змінами місця і характеру планування в механізмі господарювання та регулювання економіки підприємства.