Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Планування.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
4.77 Mб
Скачать

СкладуСлід зазначити, що в гос­подарській практиці ця група нормативів застосовується рідко.

В процесі планування і прогнозування широкого застосування набули фінансові нормативи:

  • амортизаційних відрахувань;

  • подат­кових платежів, відрахувань і зборів;

  • плати за банківський кредит;

  • розподілу прибутку і т. д.

Ці нормативи забезпечують зв'язок під­приємства з зовнішнім середовищем, встановлюються в централізо­ваному порядку і мають довготривалий характер. Деякі з фінансових нормативів мають внутрішньовиробничий характер, встановлюються самим підприємством, змінюються під впливом економічної політи­ки на підприємстві (нормативи розподілу прибутку, амортизаційні відрахування тощо).

3.3.4. Методи розроблення планових норм і нормативів

Сучасні планові норми і нормативи повинні відповідати багатьом вимогам ринку і орієнтувати суб'єкти господарювання на досягнен­ня високих результатів їх господарської діяльності.

До основних вимог планових норм і нормативів відносяться:

  • наукова обґрунтованість і прогресивність;

  • Реальність і стабільність;

  • об'єктивність і динамічність;

  • доступність і зручність,

Цим вимогам в повній мірі відповідають норми і нормативи, ви­значені методом їх наукового обґрунтування. Вважається, що науково обґрунтованими є такі (з можливих варіантів норм за умов їх застосу­вання), при яких досягається максимальний економічний результат.

  • Сутність наукового обґрунтування норм полягає у визначенні оптимального значення тієї чи іншої норми з врахуванням комп­лексу технічних, організаційних, економічних, соціальних, екологічнихних та інших факторів за умови дотримання вимог високої і якості технічних умов через високу трудомісткість цей метод розроблення норм і нор­мативів в практиці господарювання використовується рідко. Найбільш поширені в сучасному виробництві є аналітично-розра­хункові методи встановлення норм і нормативів.

  • Сутність аналітично-розрахункового методу зводиться до виок­ремлення окремих елементів з єдиного процесу виконуваних робіт з використанням даних ресурсів; аналізу складу робіт, ресурсів та умов праці; проектування раціональних варіантів поєднання ресурсів; розрахунку потреби у відповідних ресурсах для конкрет­них виробничих умов.

  • Експериментальний або дослідний метод розроблення норм полягає у проведенні певних спостережень і експериментів у вироб­ничих або лабораторних умовах, узагальненні отриманих даних та встановленні норм.

  • Сутність звітно-статистичного методу зводиться до встановлення норм на основі звітних або статистичних даних за певний період.

Основою цих норм є середні фактичні витрати ресурсів. Такі нор­ми не сприяють ефективному використанню обмежених ресурсів, однак в окремих випадках можуть використовуватися як тимчасові.

В розробленні норм і нормативів на підприємствах беруть участь висококваліфіковані працівники функціональних служб і виробни­чих підрозділів. Так, трудові норми і нормативи створюють фахівці з організації виробництва, технічної підготовки виробництва, техніч­ного розвитку та ін.

Деякі економічні нормативи формуються під впливом ринку і ре­гламентуються законодавством.

УВАГА!

Створення і вдосконалення нормативної бази на підприємстві перед­бачають широке використання сучасних наукових методів розроблення норм , організацію первинного обліку всіх ресурсів, глибоке розуміння потре­би в цій роботі.