Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Планування.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
4.77 Mб
Скачать

Тема 6. План матеріально-технічного забезпечення

  1. Сучасні завдання і зміст планування матеріально-технічного забезпечення виробництва.

  2. Планування потреби в матеріально - енергетичних ресурсах.

  1. Розрахунок запасів.

  2. Матеріальні баланси.

Основні поняття: матеріально-технічне забезпечення, матеріально-технічні ресурси, інформаційні системи матеріально-технічного забезпечення, форми ма­теріально-технічного забезпечення, сировина, матеріали, паливо, енергія, уста­ткування, методи розрахунку потреби в ресурсах, ліміти, матеріальні норми і нормативи, матеріальні баланси, однопродуктовий баланс, зведений баланс.

Основна мета вивчення теми полягає у засвоєнні методики розрахунку по­треби в матеріально-технічних та енергетичних ресурсах, витрат на їх при­дбання та своєчасне поповнення.

Після вивчення теми студент повинен

Знати

  • зміст та послідовність складання плану матеріально-технічного забез­печення виробництва;

  • систему показників оцінки рівня ефективності використання матері­ально-технічних та енергетичних ресурсів;

  • загальні тенденції та закономірності формування витрат на матеріально-технічні ресурси в залежності від форм організації забезпечення;

Вміти

  • Визначити потребу на кожний вид матеріально – технічних та енергетичних ресурсів;

  • Розрахувати записи товарно – матеріальних цінностей

6.1. Сучасні завдання і зміст планування матеріально-технічного забезпечення виробництва

Необхідною умовою успішної реалізації поточних планів є забез­печення виробництва необхідними ресурсами, в тому числі мате­ріально-технічними та енергетичними.

* Визначення потреби в ресурсах, їх розподіл за видами робіт і в часі — завдання планування матеріально-технічного забез­печення (МТЗ).

МТЗ виробництва планується в річному, квартальному та місяч­ному розрізах. Річний план МТЗ повинен забезпечувати баланс (рів­новагу) річної потреби в матеріальних ресурсах з можливістю під­приємства забезпечити їхнє придбання. Квартальні та місячні плани передбачають оперативне забезпечення виробництва матеріальними ресурсами відповідно до термінів їх постачання та випуску готової продукції.

Процес МТЗ виробництва направлений на своєчасне постачання на склади підприємства або безпосередньо на робочі місця мате­ріально-технічних ресурсів (МТР), забезпечення їх ефективного ви­користання, застосування вторинних ресурсів, сировини і матеріалів

  • визначати потребу та витрати на кожний вид матеріально-технічних та енергетичних ресурсів;

  • розраховувати запаси товарно-матеріальних цінностей.

місцевого виробництва.

Проблемами МТЗ більшість підприємств почала глибоко цікави­тися порівняно недавно. Це зумовлено, перш за все, загальною еко­номічною кризою і, по-друге, нормальним процесом розвитку теорії і практики менеджменту. Забезпечення діяльності підприємства пе­ретворилося у важливу стратегічну управлінську функцію, пов'язану з прагненням оптимізувати матеріальні витрати, які є досить висо­кими і складають у середньому 30-40% до обороту.

Прагнення перетворити ці витрати у важливий фактор економіч­ного росту ~~ одне з основних завдань планування МТЗ виробництва* При цьому необхідно розуміти потребу переходу від високих темпів економічного росту до помірних, яка зумовлена неможливістю ком­пенсувати неоптимальні матеріально-енергетичні витрати високими темпами зростання.

За умов загострення конкуренції головними факторами виживання підприємств стало підвищення економії від масштабів виробництва та зниження загальновиробничих та адміністративних витрат. У ре­зультаті цього в кінці XX століття МТЗ перетворилося на один з важ­ливих факторів конкурентоспроможності підприємства. Якщо раніше під МТЗ розуміли лише операції, пов'язані з переміщенням фізичних об'єктів, то тепер — способи і методи координації відносин під­приємства з його постачальниками і споживачами в конкурентному середовищі. МТЗ вирішує завдання пошуку найкращого реагування під­приємства на потреби ринку і забезпечення найбільш економічного ва­ріанту їхнього співіснування.

* Функції планування МТЗ полягають у координації попиту і пропозиції на конкретний товар при мінімізації витрат як в стратегічному, так і в тактичному відношенні, та підтриман­ні на певному рівні відносин підприємства з конкретними поста­чальниками і споживачами.

Отже, два основні завдання МТЗ — діалог і вибір. Під діалогом розу­міють відносини з партнерами на початковій і кінцевій стадіях техно­логічного процесу, а також внутрішні відносини, пов'язані з передачею іншим службам і підрозділам підприємства матеріальних ресурсів.

Вибір залежить від мети підприємства, побажань та обмежень що­до використання матеріальних, технологічних і трудових ресурсів.

Для здійснення МТЗ необхідний відповідний інструментарій, який допомагає управляти рівнем матеріально-енергетичних витрат. У зв'язку з цим першочерговий інтерес викликають системи плануван­ня та інформації. В процесі стратегічного планування приймаються рішення, які мають відношення до структури мережі товаропросування. Оперативне і поточне планування МТЗ — засіб регулювання і контролю використовуваних у виробництві сировини, матеріалів, го­тових виробів. Його завдання полягає в розвитку контактів, діалогів між різними службами підприємства, посиленні координації їх діяль­ності та підвищенні мотивації по відношенню до завдань МТЗ.

* Інформаційна система МТЗ об'єднує структуровану і взаємопов'язану сукупність методів збору, обробки і передачі даних про фізичні потоки сировини і готових виробів. Успіх планування МТЗ залежить від якості і надійності використовуваної інформацій­ної системи.

Для досягнення поставленої мети щодо організації МТЗ на під­приємстві необхідно постійно виконувати такі роботи: «► проведення маркетингових досліджень ринку постачальників окре­мих видів ресурсів. Вибір постачальників рекомендується здійснювати за системою таких критеріїв: наявність ліцензії і достатнього дос­віду роботи в даній галузі; високий організаційно-технічний рівень

виробництва; надійність і прибутковість діяльності; забезпечення конкурентоспроможності продукції; оптимальна ціна продукції; проста схема і стабільність поставок;

  • нормування потреби в конкретних видах ресурсів;

  • розробка організаційно-технічних заходів по зниженню норм і нор­мативів витрачання ресурсів;

  • пошук нових каналів та ефективних форм МТЗ виробництва.

  • планування МТЗ виробництва;

  • організація доставки, зберігання і підготовки ресурсів до виробництва;

  • організація забезпечення ресурсами робочих місць;

  • облік і контроль використання ресурсів;

  • організація збору і переробки відходів виробництва;

  • аналіз ефективності використання ресурсів;

  • стимулювання поліпшення використання ресурсів.

К

Забезпечення виробництва ресурсами здійснюється через:

  • товарно-сировинні біржі,

  • прямі зв'язки,

  • посередників,

  • аукціони,

  • конкурси,

  • спонсорство,