Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Планування.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
4.77 Mб
Скачать

3.3.2 Трудові нормативи , їх види і призначення:

* Система трудових норм і нормативів — це сукупність регла­ментованих витрат праці на здійснення різних видів виробничої, господарської, підприємницької та інших видів діяльності. До складу системи трудових норм і нормативів включають різнома­нітні трудові показники.

* Норми часу виражають необхідні або науково обґрунтова­ні витрати робочого часу на виготовлення одиниці продукції, ви­конання окремої роботи в хвилинах або годинах.

* Норми виробітку встановлюють необхідний обсяг продукції за відповідний період часу. Норми виробітку визначаються в на­туральних одиницях за зміну, годину, місяць.

* Норми обслуговування характеризують кількість робочих місць, розмір площі та інших виробничих об'єктів, закріплених за одним робітником, бригадою, ланкою.

* Норми чисельності визначають необхідну кількість праців­ників відповідної категорії для виконання заданого обсягу роботи або обслуговування виробничих процесів.

* Норми управління регламентують кількість працівників на одного керівника відповідного підрозділу підприємства.

* Трудові норми і нормативи використовуються при ^ визначенні технологічної, виробничої, повної трудомісткості продукції; % розра­хунку чисельності працюючих за категоріями; ^ формуванні фонду оплати праці; встановленні цін на продукцію (роботи, послуги).

3.3.3. Матеріальні нормативи, їх види і призначення

Система матеріальних нормативів включає норми витрачання предметів праці і засобів виробництва. Норми витрачання пред­метів праці визначають величину споживання основних матеріа­лів, палива, енергії та інших елементів уречевленої праці на оди­ницю продукції. До складу норм витрачання матеріальних ресурсів входять обґрунтовані планово-розрахункові величини корисного витрачання сировини і матеріалів, а також зумовлені техноло­гією та організацією виробництва відходи і втрати матеріалу.

При внутрішньовиробничому плануванні використовуються нормативи використання матеріальних ресурсів, які визначаються відношеннями витрачання корисного матеріалу до норми витрачання на одиницю продукції.

Для оцінки рівня використання матеріальних ресурсів застосову­ються розхідні коефіцієнти, які визначаються співвідношенням фак­тичної норми до норми їхнього корисного витрачання.

Нормативи витрат засобів праці і виробництва характеризують потребу підприємства в робочих місцях, виробничих площах, техно­логічній оснастці, інструменті. Вони, як правило, мають тривалий термін використання.

Рівень використання основних засобів праці характеризується по­казниками:

  • режим роботи устаткування,

  • коефіцієнт заванта­ження,

  • норматив фондовіддачі,

  • рентабельність основних фондів,

  • годинна продуктивність машин

  • коефіцієнти оновлення устатку­вання,

  • тривалість міжремонтних циклів,

  • норми простою машин під ремонтами і т. д.

  • До норми поточних, технологічних і страхових запасів матеріалів;

нормативи незавер­шеного виробництва, готової продукції та ін.