Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ек.пр.ісоц.тр. від. Навчальн_посібн_2010.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
3.13 Mб
Скачать

13.4. Аналіз виконання плану використання фонду заробітної плати

Метою аналізу плану використання фонду заробітної плати є виявлення ступенів економічного обґрунтування витрачання фонду заробітної плати.

Задачами аналізу витрачання фонду заробітної плати є:

Зіставлення фактичного фонду заробітної плати з плановим з метою визначення абсолютних і відносних перевитрат або економії фонду;

Встановлення причин відхилення фактичного витрачених фондів заробітної плати від планової величини;

Виявлення причин відхилення середньої заробітної плати від планових показників;

Зіставлення темпів зростання продуктивності праці і середньої заробітної плати;

Виявлення резервів і розробка заходів щодо поліпшення використання фонду заробітної плати.

Аналіз використання фонду заробітної плати починають з виявлення абсолютної і відносної його економії (перевитрати).

Аналіз використання фонду заробітної плати.

Вивчення впливу використання фонду заробітної плати на підвищення ефективності виробництва починають з виявлення абсолютної та відносної його економії або перевитрати.

Для визначення відносної економії або перевитрати фонду заробітної плати необхідно плановий фонд заробітної плати скоригувати на величину перевиконання плану з випуску продукції (обсяг робіт).

Скоригований фонд заробітної плати визначається промислово – виробничого персоналу (ФЗПскор.).

,

де ФЗПплплановий фонд заробітної плати промислово – виробничого персоналу, грн.;

Пплвідсоток перевиконання плану з випуску продукції;

Ккоркоефіцієнт коригування планового фонду заробітної плати (від 0,6% до 1,2%)

Абсолютна економія (перевитрата) фонду заробітної плати працюючих, яка виникла у зв’язку зі змінами їх чисельності, визначається:

,

де - планова середня заробітна плата, грн;

Чфак і Чпл - відповідно фактична і планова середньооблікова чисельність працюючих, чол.

Абсолютна економія (перевитрата) фонду заробітної плати працюючих, яка виникла у зв’язку зі змінами їх середньої заробітної плати визначається:

± ,

де - фактична середня заробітна плата, грн.

При аналізі змін середньої заробітної плати робітників в порівнянні з планом визначають її залежність від таких факторів:

  • Середнього рівня кваліфікації робітників;

  • Співвідношення чисельності робітників – відрядників і робітників – почасовиків;

  • Кількість робітників, які працюють в різних умовах праці;

  • Преміювання і охоплення преміальними системами різної кількості робітників;

  • Поліпшення використання робочого часу і підвищення відсотка виконання норм виробітку робітниками – відрядниками;

  • Підвищення не за планом розміру доплат до годинного, денного і річного фонду заробітної плати (оплата над нормованих простоїв, доплат до відхилення від нормальних умов праці та ін.).

Вивчення впливу цих факторів дозволяє встановити причини переваги планового фонду заробітної плати. Причинами перевитрат можуть бути порушення тарифної дисципліни, недоліки у преміюванні і нормуванні праці, обліку виконаних обсягів робіт, зміни асортименту та номенклатури продукції.

На величину фонду заробітної плати суттєвий вплив має відхилення асортименту продукції і кооперованих поставок від планових показників.

При випуску менш трудомісткої продукції зменшуються витрати на заробітну плату, а при збільшенні випуску трудомісткої продукції – вони збільшуються. Так само впливають на зміну витрачання фонду заробітної плати зміни обсягу кооперованих поставок. Зменшення обсягу кооперованих поставок збільшує витрати праці, а отже, і витрати на заробітну плату, і навпаки.

Додаткова величина фонду заробітної плати при зменшенні обсягу кооперованих поставок у відсотках до фонду заробітної плати і визначається:

,

де ФЗПкооп.пост. – збільшення фонду заробітної плати у зв’язку з ростом працемісткості виробничої програми %;

d1 і d2 – частка кооперованих поставок відповідно у звітному та плановому періодах, %.

Аналіз використання заробітної плати.

Аналіз використання фонду заробітної плати вимагає вивчення рівня та динаміки середньої заробітної плати за категоріями працюючих, динаміка середньої заробітної плати характеризується її індексами (Ізп), які визначаються:

,

де і - середня заробітна плата відповідно в звітному та базисному періодах, грн.

Аналіз співвідношення темпів зростання продуктивності праці і середньої заробітної плати.

Більш швидке зростання продуктивності праці порівняння з темпами зростання заробітної плати є одним з важливих факторів, який сприяє витрат заробітної плати на виробництві одиниці продукції. Тому наступним етапом аналізу використання фонду заробітної плати є визначення впливу змін планових темпі зростання продуктивності і середньої заробітної плати.

Вплив співвідношення темпів зростання продуктивності праці і середньої заробітної плати працюючих на витрати фонду заробітної плати встановлюється на основі розрахунку коефіцієнта випередження продуктивності праці.

Коефіцієнт випередження зростання продуктивності праці (Коп) визначається:

,

де Іпт і Ізп - відповідно індекси продуктивності праці і середньої заробітної плати.

Якщо коефіцієнт випередження більше одиниці, то це означає, що темп зростання продуктивності праці у всіх випадках випереджують темпи зростання середньої заробітної плати.

Відношення індексів середньої заробітної плати і продуктивності праці характеризує відносний рівень витрат заробітної плати на виробництво одиниці продукції в звітному періоді в порівняння з базисним періодом (Кзп):

,

Якщо планові показники нижче фактичних, то це означає, що планове співвідношення між цими показниками не виконується.

Більш швидке зростання продуктивності праці працівників в порівнянні з зростанням їх середньої заробітної плати обумовлює зниження витрат заробітної плати на виробництво одиниці продукції, а недотримання цієї умови викликає перевитрати фонду заробітної плати і, як наслідок, зростання собівартості продукції.

Економія або перевитрата фонду заробітної плати із – за відмінностей в темпах зростання продуктивності праці і середньої заробітної плати (Єфзп) визначається за формулами:

±ЭФзп ,

±Эфзп = ,

де і - витрати заробітної плати на одиницю продукції відповідно в звітному та базисному періодах, грн.;

ФЗПзв - фонд заробітної плати працюючих у звітному періоді, грн..

При аналізі виконання плану по труду важливе значення має детальний аналіз планових і фактичних співвідношень темпів зростання продуктивності праці і середньої заробітної плати окремо за категоріями робітників, так як сума їх заробітної плати займає більшу частину в загальному фонді заробітної плати всього промислово – виробничого персоналу підприємства. При цьому співвідношення аналізується за показниками погодинної, денної і річної продуктивності праці і заробітної плати.

Вплив співвідношення між темпами зростання продуктивності праці і середньої заробітної плати працюючих на собівартість продукції.

Ступень впливу цього співвідношення залежить від змін цього заробітної плати на виробництво одиниці продукції і від частки витрат заробітної плати в загальних витрат на виробництво продукції.

Розмір зниження (-) або збільшення собівартості продукції в відсотках із – за відмінностей в темпах зростання продуктивності праці і середньої заробітної плати (± ) визначається:

± ,

± ,

де Узп – частка заробітної плати працівників в загальних витратах на виробництво продукції в базисному періоді, %