Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ек.пр.ісоц.тр. від. Навчальн_посібн_2010.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
3.13 Mб
Скачать

Запитання і завдання для самоперевірки

  1. Які завдання економічного аналізу трудових показників

  2. Назвіть об’єкти дослідження у методиці аналізу трудових показників

  3. Які показники аналізуються при аналізі виконання плану з чисельності і складу працівників?

  4. Охарактеризуйте етапи аналізу виконання плану підвищення продуктивності праці.

  5. Назвіть методи аналізу виконання плану підвищення продуктивності праці.

  6. Розкрийте суть методу аналізу підвищення продуктивності праці за техніко-економічними факторами.

  7. Охарактеризуйте методи аналізу виконання плану використання фонду заробітної плати.

  8. Яка основна меа аудиту в трудовій сфері?

  9. Охарактеризуйте суть,значення, напрями й етапи аудиту в сфері праці.

  10. Назвіть показники ефективності аудиторської перевірки.

  11. Які форми статистичної звітності Ви знаєте?

ДОДАТКИ

Додаток 1

Опис розділів класифікації професій

(витяг з класифікатора професій ДК 003-95)

Вступна частина

Класифікатор професій (КП) використовується в автоматизованих системах ке­рування для вирішення таких завдань:

розрахунків чисельності робітників, обліку складу і розподілу кадрів за професійними угрупованнями різних рівнів класифікації, планування додаткової потреби в кадрах тощо;

систематизації статистичних даних з праці за професійними ознаками;

  • аналізу та підготовки до публікації статистичних даних, а також розроблення відповідних прогнозів стосовно зайнятості, доходів, охорони праці, освіти, перепідготовки кадрів, що вивільняються, тощо;

  • підготовки статистичних даних для періодичних оглядів з статистики праці, що розробляються Міжнародною організацією праці (МОП);

  • вирішення питань контролю і аналізу міжнародної міграції, міжнародного набору та працевлаштування трудящих.

  • Класифікація ґрунтується на концепціях І5СО-88 про роботу та кваліфікацію.

  • Робота — певні завдання та обов'язки, що виконані, виконуються чи повинні бути виконані однією особою.

  • Кваліфікація — здатність виконувати завдання та обов'язки відповідної роботи.

  • У дипломі спеціаліста (молодшого спеціаліста) чи іншому документі про професійну підготовку кваліфікація визначається через назву професії (інженер-механік, економіст, токар, секретар-стенографістка тощо).

  • Професія — здатність виконувати подібні роботи, які вимагають від особи певної кваліфікації.

  • Об'єктами класифікації в КП є професії.

  • Робота є статистичною одиницею, що класифікується відповідно до кваліфікації, необхідної для її виконання.

  • Кваліфікація визначається рівнем освіти і спеціалізацією.

  • У розділах 5, 7 та 8, крім того, використовується також додаткова, порівняно з ІЗСО-88, ознака, а саме — кваліфікаційний рівень робіт, що виконуються.

  • Необхідний рівень освіти досягається завдяки реалізації освітніх, освітньо-професійних та освітньо-наукових програм підготовки і має в цілому відповідати колу та складності професійних завдань та обов'язків.

Спеціалізація пов'язана як з необхідною галуззю знань, використовуваними інструментами чи устаткуванням, так і з вироблюваною продукцією чи надаваними послугами і відповідає більш-менш деталізованому колу професійних завдань та обов'язків.

Кваліфікаційний рівень робіт, що виконуються, визнача­ється залежно від вимог до освіти, професійного навчання та практичного досвіду робітників, здатних виконувати відповідні завдання та обов'язки. У розділах 5, 7 та 8 ця ознака використовується для виділення груп професій, пов'язаних з виконанням робіт високої, середньої та низької кваліфікації. Професії, пов'язані з виконанням робіт високої кваліфікації, вимагають від особи кваліфікації на рівні молодшого спеціаліста. До професій, пов'язаних з виконанням робіт низької кваліфікації, належать професії з діапазоном тарифних розрядів, верхня межа якого не перевищує третього розряду. Інші професії у розділах 5, 7 та 8 стосуються професій, пов'язаних з виконанням робіт середньої кваліфікації.

Структурно класифікатор складається з кодів та назв класифікаційних угруповань (розділів, підрозділів, класів, підкласів та груп професій).

1. Законодавці, вищі державні службовці, керівники

Цей розділ вміщує професії, що пов'язані з:

  • визначенням та формуванням державної політики, законодавчим моделюванням;

  • вищим державним управлінням;

— правосуддям та прокурорським наглядом;

— керівництвом об'єднаннями підприємств, підприємствами, установами, організаціями та їхніми підрозділами незалежно від форм власті та видів діяльності. Цей розділ щодо кваліфікації, як ознаки класифікації, є змішаним порівняно з іншими розділами. Розділ охоплює широке коло професій, пов'язаних із здійсненням різноманітних функцій управління та керівництва, які в цілому суттєво різняться своєю складністю і відповідальністю.

2. Професіонали

Цей розділ вміщує професії, що передбачають високий рівень знань Галузях фізичних, математичних, технічних, біологічних, агрономічних, медичних чи гуманітарних наук.

Професійні завдання полягають у збільшенні існуючого фонду (об­ігу) знань, застосуванні певних концепцій, теорій та методів для ' ін пов’язання певних проблем чи в систематизованому викладенні відповідних дисциплін у повному обсязі.

До цього розділу належать професії, що вимагають від працівника

урахуванням кола та складності певних професійних завдань та зв'язків) кваліфікації за:

  1. дипломом про вищу освіту, що відповідає рівню спеціаліста;

  2. дипломом про вищу освіту з присудженням наукового ступеня

  3. дипломом про присудження вченого ступеня: } •— кандидата наук;

і — доктора наук;

4) атестатом про затвердження вченого звання:

— старшого наукового співробітника;

— доцента;

— професора.

Фахівці

Цей розділ вміщує професії, що передбачають знання в одній більше галузях природознавчих, технічних чи гуманітарних наук.

Професійні завдання передбачають виконання спеціальних робі пов'язаних із застосуванням положень та використанням методів відповідних наук.

До цього розділу належать професії, яким відповідає кваліфікація їй дипломом чи іншим відповідним документом:

  • молодшого спеціаліста;

  • бакалавра;

  • спеціаліста, що проходить післядипломну підготовку (стажування, інтернатуру, клінічну ординатуру тощо);

  • спеціаліста (на роботах з керування складними технічними комплексами чи їх обслуговування).

4. Технічні службовці

Цей розділ охоплює професії, що передбачають знання, необхідні для підготовки, збереження чи відновлення інформації та проведенні обчислень.

Професійні завдання, пов'язані з виконанням секретарських обов'язків, роботою на друкарських машинках чи інших конторських машинах, з записами та опрацюванням цифрових даних чи обслуговуванням клієнтів (поштове обслуговування, операції грошового обігу, надання довідок, реєстрація чи передавання інформації тощо).

До цього розділу належать професії, що вимагають повної загальної середньої та професійної освіти чи повної загальної середньої освіти ті професійної підготовки на виробництві.

5. Працівники сфери торгівлі та побутових послуг

До цього розділу належать професії, що передбачають знання, необхідні для надання послуг чи для торгівлі в крамницях та НІ ринках.

Професійні завдання охоплюють забезпечення послугами, пов'язаними з поїздками, побутом, харчуванням, обслуговуванням, охороною, підтриманням правопорядку чи торгівлею тощо.

Більша частина професій, вміщених до цього розділу, вимагає повної загальної середньої та професійної освіти чи повної загальної середньої освіти та професійної підготовки на виробництві. Винятком « професія гримера-пастижера (на роботах високої кваліфікації), що ми Має освітнього рівня молодшого спеціаліста.

6. Кваліфіковані робітники сільського та лісового господарств, риборозведення та рибальства

Цей розділ вміщує професії, що передбачають знання, необхідні для сільськогосподарського виробництва, лісового господарства, риборозення та рибного промислу.

Професійні завдання полягають у вирощуванні врожаю; розведенні ринку або полюванні; добуванні риби чи її розведенні; збереженні та плуатації лісів з орієнтацією, головним чином, на ринок і реалізацію продукції організаціям збуту, торговельним підприємствам чи окремим купцям.

До цього розділу належать професії, що вимагають повної загальної єдності та професійної освіти або повної загальної середньої освіти Професійної підготовки на виробництві.

7.Кваліфіковані робітники з інструментом

Цей розділ вміщує професії, що передбачають знання, необхідні для ордеру способів використання матеріалів та інструментів, визначення робочого процесу, характеристик та призначення кінцевої праці.

До цього розділу належать професії, пов'язані з видобутком корисних копалин, будівництвом чи виробленням різної продукції. Ці професії вимагають повної загальної середньої та професійної іти або повної загальної середньої освіти та професійної підготовки виробництві.

Для деяких професій, пов'язаних з виконанням робіт високої кваліфікації, потрібна кваліфікація молодшого спеціаліста. Більшість професій, що належать до цього розділу, пов'язані з виконанням робіт середньої кваліфікації та потребують професійної освіти професійної підготовки на виробництві.

8. Робітники з обслуговування, експлуатації та контролю за роботою технологічного устаткування, складання устаткування та машин

Цей розділ охоплює професії, що потребують знань, необхідних для плуатації та нагляду за роботою устаткування чи машин, у тому чивисокоавтоматизованих, а також для їх складання.

Професійні завдання передбачають розроблення корисних копалин чи нагляд за їх видобутком, ведення робочого процесу та виробництво продукції на устаткуванні чи машинах, керування транспортними засобами чи пересувними установками, складання виробів та вузлів.

Для деяких професій, пов'язаних з виконанням робіт високої кваліфікації, потрібна кваліфікація молодшого спеціаліста.

Професії, пов'язані з виконанням робіт середньої кваліфікації, вимагають повної загальної середньої та професійної освіти чи повної загальної середньої освіти та професійної підготовки на виробництві.

Для професій, пов'язаних з виконанням робіт низької кваліфікації, достатньо неповної середньої освіти та мінімальної професійної підго­товки на виробництві чи інструктажу.

Додаток 2