Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посбн_ч1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
6.78 Mб
Скачать

1.5. Публікація та показ презентації

1.5.1. Публікація презентації

Завершивши процес створення презентаційної послідовності, необхідно подумати про те, у якому виді слайди бути представлені на суд громадськості.

PowerPoint дозволяє друкувати зі слайдів на папір, на прозорі плівки ("прозрачки"), на 35-мм слайди. Перед виводом слайдів на друк необхідно перевірити чи змінити стандартні параметри командою (Файл > Параметры страницы), а для самого друку – команду (Файл > Печать).

Убудовані інструменти PowerPoint дають можливість розсилати слайди презентації по електронній пошті, поміщати їх у загальні папки програми електронної пошти MS Outlook, вставляти презентації в документи Word, чи перетворювати в Web-сторінки, які можна опублікувати в Інтернет. Вибрати місця призначення можна за допомогою команди (Файл > Отправить).

Нарешті, можна показати їх у виді інтерактивного слайд-фільму, у якому слайди супроводжуються привабливими переходами між слайдами, записаним звуком і іншими ефектами.

1.5.2. Організація переходів

У звичайному режимі слайди презентаційної послідовності просто змінюють один одного. Настроївши переходи між слайдами, можна прикрасити цей процес, змусивши слайди плавно перетікати друг у друга.

  1. Відкрийте файл План_Прізвище.ррt.

  2. Виберіть команду (Показ слайдов > Смена слайдов ).

  3. У списку (Эффект) вікна діалогу , що відкрилося, (рис. 1.47) виберіть пункт (Наплыв вправо-вниз) .

Рис. 1.47. Настроювання анімації

  1. Виберіть положення перемикача (средне) , щоб задати середню швидкість напливу слайда. При цьому настроєний перехід буде показаний у області перегляду ефекту вікна діалогу. Якщо ви не встигли розглянути перехід, повторно виберіть теж положення перемикача, ефект переходу буде повторений.

  2. Переберіть всі пункти списку (Эффект) і відшукайте той варіант переходу, що краще відповідає вам.

  3. Установите прапорець (автоматически после) .

  4. Введіть в однойменне поле число 6. Тепер кожний слайд презентації буде демонструватися рівно 6 секунд, після чого автоматично з'явиться наступний

слайд.

  1. Щоб озвучити процес переходу між слайдами, виберіть у списку Звук один із пропонованих звуків (установлений прапорець по щиглику дозволяє зміну слайда щигликом миші до витікання встановленого строку демонстрації).

  2. Клацніть на кнопці Применить ко всем , що призначить настроєний перехід всім слайдам презентаційної послідовності.

Примітка: якщо різним слайдам необхідно призначити різні переходи або неоднаковий час демонстрації, клацніть на кнопці Применить, перейдіть до наступного слайда й настройте перехід для нього. Продовжуйте цей процес, поки не переберете всі слайди

  1. Виберіть команду (Показ слайдов > Начать показ) і перегляньте за автоматичну зміну слайдів і анімаційних ефектів, прослухайте звуки, що супроводжують переходи.

1.5.3. Анімація об'єктів

Додатково до переходів між слайдами PowerPoint дозволяє настроїти анімацію об'єктів слайдів. Давайте вивчимо можливості анімації на прикладі пунктів маркірованого списку.

  1. Перейдіть до другого слайда презентації, що називається Зміст доповіді.

Рис. 1.48. Настроювання анімації

  1. Виберіть команду (Показ слайдов > Настройка анимации). У списку (Объекты для анимации) перелічені всі об'єкти слайда - це заголовок (Заголовок 1) і маркірований список (Текст 2) (рис. 1.48).

  2. Клацніть на прапорці пункту Текст 2 .

  3. Потім клацніть на прапорці пункту (Заголовок 1) . Обрані об'єкти з'являться в списку (Порядок анимации) , що визначає послідовність анімації. Відповідно до цієї послідовності першої буде виконуватися анімація маркірованого списку. Але ми хочемо, щоб показ слайда починався із заголовка, тому потрібно змінити послідовність об'єктів.

  4. Виділите в нижньому списку вікна діалогу пункт (Заголовок 1).

  5. Клацніть на кнопці (Переместить) зі стрілкою вгору.

  6. Потім клацніть на кнопці ОК.

  7. Натисканням клавіші F5 запустіть показ презентації. Коли з'явиться третій слайд, клацайте мишею, викликаючи появу спочатку заголовка, а потім кожного з пунктів маркірованого списку.

Примітки:

  • За допомогою кнопки (Просмотр окна диалога Настройка анимации) або команди (Просмотр анимации) можна запустити показ анімації поточного слайда в області перегляду або в спеціальному маленькому вікні.

  • Положення перемикача автоматично через і лічильник вікна діалогу (Настройка анимации) дають можливість задати інтервал часу, що визначає швидкість автоматичної появи об'єктів слайда. На вкладці Видоизменение того ж вікна діалогу можна налаштувати варіант анімації та спосіб появи об'єктів. Вкладки (Видоизменение в диаграмме) і (Настройка мультимедиа) використаються відповідно для настроювання анімації діаграм і параметрів мультімедійних об'єктів.