Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посбн_ч1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
6.78 Mб
Скачать

3.2. Оформлення Web-вузла

Об'єднання групи Web-сторінок у єдину структуру вузла дозволяє програмі FrontPage не тільки відслідковувати схему побудови посилань між сторінками, але і забезпечувати однотипне оформлення всіх сторінок вузла.

3.2.1. Вибір оформлення

Кожен Web-вузол створюється на основі визначеної схеми, що задає однотипне оформлення всім стандартним елементам сторінок. При розробці вузла в будь-який момент можна перемінити схему. Для цього потрібно виконати наступні кроки:

  1. Виберіть команду Format > Theme (Формат> Тема). Відкриється вікно діалогу, показане на рис. 3.18. У ньому ви побачите обрану схему, за допомогою якої оформлена сторінка, представлена раніше на рис. 3.17.

Рис. 3.18. Вибір стандартної схеми

  1. У списку схем підшукайте те розфарбування, що більше усіх підходить для вашого вузла, наприклад, виберіть варіант Industrial (Индустриальный).

У лівій нижній частині вікна діалогу є чотири прапорці, установка яких дозволяє виконувати наступні дії:

  • Vivid Color (Яркие цвета) — розфарбовує обрану схему більш яскравими квітами;

  • Active Graphics (Сложная графика) — ускладнює малюнок посилань, кнопок і маркерів, додаючи тіні і дрібні деталі;

  • Background Picture (Фоновый рисунок) — розміщає на задньому плані сторінки фоновий малюнок;

  • Apply Using CSS (С использованием таблиц CSS) — призначає нове оформлення за допомогою каскадних таблиць стилів, що додаються в HTML-код. Каскадні таблиці зі стилями можна підключати до будь-якого HTML-файлу, формуючи на основі цих стилів оформлення елементів сторінки. При такому підході для зміни виду цілого Web-вузла досить лише модифікувати таблиці стилів, що, як правило, зберігаються в окремих файлах. Це допомагає адміністраторам великих вузлів зберігати однаковість усіх документів, розміщених на Web-сервері.

3. Установите прапорці Active Graphics (Сложная графика) і Apply Using CSS (С использованием таблиц CSS).

Якщо вас не влаштовують стандартні схеми, модифікуйте параметри однієї з них.

4. Клацніть на кнопці Modify (Изменить). У вікні з'являться додаткові кнопки, що дають доступ до наступних інструментів:

  • Кнопка Colors (Цвета) відкриває вікно діалогу з трьома вкладками.

    • Color Schemes (Цветовая схема) — дозволяє вибрати одну зі стандартних розцвічень, доступних для даного варіанта оформлення сторінок.

    • Color Wheel (Цветовой круг) дає можливість задати колірний тон і установити яскравість розфарбування за допомогою движка Brightness (Яркость).

    • Custom (Заказной) має два списки, що розкриваються.

У першому інструменті можна вибрати будь-який стандартний елемент сторінки, а потім призначити цьому елементові довільний колір.

  • Щиглик на кнопці Graphics (Графика) відкриває вікно, показане на рис. 19. У списку Item (Элемент), що розкрився, виберіть кожний зі стандартних елементів Web-сторінки. За допомогою кнопок Browse (Обзор) вкладки Picture (Рисунок) призначте в якості його оформлення будь-який графічний файл, а на вкладці Font (Шрифт) підберіть текстові цього елемента підходяще накреслення. Повторюючи ці операції, налаштуйте всі елементи сторінки.

  • Кнопка Text (Текст) дозволяє настроїти накреслення шрифту звичайного тексту Web-сторінки і шести заголовних стилів. Вибирайте в списку Item (Элемент) стиль, якому потрібно змінити, а потім за допомогою списку Font (Шрифт) призначайте йому потрібний шрифт.

5. Закінчивши модифікацію схеми і повернувши у вікно діалогу Themes (Схемы), клацніть на кнопці Save As (Сохранить как).

6. Введіть у вікні, що відкрилося, назву Схема користувача і клацніть на кнопці ОК, щоб зберегти нову схему в бібліотеці.

Рис. 3.19. Зміна схеми

7. Щоб привласнити обрану схему всім сторінкам вузла, виберіть положення перемикача All Pages (Все страницы).

8. Клацніть на кнопці ОК.

Після додавання в бібліотеку нова схема стає доступної для всіх Web-вузлів, створених у FrontPage . Застосовуючи такі схеми, ви легко зможете задати однакове оформлення декільком тематично зв'язаним вузлам.